ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιδιαίτερα θερμός, με θερμοκρασίες ρεκόρ στα ορεινά ο Αύγουστος

13 September 2023, 16:17

images

Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο φετινός Αύγουστος, με καταγραφή-ρεκόρ υψηλότερης μέγιστης και υψηλότερης ελάχιστης ημερήσιας θερμοκρασίας να σημειώνεται στα ορεινά, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ενώ τον Αύγουστο σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλο το νησί και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, στον ορεινό Σταθμό του Δασικού Κολλεγίου του Προδρόμου (υψόμετρο 1.376 μέτρα) καταγράφηκε μία ακολουθία οχτώ συνεχόμενων ημερών με θερμοκρασίες πέραν των 31 βαθμών Κελσίου. Όπως αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας, κάτι αντίστοιχο καταγράφηκε ξανά τον Αύγουστο του 2010. Συνολικά, στον συγκεκριμένο σταθμό καταγράφηκαν 14 ημέρες όπου η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη των 31 βαθμών.

Από τις καταγραφές της μέγιστης θερμοκρασίας στον ορεινό Σταθμό του Δασικού Κολλεγίου του Προδρόμου φαίνεται ότι αυτή ήταν για έξι συνεχόμενες ημέρες υψηλότερη των 33 βαθμών Κελσίου, όπως και κατά τον Αύγουστο του 2021. Ωστόσο, φέτος, από τις έξι αυτές ημέρες, οι τέσσερις (ταυτόχρονα και συνεχόμενες) ημέρες είχαν ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία στο κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας, δηλαδή πάνω από 35 βαθμών, καταρρίπτοντας το προηγούμενο σύνολο καταγραφών, το οποίο μέχρι σήμερα κατείχε ο Αύγουστος του 2010, με τρεις (ταυτόχρονα και συνεχόμενες) ημέρες καταγραφών με άνω των 35.

Επιπλέον, φέτος καταγράφηκε θερμοκρασία-ρεκόρ στον σταθμό του Τμήματος στο Δασικό Κολλέγιο του Προδρόμου, με την ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία του να ανέρχεται στους 38,4 βαθμούς Κελσίου. Η δεύτερη υψηλότερη ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε μέχρι σήμερα στον συγκεκριμένο μετεωρολογικό σταθμό ήταν οι 37 βαθμοί, το 2020.

Ταυτόχρονα, στο Δασικό Κολλέγιο του Προδρόμου καταγράφηκε και η υψηλότερη ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στον συγκεκριμένο σταθμό από την ημέρα λειτουργίας του, με τη θερμοκρασία αυτή να ανέρχεται στους 29,5 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας, εξίσου σημαντικές υπήρξαν και οι καταγραφές των μέσων ημερήσιων θερμοκρασιών, τόσο της μέγιστης, όσο και της ελάχιστης αλλά και της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, ο φετινός Αύγουστος κατατάσσεται ως ο δεύτερος θερμότερος Αύγουστος, για τον ορεινό σταθμό στο Δασικό Κολλέγιο του Προδρόμου, με μέση ημερήσια θερμοκρασία τους 26 βαθμούς, παρουσιάζοντας θετική απόκλιση της τάξης των 2,9 βαθμών σε σχέση με την κανονική του μήνα που είναι οι 23,1 βαθμοί.

Στο μεταξύ, στον μετεωρολογικό σταθμό του Τμήματος στον Σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας καταγράφηκαν συνολικά εννέα ημέρες κατά τις οποίες η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη ή ίση των 40 βαθμών, έναντι του Αυγούστου του 2020 και του 2021, όπου καταγράφηκαν συνολικά 16 ημέρες. Επίσης, φέτος καταγράφηκαν δύο συνεχόμενες ημέρες με θερμοκρασία άνω των 42 βαθμών, έναντι του 2021, όπου είχαν καταγραφεί έξι συνεχόμενες ημέρες. Φέτος καταγράφηκε επίσης μία μόνο ημέρα κατά την οποία η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44 βαθμούς και κυμάνθηκε στο κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας, όπως επίσης και το 2021, το 2020 αλλά και το 2010. Ποτέ άλλοτε δεν καταγράφηκαν περισσότερες ημέρες με την ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Επιπλέον, κατά τον φετινό Αύγουστο σημειώθηκε η δεύτερη υψηλότερη ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία στον μετεωρολογικό σταθμό του Τμήματος στον Σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας, με τη θερμοκρασία αυτή να ανέρχεται στους 45,3 βαθμούς, μετά τους 45,6 που σημειώθηκε στον εν λόγω μετεωρολογικό σταθμό τον Αύγουστο του 2010.

Πολύ θερμός υπήρξε ο φετινός Αύγουστος και για τον παραθαλάσσιο μετεωρολογικό σταθμό του Τμήματος στο Αεροδρόμιο Πάφου, αφού οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε αυτόν είχαν θετική απόκλιση 1,9 βαθμών σε σχέση με την κανονική του μήνα. Θερμότερος, όμως, κατατάσσεται ο φετινός Αύγουστος, για τον εν λόγω μετεωρολογικό σταθμό και σε σχέση με τη μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία του αφού η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία του παρουσιάζει θετική απόκλιση της τάξης των 2,5 βαθμών σε σχέση με την κανονική του μήνα.

Πολύ υψηλές μέσες ημερήσιες ελάχιστες θερμοκρασίες κατέγραψε και ο παραθαλάσσιος σταθμός του Τμήματος στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, αφού η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία του παρουσιάζει θετική απόκλιση της τάξης των 2,3 βαθμών σε σχέση με την κανονική του μήνα. Επίσης, και στον παραθαλάσσιο σταθμό στο Ακρωτήρι καταγράφηκε κατά τον Αύγουστο 2023 η δεύτερη υψηλότερη ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία, η οποία ανήλθε στους 28,5 βαθμούς.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο φετινός Αύγουστος αποτελεί, για το νησί, έναν από τους πιο θερμούς Αυγούστους κατά τον οποίο αρκετά ρεκόρ θερμοκρασιών έχουν είτε ξανά-καταγραφεί είτε ξεπεραστεί, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ορεινές περιοχές αλλά και τις ελάχιστες θερμοκρασίες στις παράλιες, κυρίως, περιοχές», αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Στην ανακοίνωσή του για τον Αύγουστο, το Τμήμα Μετεωρολογίας κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στη βροχόπτωση που σημειώθηκε στις 28 Αυγούστου, χαρακτηρίζοντάς την «ιδιαίτερα εντυπωσιακή», με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να πέφτουν σε περιοχές στα βόρεια του νησιού, στις ανατολικές περιοχές του εσωτερικού, σε περιοχές νοτιοανατολικά της οροσειράς του Τροόδους αλλά και σε περιοχές στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού. Όπως αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας, τέτοιου είδους νυχτερινής καταιγιδοφόρου δραστηριότητας κατά τον μήνα Αύγουστο είναι σπάνια και παρόμοιο φαινόμενο έχει καταγραφεί ξανά στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1999.

Σχετικά Άρθρα