ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακραίες δίαιτες: Ένας 20χρονος έτρωγε επί ένα μήνα κρέας και δείτε τι του συνέβη

19 Μαΐου 2025, 10:00

images

Ο Jake Moscatο αποφάσισε να δοκιμάσει τη διατροφική πρόκληση που επιβάλει αποκλειστικά την κατανάλωση κρέατος επί 60 ημέρες. Η δίαιτα carnivore έχει ήδη αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές, λόγω των -φαινομενικών- πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε όσους την ακολουθούν. Ο 28χρονος YouTuber εστίασε στην αποκλειστική κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος και αλατιού. Μόλις λίγες μέρες μετά, συνειδητοποίησε ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό,τι περίμενε κι αδυνατώντας να ακολουθήσει τη δίαιτα κατά γράμμα, έκανε μια υποχώρηση και έφαγε fast food και παγωτό μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την έναρξη της δίαιτας.

Ο νεαρός άρχισε να αισθάνεται από τις πρώτες ημέρες άγχος, να έχει πόνους στο στήθος, καθώς και μια «περίεργη αίσθηση» στο στομάχι του, ενώ παρουσίασε και ήπια κατάθλιψη. Συνειδητοποιώντας ότι δεν ήταν βιώσιμο, αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς προσθέτοντας και χοιρινό κρέας και κάποια φρούτα στα γεύματά του από την τρίτη εβδομάδα. Τελικά η διατροφή του αποτελείτο από 95%-97% κόκκινο κρέας και μικρότερη περιεκτικότητα σε φρούτα, αυγά και χοιρινό. Αφού πρόσθεσε και άλλα τρόφιμα, ο YouTuber άρχισε να απολαμβάνει και πάλι τα γεύματά του – σημειώνοντας ότι ένας συνδυασμός βοδινού και χοιρινού κρέατος μύριζε «υπέροχα».

Μόλις ολοκλήρωσε την πρόκληση, ο Moscato υποβλήθηκε σε εξετάσεις αίματος και το πρώτο που παρατήρησε ήταν ότι είχε καταφέρει να μειώσει το σωματικό του λίπος από 16% σε 14,6% και το σωματικό του βάρος από 94 σε 91 κιλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μύες του είχαν αναπτυχθεί κατά περίπου 1 κιλό σε κάθε χέρι και κατά ένα κιλό στο στήθος του, αυξάνοντας τη συνολική μυϊκή του μάζα κατά περίπου 2,7 κιλά.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης του αυξήθηκαν κατά 12mg – από τα 157mg στα 169mg- με τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) να κάνουν άλμα από τα 67mg στα 92mg και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης του να πέφτουν από τα 81mg στα 69mg. 

Η υπερβολική LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) ή κακή χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, σχηματίζοντας πλάκα. Αυτή η πλάκα μπορεί να στενέψει τις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Από την άλλη, η HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) χοληστερόλη είναι γνωστή ως η «καλή» χοληστερόλη, επειδή βοηθά στην απομάκρυνση άλλων μορφών χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Εξάλλου, τα επίπεδα τεστοστερόνης του είχαν επίσης αυξηθεί από 748ng σε 800ng, ενώ τα επίπεδα σιδήρου του πήγαν από 88μg σε ανησυχητικά 176μg. Να σημειώσουμε ότι ο υπερβολικός σίδηρος μπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, την καρδιά και το πάγκρεας, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως ηπατική νόσο, διαβήτη και καρδιακά προβλήματα.

Παρά τα περιορισμένα θετικά αποτελέσματα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της συγκεκριμένη δίαιτας. Εφόσον βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέας, αυγά, βούτυρο) και στον αποκλεισμό φυτικών ινών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές υγείας, όπως η εμφάνιση λίθων του ουροποιητικού συστήματος (νεφρολιθίαση), η ανάπτυξη διαβήτη και καρδιοπάθειας. Εξάλλου, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο κατατάσσει το κόκκινο κρέας ως καρκινογόνο της ομάδας 2Α (ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο) και η υπερβολική κατανάλωσή του θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων.


Σχετικά Άρθρα