ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πνευμονίες σε παιδιά και το καλοκαίρι

25 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Αυξημένα περιστατικά σοβαρών πνευμονιών από πνευμονιόκοκκο σε παιδιά καταγράφηκαν τον περασμένο χειμώνα στην Κύπρο, αλλά αρκετά περιστατικά εξακολουθούν να παρατηρούνται και το καλοκαίρι, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ασυνήθιστο γι’ αυτή τη εποχή.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία ανέφερε ότι το να νοσηλεύονται παιδιά με σοβαρή πνευμονία μικροβιακής αιτιολογίας την άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι, δεν είναι σύνηθες.

«Ο περασμένος χειμώνας έχει χαρακτηριστεί με ασυνήθιστη αύξηση των σοβαρών πνευμονιών από πνευμονιόκοκκο και μάλιστα πολλά παιδιά είχαν σοβαρές επιπλοκές με αποτέλεσμα να χρειαστούν χειρουργικό καθαρισμό και παροχέτευση της σοβαρής πνευμονίας. Τα περιστατικά που συναντήσαμε φέτος ήταν  αθροιστικά περισσότερα από όσα είχαμε συναντήσει συνολικά τα περασμένα 5-6 χρόνια», είπε.

Όπως εξήγησε o Δρ. Ηλία, αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η κάλυψη των εμβολίων έναντι του πνευμονιοκόκκου, δεν είναι πλέον τόσο επαρκής, με αποτέλεσμα το μικρόβιο να αναπτύξει ανθεκτικότητα και να μην είναι τόσο αποτελεσματικό.

Ο γιατρός διευκρίνισε ότι αναμένονται τα νέα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου, τα οποία θα έχουν περισσότερους οροτύπους του μικροβίου και θα έχουν καλύτερη προστασία.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ένας άλλος λόγος της αύξησης των περιστατικών με πνευμονία είναι η αδρανοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, λόγω του περιορισμού τους κατά την πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που έχει να κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα με αποτέλεσμα να νοσούν σοβαρά με τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο Δρ. Ηλία, σημαντικός παράγοντας των περιστατικών του καλοκαιριού είναι οι κλειστοί χώροι που για σκοπούς χρήσης κλιματιστικών δεν αερίζονται επαρκώς, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται εύκολα ο παθογόνος μικροοργανισμός από ένα παιδί σε άλλο ή ακόμη και από ενήλικα στα παιδία.

Τα συμπτώματα της πνευμονίας

  • Πυρετός που συνήθως είναι ψηλός
  • Έντονος και παραγωγικός βήχας
  • Πλευροδυνία  (όταν βήχει πονάει και το πλευρό)
  • Αναπνευστική δυσχέρεια
  • Αδιαθεσία
  • Κοιλιακό άλγος (πόνος στην κοιλιά)

«Επομένως εάν ένα παιδί παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να εξεταστεί από τον παιδίατρο ο οποίος με βάση τα ακροαστικά ευρήματα μπορεί να πιθανολογήσει αν το παιδί πάσχει από πνευμονία ή όχι και να το παραπέμψει για περεταίρω έλεγχο και ακτινογραφία θώρακος», σημείωσε.

Ιδιαίτερη προσoxή στα νεογνά και στα βρέφη 

Ιδιαίτερη κατηγορία, σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, είναι τα βρέφη κάτω των δυο μηνών τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

«Αυτή η ηλικιακή ομάδα χρειάζεται τη μεγαλύτερη προσοχή και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα εκτός από τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, γιατί συμπεριφέρονται σαν να είναι ανοσοκατασταλμένα και γι' αυτό το λόγο τα παιδιά κάτω των δύο μηνών με πυρετό πάντα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο γιατί μπορεί να παρουσιάσουν άσχημη εξέλιξη», υπέδειξε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα