ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι κανονισμοί επαναλειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων

06 September 2021, 06:05

images

Άλλη μία σχολική - ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει για μαθητές και φοιτητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης υπό συνθήκες πανδημίας. Τόσο η πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια αλλά και η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρόκειται να επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία των μαθητών-φοιτητών με βάση νέα υγειονομικά πρωτόκολλα από το υπουργείο υγείας και το υπουργείο παιδείας.

Τι ισχύει για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτηρίων για τη νέα σχολική χρονιά με βάση τα πρωτόκολλα.

Δημοτική Εκπαίδευση 

Σύμφωνα με το υγειονομικό Πρωτόκολλο, δεν απαιτείται η προσκόμιση SafePass από τους μαθητές της Δημοτικής εκπαίδευσης, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν την ηλικία των 12 ετών.

Το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό των δημοτικών σχολείων, θα πρέπει να προσκομίζουν safepass (Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Πιστοποιητικό ανάρρωσης, ή αρνητικό τεστ PCR ή Rapid test).

Όσον αφορά την είσοδο των γονέων στα σχολεία, απαγορεύεται αυστηρά. Σε περίπτωση που κάποιο πρόσωπο χρειάζεται να εισέλθει στο σχολείο, θα πρέπει να ενημερώσει για τις κινήσεις του, ποιους χώρους επισκέφθηκε και με ποιους ήρθε σε επαφή.

Ακόμη, η προσέλευση και η έξοδος των παιδιών από τα σχολεία, θα γίνεται όπου είναι δυνατό, από διαφορετικές εισόδους/εξόδους, ενώ κατά την είσοδο τους στο σχολείο θα πηγαίνουν κατευθείαν στην αίθουσα τους.

Σημειώνεται ότι όσοι μαθητές φθάνουν πριν από τις 7:30 στο σχολείο θα πρέπει να μένουν σε προκαθορισμένο χώρο τηρώντας τις αποστάσεις.

Για τους μαθητές του δημοτικού δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας.

Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε αίθουσα δεν θα υπερβαίνει τα 25 άτομα, ενώ στα σχολικά λεωφορεία η μάσκα θα είναι υποχρεωτική.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα, να φροντίζουν τις αποστάσεις ανάμεσα στα θρανία και να επιβλέπουν την ασφαλή μετάβαση των μαθητών/τριών στις αίθουσες.

Επιπλέον ο εκπαιδευτικός οφείλει να εποπτεύει τα παιδιά στην απολύμανση των χεριών τους κάθε φορά που εισέρχονται εντός της αίθουσας.

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, ο εκπαιδευτικός οφείλει να διατηρεί αρχείο/σχεδιάγραμμα με τις θέσεις των μαθητών/τριών, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, για να γίνει, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, ορθά η ιχνηλάτηση των στενών επαφών.

Δείτε αυτούσιο το πρωτόκολλο Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Μέση εκπαίδευση 

Για την είσοδο των μαθητών/τριων στα σχολεία, θα απαιτείται η προσκόμιση safepass (Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Πιστοποιητικό ανάρρωσης, ή αρνητικό τεστ PCR ή Rapid test) καθώς και η χρήση της προστατευτικής μάσκας σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες και σε όλους τους χώρους του σχολείου, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή αν κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Εξαίρεση για μαθητές/μαθήτριες αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, όπου η χρήση της μάσκας δεν συστήνεται λόγω υποκείμενων νοσημάτων ή /και άλλων καταστάσεων.

Όσον αφορά τα διαλείμματα, αυτά θα γίνονται σε διαφορετικές ζώνες για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός μαθητών/τριών στους εξωτερικούς χώρους και θα επιτηρούνται από υπεύθυνα άτομα.

Τα κυλικεία θα λειτουργούν σαν χώροι, take away/delivery ενώ θα γίνεται συστηματικός έλεγχος για την τήρηση των αποστάσεων.

Σε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια ή εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού του σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα, τότε παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι, ανεξαρτήτως αν έχει εμβολιασθεί ή αν έχει νοσήσει στο παρελθόν.

Το οικείο περιβάλλον (γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/μαθήτριας) προβαίνει αμέσως σε επικοινωνία με τον/την προσωπικό ιατρό/παιδίατρο και ενημερώνει τη διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να προβεί σε όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα μέτρα, τα οποία καθορίζονται από τα πρωτόκολλα που ισχύουν για αυτά τα θέματα.

Σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο σχολείο πρέπει το άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα να απομονώνεται στο ειδικό δωμάτιο που έχει καθοριστεί και ακολούθως να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Το πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, έχει συμπεριλάβει οδηγίες, για όλα τα πιθανά σενάρια για την αντιμετώπιση ύποπτών ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Σημειώνεται ότι έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά υγρά σε εισόδους, αίθουσες και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους σε όλα τα σχολεία.

Δείτε αυτούσιο το πρωτόκολλο Μέσης Εκπαίδευσης.

Μονοθέσια θρανία 

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 55 χιλιάδες μονοθέσια θρανία, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία να τοποθετηθούν περισσότερα μέσα στον επόμενο μήνα. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι μαθητές φτάνουν τις 90 χιλιάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας, στόχος είναι να τοποθετηθούν 70% μονοθέσια θρανία, λόγω του ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διαχείριση του χώρου με διθέσια θρανία, όπως για παράδειγμα στα σχολεία της υπαίθρου όπου υπάρχουν λίγοι μαθητές σε μεγάλες αίθουσες.

Όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, «η διάταξη των θρανίων ή/και του τρόπου που κάθονται τα παιδιά στην αίθουσα διδασκαλίας ή στον χώρο που θα καθοριστεί, γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει μεταξύ των παιδιών απόσταση, τουλάχιστον, ενός (1) μέτρου».

Ο κάθε μαθητής θα έχει τη δική του θέση στο θρανίο και καρέκλα, τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά και για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων. Οι μαθητές/μαθήτριες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν θρανίο ή καρέκλα άλλου/ άλλης συμμαθητή/συμμαθήτριάς τους.

Συστήνεται τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό ώστε να μειώνεται, κατά το δυνατό, η έκθεση των παιδιών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα.

Σημειώνεται ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου κρίνεται απαραίτητη η μετακίνηση σε άλλη αίθουσα (π.χ. όταν είναι απαραίτητη η χρήση εργαστηρίου/ειδικής αίθουσας) και μετά από έγκριση της Διεύθυνσης του σχολείου, δύναται μαθητές/μαθήτριες να χρησιμοποιούν άλλο θρανίο.

Σε τέτοια περίπτωση, η διεύθυνση του σχολείου θα μεριμνά ώστε τα θρανία/καρέκλες/πάγκοι που χρησιμοποιήθηκαν σε ειδική αίθουσα να απολυμαίνονται μετά το τέλος του κάθε μαθήματος και πριν εισέλθει άλλη ομάδα στην αίθουσα, σύμφωνα με τις Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Πανεπιστήμια

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, αποφασίσθηκε η επαναλειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να γίνει με φυσική παρουσία σε πληρότητα 2/3 της χωρητικότητας των αιθουσών διδασκαλίας, με απαραίτητη επίδειξη SafePass από τους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς και το υπόλοιπο προσωπικό.

Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις όπου τα ακροατήρια θα υπερβαίνουν τον αριθμό ατόμων που προνοούν τα πρωτόκολλα μόνο τότε θα υπάρχει ταυτόχρονη δια ζώσης εκπαίδευση με τηλεκπαίδευση και προτεραιότητα για είσοδο στις αίθουσες διδασκαλίας σε θα έχουν οι φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί.

Επισύναψη safe pass μέσω πλατφόρφμας

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα παραβρίσκονται με φυσική παρουσία στους χώρους του πανεπιστημίου είναι απαραίτητο να ανεβάσουν στην εφαρμογή UCYSAFEAPP (www.ucy.ac.cy/ucysafeapp) έγκαιρα το πιστοποιητικό Safe Pass για να μπορέσουν να μπουν στην αίθουσα.

Έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων για το Φθινοπωρινό εξάμηνο 2021/2022, δικαίωμα φυσικής παρουσίας έχουν φοιτητές/τριες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης από covid -19 με ισχύ έξι μηνών.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα