ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για αύξηση λοιμώξεων και κατάχρηση αντιβιοτικών

28 Νοεμβρίου 2022, 12:31

images

Αύξηση περιστατικών διαφόρων λοιμώξεων παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα για απαραίτητη λήψη μέτρων και τήρηση κανόνων υγιεινής από τους πολίτες. Ταυτόχρονα, αναγκαία ορίζεται η λήψη μέτρων για την κατάχρηση αντιβιοτικών που επικρατεί και οδηγεί σε επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος μονάδας λοιμώξεων της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Λίνος Χατζηχάννας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι στο ΓΝ Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται αρκετοί ασθενείς με Covid-19 παροτρύνοντας τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Παράλληλα, η έναρξη του χειμώνα σηματοδοτεί, τόσο την αύξηση των λοιμώξεων αλλά και των ιογενών λοιμώξεων. «Αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε και άλλα περιστατικά όπως άλλες λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος, γαστρεντερίτιδες τόσο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες κ.ά.», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «αυξάνονται οι πληρότητες των νοσοκομείων μας, συνεπώς και εμείς θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Θα πρέπει να εμβολιαστούμε και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής».

Ερωτηθείς για τον εντοπισμό περιστατικών γρίπης, ο Δρ Χατζηχάννας δήλωσε ότι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα, συμπληρώνοντας ότι «συνήθως τα περιμένουμε λίγο αργότερα, περίπου τέλος Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου. Ωστόσο έχουμε τον Covid-19 ήδη που έχουμε κάποια αύξηση των περιστατικών, για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Παγκόσμιο πρόβλημα η μικροβιακή αντοχή

Πέραν των αυξημένων λοιμώξεων, ο Δρ Χατζηχάννας, σημείωσε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και με την πάροδο των χρόνων γίνεται πιο δύσκολο.

Όπως εξήγησε, η μικροβιακή αντοχή είναι όταν οι διάφοροι μικροοργανισμοί, είτε είναι βακτήρια, ιοί ή μύκητες, αντί να ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά ,αντιθέτως τα αντιβιοτικά γίνονται αναποτελεσματικά στο να θεραπεύσουν διάφορες λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Χατζηχάννα, το πρόβλημα αυτό προκαλείται από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, τα οποία όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα. Παρόλα  αυτά «αν κάνεις κατάχρηση των αντιβιοτικών, τότε κάνεις τα πράγματα χειρότερα», υπέδειξε.

Δηλαδή, «οδηγείς περισσότερο τη μικροβιακή αντοχή και εάν χρειαστείς να χρησιμοποιήσεις τα αντιβιοτικά, δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα για να αντιμετωπίσεις τις λοιμώξεις και αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα σοβαρότερες νοσήσεις, μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερο κόστος για τα συστήματα υγείας», διευκρίνισε.

«Μπορεί κάποιος άνθρωπος να κινδυνεύσει να πεθάνει από μία λοίμωξη γιατί δεν θα υπάρχουν κατάλληλα αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη από το μικρόβιο το οποίο νοσεί», υπογράμμισε.

Τρόποι μείωσης κατάχρησης αντιβιοτικών

Ο Δρ Χατζηχάννας ανέφερε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η κατάχρηση των αντιβιοτικών και της μικροβιακής αντοχής.

Συγκεκριμένα, δήλωσε κυρίως για το κοινό, ότι «είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη λήψη των κοινών αντιβιοτικών για ιογενές λοιμώξεις, δηλαδή για τα κοινά κρυολογήματα, δεν χρειάζονται τα αντιβιοτικά και δεν δρουν τα κοινά αντιβιοτικά στους ιούς».

Πρόσθεσε ότι «τα κοινά αντιβιοτικά δρουν σε βακτήρια και πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε αντιβιοτικά από μόνοι μας, ούτε πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά τα οποία έχουν ξεμείνει στο σπίτι μας από μία προηγούμενη λοίμωξη τα οποία είχαμε χρησιμοποιήσει, ούτε να τα δανείσουμε σε συγγενείς ή φίλους μας».

«Επιπλέον, θα πρότεινα στους ασθενείς ότι στις περιπτώσεις που ο γιατρός συνταγογραφεί αντιβιοτικά, είναι καλό να ρωτάνε γιατί τους συνταγογραφεί τα αντιβιοτικά, ποιος είναι ο σκοπός, ποια λοίμωξη καταπολεμούμε με αυτά. Είναι καλό να γνωρίζουμε γιατί παίρνουμε αυτά τα φάρμακα», ανέφερε, καθώς επίσης «δεν πρέπει σαν ασθενείς να πιέζουμε τους γιατρούς μας να μας συνταγογραφούν αντιβιοτικά και φάρμακα εάν δεν τα χρειαζόμαστε».

Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι απαραίτητη η λήψη καλύτερων και καταλληλότερων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, τόσο στην κοινότητα, όσο και στο νοσοκομείο.

Ακόμη, να διατηρήσουμε τη δραστικότητα των υφιστάμενων αντιβιοτικών, το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε μειώνοντας την κατάχρηση των αντιβιοτικών με πιο ορθολογική χρήση, να χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητα και χρειάζονται.

Σημείωσε ότι σε διεθνές επίπεδο γίνεται μία προσπάθεια για να δημιουργηθούν καινούργια αντιβιοτικά και διαγνωστικοί μέθοδοι - άρα αυτή είναι μία επίπονη και δύσκολη προσπάθεια, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δημιουργηθεί πολλά καινούργια αντιβιοτικά.

Όπως εξήγησε, «αυτό συμβαίνει γιατί είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μία καινούργια ομάδα αντιβιοτικών και δεν υπάρχει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον πιθανόν από τις φαρμακευτικές εταιρείες, γιατί συνεπάγεται υψηλό κόστος».

Ο Δρ Χατζηχάννας, ανέφερε ακόμη ότι διαχρονικά η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που παρουσιάζουν υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών, τόσο στην κοινότητα,  όσο και στα νοσοκομεία.

Πρόσθεσε ότι πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Ομάν η τρίτη παγκόσμια συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη μικροβιακή αντοχή, ενώ είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια δύο άλλες συναντήσεις στην Ολλανδία.

«Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να επιβεβαιωθεί η βούληση των κρατών σε διεθνές επίπεδο για την κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και για την εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων και την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα