ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για αύξηση μεταδοτικών λοιμώξεων με άνοιγμα σχολείων

08 September 2023, 06:00

images

Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί και κίνδυνο αύξησης των μεταδοτικών λοιμώξεων, λόγω των συνθηκών συγχρωτισμού που επικρατούν στα σχολεία, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, ανέφερε ωστόσο ότι τα δεδομένα  για αυτή την περίοδο είναι καθησυχαστικά.

«Είναι μια περίοδος χωρίς αυξημένη νοσηρότητα, όσον αφορά τα μεταδοτικά νοσήματα του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού, τα οποία προκαλούν αυτές τις μεταδοτικές αλυσίδες στα σχολεία».

«Παρ’ όλα αυτά», υποδεικνύει, «χρειάζεται υπευθυνότητα από τους μαθητές, τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών σε άλλα παιδιά και κατ΄ επέκταση στην οικογένεια τους».

Ο Δρ. Ηλία πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό τον λόγο συστήνεται όπως παιδιά τα οποία παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης, είτε του ανώτερου αναπνευστικού, είτε του γαστρεντερικού, δηλαδή αν το παιδί παρουσιάζει πυρετό, μυϊκή καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια ή εμετούς και διαρροϊκές κενώσεις, καλό είναι να μείνει περιορισμένο στο σπίτι και να μην πάει σχολείο γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνει τη μετάδοση των παθογόνων μικροοργανισμών».

Επιπλέον, είπε, αυτό το οποίο απαιτείται είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής με καλό πλύσιμο των χεριών και καλό αερισμό των αιθουσών, ούτως ώστε να προλάβουμε τη μετάδοση. 

«Δεν αναμένεται η φετινή σχολική χρονιά να είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη και θα έλεγα ότι ίσως θα είναι και καλύτερη, γιατί τον περασμένο χειμώνα είχαμε ζήσει σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις και υπήρχαν παιδιά που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην παιδιατρική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου γιατί παρουσίαζαν σοβαρές πνευμονίες από πνευμονιόκοκκο»,  συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, την περσινή σχολική χρονιά υπήρξαν αρκετά παιδιά με σοβαρές διεισδυτικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία τους και παράλληλα υπήρξε αυξημένη συχνότητα με RSV.

Αδειοδοτήθηκε το εμβόλιο για τoν ιό RSV

RSV είναι ένας μεταδοτικός ιός, ο οποίος είναι πολύ συχνός στα νήπια και στα βρέφη και αποτελεί την αιτία για τις κύριες εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πρόσφατα έχει αδειοδοτηθεί για κυκλοφορία το εμβόλιο κατά του RSV και σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία του.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η έναρξη των εμβολιασμών παιδιών, θα συμβάλει στον περιορισμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ο RSV προκαλεί πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια , αδιαθεσία, ρινική καταρροή, βήχα.

Καλύτερος ο φετινός χειμώνας

Αναφερόμενος στην περσινή χρονιά όπου παρατηρήθηκαν αυξημένες εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία, ο Δρ. Ηλία εξήγησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην αδρανοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, το οποίο είχε αποδυναμωθεί λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού τους στο σπίτι και της απομόνωσής τους λόγω των συνθηκών της πανδημίας Covid-19.

«Με την άρση των μέτρων και τη συναναστροφή τους με άλλα παιδιά και ενήλικες, έχει ενδυναμωθεί, συνεπώς δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε αυτά τα σοβαρά φαινόμενα με σοβαρές λοιμώξεις και σοβαρές νοσηλείες των παιδιών τον φετινό χειμώνα», τονίζει.

«Συνεπώς όλα αυτά, προδικάζουν ότι θα έχουμε ένα καλύτερο χειμώνα. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχουν επιδημίες της γρίπης ή αν υπάρχει μια νέα μετάλλαξη της νόσου Covid-19, η οποία να είναι πιο σοβαρή και να προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές, τόσο στον παιδικό πληθυσμό, όσο και στον ενήλικο πληθυσμό» ,συμπλήρωσε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα