ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβλήματα στις διαδικασίες ένταξης φαρμάκων στο ΓεΣΥ

20 Μαΐου 2023, 06:00

images

Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στις διαδικασίες ένταξης φαρμάκων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), Κυριάκος Μικέλλης, καθώς υπάρχει ένας τεράστιος όγκος φαρμάκων που είναι ακόμη υπό αξιολόγηση στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).  

Στο 6ο Συνέδριο για τον Τομέα της Υγείας στην Κύπρο (6th Healthcare Conference), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την αγορά των φαρμάκων στην Κύπρο, ο κ. Μικέλλης επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει πρόβλημα στην ένταξη των νέων καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, και κυρίως όσον αφορά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τις διαδικασίες ένταξης και τα χρονοδιαγράμματα.

Όπως ανέφερε, «υπάρχει ένας τρομακτικός όγκος φαρμάκων υπό αξιολόγηση στον ΟΑΥ και στις ανάλογες επιτροπές, που αν δεν παρθεί μία απόφαση για χειρισμό όλων αυτών συνολικά, δυστυχώς τα προβλήματα θα διαιωνίζονται και τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί το 2022 και 2023 θα εξεταστούν για να ενταχθούν στο σύστημα το 2030».

Σύμφωνα με τον κ. Μικέλλη, η πρώτη φάση του ΓεΣΥ όσον αφορά τα φάρμακα έχει πάει καλά, αλλά χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις.

«Για να τα πάμε όμως καλά, θα ήθελα να σημειώσω ότι η φαρμακοβιομηχανία, είτε είναι τοπική είτε είναι υπο-εθνικές εταιρείες, όπως εκπροσωπεί ο σύνδεσμος μας, έχουν συμφωνήσει σε σημαντικές εκπτώσεις. Αυτές οι εκπτώσεις αγγίζουν το ποσό των περίπου €40 εκατ. τον χρόνο, τις οποίες παρέχουμε πίσω στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε πολλά φάρμακα, παίρνουν τα φάρμακα από το φαρμακείο της γειτονιάς τους και είναι ικανοποιημένοι και αυτό είναι σημαντικό. Είναι ικανοποιημένοι και οι προσωπικοί γιατροί γιατί έχουν τη δυνατότητα επιλογών στις θεραπείες, κάτι το οποίο δεν είχαν προηγουμένως».

Σχετικά με τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, υπέδειξε ότι με τις διαδικασίες ένταξης υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία αν δεν επιλυθούν θα δημιουργήσουν ίσως αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.

«Ξοδεύουμε περίπου €1,5 δισ. για να ανακαλύψουμε ένα νέο φάρμακο και να μπει στην αγορά. Να σημειώσουμε ότι από τα δέκα νέα φάρμακα που εγκρίνονται ή κυκλοφορούν, ίσως τα τρία ή τα τέσσερα θα επιστρέψουν πίσω αυτό το €1,5 δισ. ως κέρδος στην φαρμακευτική εταιρεία», πρόσθεσε.

«Άρα γίνεται μία σημαντική επένδυση στο φάρμακο και θέλουμε το φάρμακο να χρησιμοποιείται. Θέλουμε να υπάρχουν σαφείς διαδικασίες ένταξης των νέων καινοτόμων φαρμάκων και γενικά όλων των φαρμάκων στα συστήματα υγείας και αυτές οι διαδικασίες να τηρούνται», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μικέλλης δήλωσε ότι «προσδοκία είναι να τεθούν και να εφαρμοστούν εκείνα τα οποία έχουμε συμφωνήσει στην αρχή πριν την έναρξη λειτουργίας του ΓεΣΥ. Προβλέπονται από τη νομοθεσία, από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει πρόσβαση στο φάρμακο όταν το χρειάζεται».

Η πιο σημαντική προτεραιότητα σε αυτή τη φάση, ανέφερε, είναι να υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες που να ισχύουν για όλες τις εταιρείες.

Να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ασθενών

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΚ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Novagem Limited, Γιώργος Λυμπουρής, σημείωσε με τη σειρά του ότι «στο τέλος της ημέρας ο σκοπός των φαρμάκων είναι εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών την ώρα που τα χρειάζονται, άρα πρέπει ο γιατρός να έχει επιλογή στις θεραπείες και να μην μειώνονται οι επιλογές του με βάση το κόστος».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα