ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Καραγιάννης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για έξαρση στρεπτόκοκκου

20 Δεκεμβρίου 2022, 13:24

images

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφορικά με την έξαρση στρεπτοκοκκιακών λοιμώξεων, αναφέρει ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, καθώς τέτοιες λοιμώξεις παρουσιάζονται κάθε χρόνο ενώ η έκβαση για τις περισσότερες, είναι πολύ καλή.

Σε ραδιοφωνική παρέμβαση στον «Πολίτη», ο καθηγητής μικροβιολογίας, μοριακής ιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) Δρ Πέτρος Καραγιάννης αναφορικά με το πρώτο περιστατικό παιδιού τεσσάρων ετών με στρεπτόκοκκο στην Κύπρο το οποίο βρίσκεται διασωληνωμένο, δήλωσε ότι «από την ενημέρωση που είχαμε χθες φαίνεται ότι το παιδί είχε προηγουμένως λοίμωξη με γρίπη και επακολούθησε ο στρεπτόκοκκος».

Όπως ανέφερε, το παιδί παρουσίαζε βελτίωση και στη συνέχεια η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε λόγω της μόλυνσης με τον στρεπτόκοκκο. «Έχουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη τώρα, ελπίζω το παιδί να αναρρώσει πλήρως και να μην έχουμε άλλα τέτοια περιστατικά», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγω ανησυχίας, σημείωσε, καθώς «στρεπτοκοκκιακές λοιμώξεις έχουμε κάθε χρόνο, η έκβαση των οποίων για τις περισσότερες, είναι πολύ καλή. Δυστυχώς έχουμε αυτές τις λίγες περιπτώσεις διεισδυτικής λοίμωξης οι οποίες χρήζουν άμεσης νοσηλείας και θεραπείας με αντιβιοτικά», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόληψη από τον στρεπτόκοκκο και άλλες λοιμώξεις, ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε ότι «τα μέτρα προστασίας είναι αυτά που ξέρουμε και για τον κορωνοϊό, διότι τα βακτήρια αυτά μεταδίδονται με σταγονίδια και μολυσμένες επιφάνειες».

Συμπλήρωσε ότι σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός παιδιών, τότε η μετάδοση μπορεί να γίνει πιο εύκολα. «Ευτυχώς, τα σχολεία θα κλείσουν πολύ σύντομα και ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί και η μετάδοση», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην έξαρση ιώσεων που επικρατεί αυτή την εποχή, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο και η γρίπη και ο αναπνευστικός, συγκυτιακός ιός, δηλαδή ο RS2, ο οποίος προκάλεσε κάποιες λοιμώξεις το προηγούμενο διάστημα.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη της ΣΕΕ με τον Υπουργείο Υγείας, έγινε ενημέρωση ότι άρχισαν να πέφτουν οι λοιμώξεις, αλλά από την άλλη έκανε την εμφάνιση της η γρίπη στα παιδιά.

«Αργά ή γρήγορα η γρίπη αυτή θα αρχίσει να εμφανίζεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες», καταλήγει.

Βαριά η κατάσταση του τετράχρονου κοριτσιού

Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον ΑΝΤ1, η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της ΣΕΕ, Δρ. Μαρία Κολιού, αναφερόμενη στο νοσηλευόμενο τετράχρονο κορίτσι με στρεπτόκοκκο, σχολίασε ότι επισκέφτηκε εντατικολόγος από το εξωτερικό το κορίτσι, ο οποίος μίλησε σε συνάδελφους γιατρούς και στους γονείς τους κοριτσιού.

Όπως δήλωσε η κ. Κολιού, ο εντατικολόγος είπε ότι αυτά που θα έπρεπε να γίνουν γίνονται ως προς τη θεραπεία του παιδιού.

«Ήταν χρήσιμη η συνάντηση. Παρακολουθείται η κατάσταση του παιδιού, δεν είναι η καλύτερη περίπτωση, είναι βαριά» δήλωσε η κ. Κολιού.  

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιστατικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο που να μοιάζουν με στρεπτοκοκκιακή λοίμωξη, καθώς επίσης ότι υπάρχουν σαφείς οδηγίες και για τα άτομα στο σπίτι και για τα άτομα στο ίδιο σχολείο με το παιδί. «Ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει δράση για να διερευνήσει τον χώρο του σχολείου», είπε.

Προσθέτει ότι περιστατικά στρεπτόκοκκου έχουμε γύρω στα 2-3 κάθε χρόνο και δεν είναι το μοναδικό αυτό το περιστατικό, εξηγώντας ότι τώρα έγινε θέμα γιατί ακολούθησαν τα περιστατικά στη Μεγάλη Βρετανία.

«Η Μ. Βρετανία είχε και άλλους λόγους που οδήγησαν στο θάνατο αυτών των παιδιών. Είχε ξανά παρόμοια επιδημική κατάσταση το 2013 και από τότε ξεκίνησαν τα περιστατικά αυτά να δηλώνονται. Εγώ πιστεύω ότι η Μ. Βρετανία, σε σχέση με το δικό μας σύστημα, ο ασθενής πιο δύσκολα βλέπει τον γιατρό του, δεν θα δει παιδίατρο αλλά έναν γενικό γιατρό. Για τα μικρά παιδιά είναι καλύτερα να βλέπουν παιδίατρο και σίγουρα δεν θα τον δουν αμέσως. Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας τους, το οποίο δεν είναι όπως της Κύπρου», διευκρίνισε.

Όπως αναφέρει, «πιστεύω είμαστε σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα για τις επιφανειακές λοιμώξεις. Το προηγούμενο περιστατικό που είχαμε με τέτοια σοβαρή λοίμωξη ήταν τον Ιούλιο του 2022 το οποίο κατέληξε. Δεν σημαίνει όμως ότι θα τύχει και στα υπόλοιπα παιδιά. Αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις».

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει. Εντούτοις, σημείωσε ότι αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι το εμβόλιο για τη γρίπη, γιατί κάνει τη γρίπη πιο ήπια. Επομένως, θα πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά και οι μεγάλοι. Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης για φέτος, είπε.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα της λοίμωξης, δεν είναι πολύ μεταδοτική αναφέρει η κ. Κολιού, καθώς πρέπει να υπάρχει στενή επαφή με κάποιον ασθενή και συνήθως κολλούν από φαρυγγοαμυγδαλίτιδα που είναι πιο συχνή λοίμωξη.

«Δηλαδή, όταν πιούν από το ίδιο ποτήρι ή φάνε από το ίδιο κουτάλι και για αυτό τον λόγο οι οδηγίες είναι οδηγίες υγιεινής. Να κρατιούνται αποστάσεις από τους ασθενείς και να μην χρησιμοποιούν τα ίδια αντικείμενα, να υπάρχει καθαριότητα στον χώρο και καλός αερισμός. Αυτά που ισχύουν για τον Covid-19 και όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού», υπογράμμισε.

Συνεπώς, «δεν θα έλεγα να μας ανησυχήσει μία στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, αλλά θα πρέπει να πάμε στον γιατρό αυτός θα κρίνει την κατάσταση του παιδιού.

Η κ. Κολιού, σημειώνει εξίσου ότι αυτό που θα ανησυχήσει έναν γονιό ενός παιδιού με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι αν το παιδί είναι συνεχώς κοιμισμένο και δεν μπορεί να ξυπνήσει, αν χειροτερεύει παρά τη θεραπεία που κάνει, και αν βγάλει κάποιο εξάνθημα ή πυρετό.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα