ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

20 Μαΐου 2025, 11:52

images

Η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε άτομα που γυμνάζονται καθημερινά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.

Σύμφωνα με την μελέτη άτομα που περνούν πολλές ώρες καθισμένα παρουσίασαν μεγαλύτερη γνωστική εξασθένηση και εκφύλιση του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από τη φυσική τους δραστηριότητα.

«Η μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ δεν σχετίζεται μόνο με μία καθημερινή προπόνηση», δήλωσε η δρ Μαρίσα Γκόγκνιατ, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

«Ο περιορισμός του χρόνου που περνάμε καθιστοί, ακόμη και αν ασκούμαστε, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν για μία εβδομάδα τη φυσική δραστηριότητα άνω των 400 ατόμων, ηλικίας 50 ετών και άνω, χρησιμοποιώντας ειδικά ρολόγια καταγραφής κίνησης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μέσο διάστημα επτά ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου και μειωμένη επίδοση σε τεστ μνήμης και επεξεργασίας πληροφοριών — ακόμη και όταν το 87% των συμμετεχόντων κάλυπταν τις συστάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για σωματική άσκηση.

Η καθιστική ζωή φαίνεται να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για Αλτσχάιμερ, καθώς η άσκηση δεν αρκεί για να εξουδετερώσει πλήρως τις αρνητικές της επιπτώσεις.

Μάλιστα, η συσχέτιση μεταξύ ακινησίας και γνωστικής εξασθένησης ήταν εντονότερη στα άτομα που έφεραν τον γενετικό παράγοντα κινδύνου APOE-e4, που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση του χρόνου που περνούμε καθήμενοι μπορεί να αποτελέσει ελπιδοφόρα στρατηγική πρόληψης της νευροεκφύλισης και της γνωστικής εξασθένησης», ανέφερε η δρ Άντζελα Τζέφερσον, διευθύντρια του Κέντρου Μνήμης και Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

Η ίδια υπογραμμίζει πως «είναι κρίσιμο για την υγεία του εγκεφάλου μας να σηκωνόμαστε και να κινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, διακόπτοντας την πολύωρη ακινησία».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εστιάσουν στον εντοπισμό των μηχανισμών μέσω των οποίων η καθιστική συμπεριφορά επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Λ.Τ.

Σχετικά Άρθρα