ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπαράζ επαφών νέου Υπουργού Υγείας

18 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Σειρά συναντήσεων γνωριμίας με τους φορείς υγείας πραγματοποιεί ο νέος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, μετά και από την ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη Τετάρτη.

Πρώτος σταθμός του Υπουργού Υγείας ήταν το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου όπου εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του Υπουργείου στο έργο που επιτελεί το Κέντρο εδώ και 25 χρόνια.

Σειρά είχε χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, o ΟΚΥπΥ θα συζητήσει με τον κ. Δαμιανό το ζήτημα της οικονομικής αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Δεδομένου ότι τον Ιούνιο του 2024 εκπνέει η προθεσμία για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σημαντικό για τον Οργανισμό είναι να εξασφαλίσει την επέκταση της κρατικής χορηγίας.

Σημειώνεται ότι ο ΟΚΥπΥ έχει ζητήσει παράταση της κρατικής χορηγίας μέχρι το τέλος του 2026, ώστε να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Οργανισμός θα συζητήσει με τον Υπουργό το αίτημα του για τροποποίηση της νομοθεσίας με σκοπό την αύξηση των τελών  που ισχύουν για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Οργανισμός στα δημόσια νοσηλευτήρια στους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Το αίτημα είχε τεθεί και στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησε ο ΟΚΥπΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα τέλη που ισχύουν σήμερα έχουν καθοριστεί από το 2013 και έκτοτε δεν έχουν αναθεωρηθεί.

Την ίδια ώρα, ο ΟΚΥπΥ θα θέσει στον Υπουργό το ζήτημα της αύξησης της τιμής μονάδας με την οποία ο Οργανισμός αποζημιώνεται από τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσω του ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως υποστηρίζει ο ΟΚΥπΥ, με τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων εκτιμάται ότι τα εισοδήματά του μειώνονται περίπου κατά €40 εκατ.

Τί είπε με ΟΑΥ

Στην πρώτη συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα, που είχε χθες ο Υπ. Υγείας με εκπροσώπους του ΟΑΥ ενημερώθηκε για τα εκκρεμούντα νομοσχέδια που αφορούν το Γενικό Σύστημα Υγείας, όπως το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, τα ασθενοφόρα, τα κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Παράλληλα, ο ΟΑΥ ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για τα θέματα που κατά καιρούς απασχολούν το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, όπως η αντιμετώπιση των καταχρήσεων του ΓεΣΥ.

Περαιτέρω οι εκπρόσωποι του οργανισμού ενημέρωσαν τον κ. Δαμιανό για την πορεία των διαδικασιών αναφορικά με τις ρυθμίσεις για μεταφορά της αρμοδιότητας της αποστολής ασθενών από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα