ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πάνω από 500 θάνατοι ετησίως στην Κύπρο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

02 Μαΐου 2023, 13:46

images

Πάνω από 500 θάνατοι προκαλούνται ετησίως στην Κύπρο λόγω μικρών σωματιδίων που δημιουργούνται από την καύση για παραγωγή ενέργειας και οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, Θεόδωρος Χριστούδια, ανέφερε στον Alpha Κύπρου ότι αυτά τα μικρά σωματίδια τα οποία διεισδύουν στους πνεύμονες και μπορούν να μπουν μέσα στο αίμα μας, προκαλούν σοβαρές παθήσεις και από μόνα τους ευθύνονται για πάνω από 500 θανάτους στην Κύπρο ετησίως.

Όπως δήλωσε, «αυτά τα σωματίδια ως επί το πλείστων εκπέμπονται από καύση, σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας, την καύση που γίνεται για υπερθέρμανση, οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα παράγει τέτοια σωματίδια».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστούδια, στην Κύπρο ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας είναι ψηλότερος από το μέσο όρο παγκοσμίως, προσθέτοντας ότι «πέραν από τις συγκεντρώσεις σκόνης που προκαλούν προβλήματα υπάρχει και το πρόβλημα με τη χρόνια έκθεση στη σκόνη. Είναι αυτό που προκαλεί και τους θανάτους».

Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να μειώσει τις επιπτώσεις

Ο κ. Χριστούδια ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Κύπρο έχει ένα Δίκτυο το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως σκοπό τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

«Η Κύπρος δεσμεύεται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες», είπε, προσθέτοντας ότι η μία έχει να κάνει με τα οριακά επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων της ατμόσφαιρας και η άλλη αφορά την οδηγία εκπομπής ρύπων της ΕΕ με στόχο μέχρι το 2030 να μειωθούν.

Σημειώνει ότι το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων στην Κύπρο είναι ήδη ψηλότερο από το επίπεδο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως ασφαλή.

Ωστόσο, υποδεικνύει ότι «μεγάλο μέρος του προβλήματος μπορεί να λυθεί, καθώς ήδη βλέπουμε μετάβαση μακριά από τα καύσιμα για θέρμανση και για παραγωγή ενέργειας, με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνηση κλπ.».

«Όλα αυτά συγκλίνουν στο να υπάρχει μία σταδιακή βελτίωση τα τελευταία χρόνια, αλλά μόνο αυτό δεν είναι αρκετό», δηλώνει.

Υπογραμμίζει ότι χρειάζεται πολιτική βούληση, να γίνουν στοχευμένες ενέργειες. Για αυτό ασχολείται μεγάλο μέρος έρευνας στο Ινστιτούτο, δηλαδή, «να βρούμε τρόπους με τους οποίους μειώνεται αυτό το οικονομικό κόστος, να φτάσουμε πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μειώνοντας όσο το περισσότερο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνει.

Επίσης, «πρέπει άμεσα να προωθήσουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα για να προβούμε στην ηλεκτροκίνηση», είπε.

Ο κ. Χριστούδιας καταλήγοντας δήλωσε ότι «θα καταθέσουμε σύντομα πρόταση στην ΕΕ για δημιουργία Κέντρου Αριστείας και Οικοδομών για να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή με τρόπο που είναι βιώσιμος και φιλικός προς το περιβάλλον.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα