ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: O COVID είναι εδώ για να μείνει

16 Δεκεμβρίου 2022, 12:36

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ελπίζει ότι ο Covid-19 σύντομα δεν θα θεωρείται πλέον έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, προειδοποιεί όμως την ίδια ώρα ότι ιός είναι εδώ για να μείνει.

Τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, οι ειδικοί λένε ότι ο κόσμος πρέπει να μάθει από τα μαθήματα αυτής της πανδημίας για να προετοιμαστεί για πιθανές μελλοντικές πανδημίες και υγειονομικές κρίσεις.

"Έχουμε προχωρήσει πολύ. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή του χρόνου, θα μπορέσουμε να πούμε ότι ο Covid-19 δεν είναι πλέον μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

"Αυτός ο ιός δεν θα φύγει. Είναι εδώ για να μείνει και όλες οι χώρες θα πρέπει να μάθουν να τον διαχειρίζονται παράλληλα με άλλες ασθένειες του αναπνευστικού", πρόσθεσε.

Περίπου το 90 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τώρα κάποιο επίπεδο ανοσίας κατά του Covid, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω προηγούμενης μόλυνσης, εκτιμά ο ΠΟΥ.

Ο εβδομαδιαίος απολογισμός θανάτων είναι περίπου το ένα πέμπτο από αυτό που ήταν πριν από ένα χρόνο και οι υπόλοιποι θάνατοι είναι σε μεγάλο βαθμό μεταξύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για τον Covid θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο για να συζητήσει τα κριτήρια για το εάν εξακολουθεί να αποτελεί έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία «διεθνούς ενδιαφέροντος».

Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι ο Covid θα περάσει τελικά από μια πανδημία σε ένα ενδημικό στάδιο, στο οποίο θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ευρέως και να πυροδοτεί τακτικές αναζωπυρώσεις, όπως συμβαίνει σήμερα με την εποχική γρίπη.

Υπάρχουν όμως διάφοροι λόγοι για τους οποίους η ολική εξάλειψη του Covid φαίνεται απίθανη.

Η ευλογιά εν τω μεταξύ παραμένει η μόνη ανθρώπινη μολυσματική ασθένεια που έχει εξαλειφθεί επίσημα, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ το 1980.

«Για να εξαλειφθεί ένας ιός, η ασθένεια πρέπει να είναι κλινικά ορατή, δεν πρέπει να υπάρχει ‘ζωική δεξαμενή’ και πρέπει να υπάρχει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο που να προσφέρει δια βίου προστασία», δήλωσε ο Γάλλος μικροβιολόγος Φιλίπ Σανσονέτι, σε συνέδριο στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα.

Για τον Covid, τα μέτρα απομόνωσης υπονομεύονται από το γεγονός ότι ορισμένα μολυσμένα άτομα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να απομονωθούν.

Σε αντίθεση με την ευλογιά, ο Covid μπορεί να μεταδοθεί στα ζώα, όπου μπορεί να κυκλοφορήσει πριν αργότερα επαναμολύνει τους ανθρώπους, δημιουργώντας μια δεξαμενή ιού που είναι δύσκολο να εξαλειφθεί.

Και ενώ τα εμβόλια Covid βοηθούν στην πρόληψη από σοβαρές μορφές της νόσου, προσφέρουν ελάχιστη προστασία έναντι της επαναμόλυνσης , και η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται αναμνηστικές δόσεις.

Ο Ετιάν Σιμόν Λοριέρ, επικεφαλής της μονάδας εξελικτικής γονιδιωματικής των ιών RNA του Ινστιτούτου Παστέρ, είπε ότι «επί του παρόντος επιτρέπεται στον ιό να κυκλοφορεί πάρα πολύ».

Κάθε νέα μόλυνση αυξάνει την πιθανότητα ο ιός να μεταλλαχθεί για να γίνει πιο μεταδοτικός ή σοβαρός, προειδοποίησε.

Περισσότερο από το 60 τοις εκατό των αναδυόμενων ασθενειών είναι ζωονοσογόνες, που σημαίνει ότι μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι η ικανότητα γρήγορης εξέτασης για αναδυόμενες ασθένειες, επιτρέποντας στα μολυσμένα να απομονωθούν το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά Άρθρα