ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περίπου 7 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

12 Απριλίου 2022, 06:00

images

Σχεδόν 7 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση αφού αποτελεί απειλή για την υγεία και θέτει αυξημένο τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός (99%) αναπνέει αέρα που υπερβαίνει τα όρια ποιότητας του αέρα και απειλεί την υγεία του. Ακόμη, 2.6 εκ. άνθρωποι βασίζονται κυρίως σε ρυπογόνα καύσιμα και τεχνολογίες για το μαγείρεμα και το 91% του πληθυσμού παγκοσμίως ζει σε μέρη όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπερβαίνουν τα όρια.

Σημειώνεται επίσης ότι περισσότερες από 6000 πόλεις σε 117 χώρες παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα, αλλά οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές εξακολουθούν να αναπνέουν ανθυγιεινά επίπεδα λεπτών σωματιδίων και διοξειδίου του αζώτου, με τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να υφίστανται την υψηλότερη έκθεση.

Ως επακόλουθο, οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο και πνευμονία.

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «οι τρέχουσες ενεργειακές ανησυχίες υπογραμμίζουν τη σημασία της επιτάχυνσης της μετάβασης σε πιο καθαρά, πιο υγιεινά ενεργειακά συστήματα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, η ενεργειακή ασφάλεια και η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των διπλών προκλήσεων για την υγεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε πιο γρήγορα προς έναν κόσμο που εξαρτάται πολύ λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα».

Τα ευρήματα ώθησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τονίσει τη σημασία του περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη λήψη άλλων απτών μέτρων για τη μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο ΠΟΥ αναθεώρησε πέρσι τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα του αέρα, καθιστώντας τις πιο αυστηρές σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις χώρες να αξιολογήσουν καλύτερα την υγιεινή του αέρα τους.

Βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Παρά το γεγονός ότι κάποιες κυβερνήσεις λαμβάνουν ήδη κάποια μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά ταχεία εντατικοποίηση των ενεργειών για:

·  Να υιοθετήσουν ή αναθεωρήσουν και εφαρμόσουν εθνικά πρότυπα ποιότητας αέρα σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα

·  Να παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα και να εντοπίζουν τις πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·  Να υποστηρίξουν τη μετάβαση στην αποκλειστική χρήση καθαρής οικιακής ενέργειας για μαγείρεμα, θέρμανση και φωτισμό

·  Να δημιουργήσουν ασφαλή και οικονομικά συστήματα δημόσιων μεταφορών και δίκτυα φιλικά προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες

·  Να εφαρμόσουν αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών και απόδοσης των οχημάτων, καθώς και επιβολή υποχρεωτικής επιθεώρησης και συντήρησης για οχήματα

·  Να επενδύσουν σε ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

·  Να βελτιώσουν τη βιομηχανία και τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων

·  Να μειώσουν την αποτέφρωση γεωργικών αποβλήτων, των δασικών πυρκαγιών και ορισμένων αγροδασοκομικών δραστηριοτήτων (π.χ. παραγωγή ξυλάνθρακα), και

·  Να συμπεριλάβουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στα προγράμματα σπουδών για επαγγελματίες υγείας και να παρέχουν εργαλεία για τη συμμετοχή του τομέα της υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα