ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας στη Λάρνακα

17 Ιανουαρίου 2024, 13:38

images

Υπογράφηκε σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα, το συμβόλαιο για την ανέγερση νέου Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας στη πόλη, οι εργασίες του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο μισό του επόμενου χρόνου και θα στοιχίσει περίπου 3,480,889 ευρώ  + ΦΠΑ.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του έργου και υπογραφής του συμβολαίου, που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι η κατασκευή του Μελάθρου Ευγηρίας γίνεται «λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής της και εντείνονται κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Οι συντάξεις των ηλικιωμένων είναι τέτοιες που δεν μπορούν να πάνε σε ιδιωτικές Στέγες, αφού το κόστος είναι τέτοιο που δεν τις καλύπτουν τα χρήματα που λαμβάνουν από το Κράτος».

Πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα του Δήμου για φιλοξενία του Δημοτικό Μέλαθρον, θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και με βάση το γεγονός ότι μέρος των λειτουργικών εξόδων θα καλυφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, αναμένεται ότι τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια της λειτουργίας του, το κόστος για τους ηλικιωμένους θα είναι πολύ χαμηλό μέχρι και μηδαμινό. Ωστόσο, αναμένεται η τελική έγκριση από το συγκεκριμένο Ταμείο».

Όπως είπε ο Δήμαρχος, «στους 10 ένοικους που φιλοξενούνταν στο Μέλαθρον δόθηκε ένα ποσό ύψους 200 ευρώ μηνιαίως,το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να πάνε σε άλλες δομές. Οσον αφορά τη στελέχωση του Μελάθρου, αναμένεται να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό που χρειάζεται, αναλόγως των αναγκών που θα υπάρχουν».

Ο Ανδρέας Νικολάου, Αρχιτέκτονας εκ μέρους του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Andreas Nicolaou Architects + Designers LLC το οποίο έχει εκπονήσει την Μελέτη, χαρακτήρισε το Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας ως «ίσως το πιο σύγχρονο που έγινε ποτέ στην Κύπρο, ενώ η κατασκευή του έγινε στη βάση των εμπειριών της εταιρείας στην κατασκευή Νοσοκομείων και της επαφής της με ηλικιωμένους. Το Μέλαθρον θα διαθέτει συστήματα ασφάλειας εισόδου και εξόδου για τους ηλικιωμένους, θα υπάρχουν κάμερες, σύστημα πυρόσβεσης και άλλα πιο εξιδεικευμένα συστήματα για άτομα που έχουν πρόβλημα ακοής και χρησιμοποιούν ακουστικό».

Ακόμα το Μέλαθρον θα διαθέτει «όλες τις ανέσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα, θα υπάρχει εσωτερική λίμνη και κήπος προκειμένου όσοι ένοικοι να μπορούν να ασχολούνται με την κηπουρική. Επίσης, θα είναι ενεργειακά αυτοδύναμο με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και φωτιστικών με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, υποδαπέδια θέρμανση, κλιματιστικά και δύο ανελκυστήρες νοσοκομειακού τύπου».  

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «το νέο κτήριο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ισόγειο χώρο στον οποίο χωροθετούνται όλες οι κοινόχρηστες χρήσεις χώρος υποδοχής, γραφείο, ιατρείο, χώρος υγιεινής προσωπικού, χώροι υγιεινής ανδρών και γυναικών, χώροι ατομικής φροντίδας, τραπεζαρία, χώρος ψυχαγωγίας, κουζίνα και χώρος προσωπικού, ενώ θα υπάρχει κομμωτήριο και κουρείο. Στους δύο ορόφους θα δημιουργηθούν συνολικά 22 διπλά δωμάτια και 4 μονά, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενούν στο σύνολο 48 ένοικους».

Από την πλευρά του Αθηνόδωρος Ιωσήφ, Διευθυντής της αναδόχου Εταιρείας A.K.I. Constructions Ltd ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να τιμήσουμε την υπογραφή μας, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε άμεσα τις εργασίες και να συνεργαστούμε με όλους ώστε να ολοκληρωθεί το έργο σε 18 μήνες, δηλαδή το δεύτερο μισό του 2025».

Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται με την κατεδάφιση του υφιστάμενου και την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου κτιρίου, με το οποίο θα ικανοποιηθούν όλες οι πρόνοιες της Νομοθεσίας.

Η λειτουργία του Μελάθρου Ευγηρίας καθορίζεται θεσμικά από τους «Περί στεγών για ηλικιωμένους και αναπήρους Νόμους του 1991 και 1994». Οι νόμοι και σχετικοί κανονισμοί καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας, το απαιτούμενο προσωπικό, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, τον εξοπλισμό και γενικά ότι απαιτείται για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία τους.

Το νέο Δημοτικό Μέλαθρο περιλαμβάνεται στα έργα προτεραιότητας της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ) Λάρνακας και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027».

Σχετικά Άρθρα