ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καυτές οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου, επιμένουν τα 40άρια

24 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες και δεν φαίνεται να μεταβάλλεται αισθητά ο καιρός τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Δρ. Κλεάνθη Νικολαΐδη.

«Παραμένουμε σε θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό για την εποχή. Ήταν ασυνήθιστος τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος από πλευράς θερμοκρασιών καθώς ήταν πολύ υψηλές τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, τόσο οι μέγιστες όσο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες», ανέφερε σε δηλώσεις στο YgeiaWatch.

«Ενδεικτικό το γεγονός ότι οι προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν για υψηλές θερμοκρασίες κατά τη περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου ήταν σχεδόν καθημερινές και αφορούσαν το εσωτερικό, τα παράλια αλλά και τα ορεινά», τόνισε.

Ερωτηθείς για το τι προβλέπεται για τον χειμώνα, ο Δρ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά επισφαλής η οποιαδήποτε πρόγνωση καθώς απόψεις από την επιστημονική κοινότητα είναι διιστάμενες για το κατά πόσο θα είναι ένας κανονικός χειμώνας με βροχές και κανονικές θερμοκρασίες ή ένας χειμώνας ξηρός όπως ο περσινός.

«Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια επιστημονική αναφορά. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι συνήθως συνδεδεμένο με αυξημένη βροχή σε αρκετές περιοχές του κόσμου, όχι ιδιαίτερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά να ελπίζουμε ότι φέτος θα έχουμε ένα καλό χειμώνα», υπογράμμισε.

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο καιρός σήμερα θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς, 3 μποφόρ αλλά αργότερα μέτριοι και τοπικά στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 33 στα υπόλοιπα παράλια και στους 30 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Κατά τις αυγινές κυρίως ώρες, ενδέχεται τοπικά να σχηματιστεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν αργότερα, κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά. H θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα