ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε επιπτώσεις του ηλικιακού ρατσισμού στην Κύπρο

08 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Πέντε είναι οι επιπτώσεις του ηλικιακού ρατσισμού στην Κύπρο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Τρίτη Ηλικία.

Ο ηλικιακός ρατσισμός αναφέρεται στα στερεότυπα (πώς σκεφτόμαστε), στις προκαταλήψεις (πώς νιώθουμε) και στις διακρίσεις (πώς ενεργούμε) απέναντι στους άλλους ή τον εαυτό μας, με βάση την ηλικία, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ο ηλικιακός ρατσισμός και οι διακρίσεις, μπορεί να έχουν πολλές μορφές και μπορεί να είναι παρούσες στις νομοθεσίες, στις συμπεριφορές, στους χώρους εργασίας ακόμη και στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Τρίτη Ηλικία για το 2023, στην Κύπρο ο ηλικιακός ρατσισμός είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και όπως σημειώνεται δεν αποδίδεται η απαιτούμενη προσοχή ώστε να καταπολεμηθεί έστω και αν αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων.

Οι επιπτώσεις του ηλικιακού ρατσισμού

1. Σωματική υγεία. Οι ηλικιωμένοι που υπόκεινται σε ηλικιακά στερεότυπα (π.χ. ότι είναι «αδύναμοι» ή «ανίκανοι») μπορεί να εσωτερικεύσουν αυτά τα μηνύματα, οδηγώντας σε μειωμένη σωματική λειτουργικότητα με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ο ηλικιακός ρατσισμός έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σωματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο φροντίδας που λαμβάνουν καθώς οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να έχουν προκαταλήψεις και να αποδίδουν ορισμένα συμπτώματα στο ότι «απλώς γερνούν» αντί να διερευνούν πιθανά θεραπεύσιμα ζητήματα υγείας. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι δεν τους προσφέρεται ικανοποιητική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα διότι έφτασαν σχεδόν στο τέλος της ζωής τους.

2. Ψυχική υγεία. Οι ηλικιωμένοι που βιώνουν τον ηλικιακό ρατσισμό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Το άγχος που προκύπτει από τις διακρίσεις και τον στιγματισμό, μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτές τις καταστάσεις. Επίσης, εάν οι ηλικιωμένοι πιστεύουν ή πεισθούν ότι η γνωστική παρακμή είναι αναπόφευκτη, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διατηρούν τη γνωστική τους ικανότητα.

3.Κοινωνική απομόνωση. Ο ηλικιακός ρατσισμός μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και μοναξιά, καθώς οι ηλικιωμένοι μπορεί να αποκλείονται από κοινωνικές δραστηριότητες και ενεργή συμμετοχή τους στην κοινότητα. Αυτή η απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής, που συνδέεται άμεσα με αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Βρετανική επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι οι πιο απομονωμένοι κοινωνικά, έχουν κατά 26% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κοινωνικά δικτυωμένους.

4.Οικονομικός αντίκτυπος. Ο ηλικιακός ρατσισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει την οικονομική σταθερότητα των ηλικιωμένων. Οι διακρίσεις στην απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων, των προαγωγών και των πρακτικών στον χώρο εργασίας, μπορούν να περιορίσουν το εισόδημα και την οικονομική ασφάλεια των ηλικιωμένων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό άγχος και να περιορίσει την πρόσβαση σε αναγκαίους πόρους, συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής/εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης και της στέγασης.

5.Αυτοεκτίμηση και ταυτότητα. Ο ηλικιακός ρατσισμός μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και την αίσθηση της ταυτότητας των ηλικιωμένων. Τα αρνητικά στερεότυπα για τη γήρανση, μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα αναξιότητας και απώλειας αξιοπρέπειας, ενώ παράλληλα μπορεί να τα οδηγήσουν στη μη διεκδίκηση του δικαιώματος στους στην ενεργό, υγιή και αξιοπρεπή γήρανση.  

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα