ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατανόηση λειτουργίας εγκεφάλου μέσω της ιατρικής τεχνολογίας

24 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Την τεχνολογική πρόοδο που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες για την περαιτέρω κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου υποδεικνύει ο νευροακτινολόγος, διευθυντής απεικόνισης του Ομίλου Βιοϊατρική και επιστημονικός συνεργάτης μονάδας έρευνας ακτινολογίας (ΕΚΠΑ), Δρ Παναγιώτης Τούλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου.

 Σε άρθρο του ο Δρ Τούλας, αναφέρει ότι οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία, τις τελευταίες δεκαετίες, έδωσε τη δυνατότητα να «δούμε» τις ανατομικές λεπτομέρειες του εγκεφάλου. Ακόμη, για την μαγνητική τομογραφία, αναφέρει ότι μας προσφέρει λεπτομερέστερες εικόνες του εγκεφάλου, χωρίς τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

Προσθέτει ακόμη ότι «αποκτήσαμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε επεμβατικές αγγειογραφικές εξετάσεις και χρήση καθετήρων».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Δρ Τούλα, με την απεικόνιση σε μαγνητικό τομογράφο και την μέθοδο της μαγνητικής φασματοσκοπίας (MRS) προσφέρεται επίσης η δυνατότητα μέτρησης ουσιών (μεταβολιτών) του υγιούς εγκεφάλου και των βλαβών αυτού. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποφευχθεί η ανοικτή βιοψία, η οποία προϋποθέτει την διενέργεια – έστω μικρής – επέμβασης.

Σημειώνει ακόμη, ότι τα τελευταία χρόνια εισήχθη και η λεγόμενη Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (Functional MRI- fMRI), η οποία εντοπίζει την περιοχή η οποία εκτελεί συγκεκριμένη λειτουργία (π.χ ποια περιοχή κινεί το χέρι, το πόδι, την γλώσσα, ή ποια περιοχή είναι υπεύθυνη για την ομιλία, την όραση κτλ).

Η σπουδαιότητα του εγκεφάλου 

Ο Δρ Τούλας, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς αποτελείτο κέντρο του νευρικού μας συστήματος και είναι το όργανο το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία του οργανισμού και συντονίζει τις επιμέρους λειτουργίες των οργάνων του σώματος.

Ως εκ τούτου, εξηγεί, η σπουδαιότητα αλλά και η λεπτότητα του εγκεφάλου απαιτούν μια ειδική προστασία μέσα στην κρανιακή κοιλότητα η οποία αποτελείται από ένα «σκληρό» οστέινο κουτί, το κρανίο, το οποίο επενδύεται από μεμβράνες – σκληρές, ανθεκτικές έως αραχνοϋφαντες - τις μήνιγγες. Επιπλέον ο εγκέφαλος κολυμπάει σε ένα υγρό το οποίο ανανεώνεται συνεχώς, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Προσθέτει επίσης ότι λόγω της σπουδαιότητας του εγκεφάλου ως ρυθμιστικού οργάνου υπευθύνου για την επιβίωση του οργανισμού έχει εξασφαλιστεί η τροφοδοσία του με αίμα από πολλά μεγάλα αγγεία τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους.

«Έτσι, εάν ένα από αυτά κλείσει τότε τα άλλα σε μεγάλο βαθμό τις περισσότερες φορές, καλύπτουν την βλάβη. Άλλωστε ο εγκέφαλος, αναλογικά με τον όγκο του, δέχεται σημαντική ποσότητα αίματος», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα