ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξηγήσεις για τα «φουσκωμένα» επιδόματα γιατρών ΓΝΛ

07 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Εξηγήσεις για τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) αναφορικά με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (ΓΝΛ)  για το 2022, θα κληθούν να δώσουν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, οι αρμόδιοι φορείς.

Στην έκθεση της ΕΥ, καταγράφονται μεταξύ άλλων τα «φουσκωμένα» επιδόματα που λαμβάνουν γιατροί, αδυναμίες και κενά στον τρόπο λειτουργίας του νοσηλευτηρίου και προβλήματα σε διάφορα τμήματα όπως το ακτινολογικό και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ειδικό ενδιαφέρον στην έκθεση παρουσιάζουν τα οικονομικά κίνητρα και επιδόματα που δόθηκαν στους γιατρούς τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τον ετήσιο μισθό τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, στους γιατρούς του ΓΝΛ (208 γιατροί) καταβλήθηκε επιπλέον του μισθού τους συνολικό ποσό ύψους €4,7 εκατ. ως οριζόντιο κίνητρο, και συνολικό ποσό ύψους €2,2 εκατ. ως κάθετο κίνητρο, παρόλο ότι δεν επιτεύχθηκε ο ολικός στόχος ύψους €305 εκατ. εσόδων από τον ΟΑΥ που προνοείτο στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση γιατρού (Βοηθού Διευθυντή Κλινικής) του οποίου, ο συνολικός μισθός (βασικός συν τιμάριθμος) ανήλθε σε €76,4 χιλ. και η συνολική υπερωριακή του αποζημίωση σε €187 χιλ..

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνονται σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων (ΤΑΕΠ) του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τη έκθεση, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση του ασθενή από γιατρούς του ΤΑΕΠ, μη καταγραφή της ώρας κλήσης του ειδικού ιατρού ή/και της ώρας εξέτασης από τον ειδικό ιατρό.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις ασθενών που προσήλθαν στο ΤΑΕΠ πριν τα μεσάνυκτα ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι οποίοι δεν εξετάσθηκαν μέχρι τις 08:30 π.μ. της επόμενης ημέρας ενώ στον εφημερεύοντα ιατρό ο οποίος δεν προσήλθε στο ΤΑΕΠ για εξέταση του ασθενή καταβλήθηκε το επίδομα εφημερίας το οποίο κυμαίνεται από €450-780/ημέρα.

Περαιτέρω, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι ο εσωτερικός έλεγχος στον ΟΚΥπΥ είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένος και υποστελεχωμένος σε σχέση με το μέγεθος του Οργανισμού και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Όπως τονίζεται, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί διορθωτικά μέτρα για αρκετά ευρήματα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου.

Επιπλέον παρατηρήθηκαν κενά στον τρόπο τιμολόγησης ασθενών που δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ ή είναι κάτοχοι ευρωκαρτας ή κάτοχοι κάρτας νοσηλείας του Υπουργείου Υγείας.

Τα ανείσπρακτα ποσά γι' αυτές τις κατηγορίες ασθενών, ξεπερνούν τα €13 εκατ.

Σημαντικά προβλήματα και αδυναμίες διαπιστώνονται και στη λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε παράνομη ιδιωτική απασχόληση ακτινογράφων αλλά και διενέργεια εξετάσεων που ενώ διήρκεσαν μόλις μερικά λεπτά, οι εργαζόμενοι στο τμήμα αποζημιώθηκαν υπερωριακά για ολόκληρη την ώρα. Επίσης , όπως σημειώνεται, ενώ ο μέσος όρος επισκέψεων σε μαγνητικό τομογράφο σε ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα είναι 20-25 ασθενείς την ημέρα, στο ΓΝ Λευκωσίας εξυπηρετούνται μόλις οκτώ.

Ακόμη, από τον έλεγχο της ΕΥ έχει διαφανεί η απουσία ελέγχου της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού από την εργασία, διαφορές στην αξία των αποθεμάτων φαρμάκων και αναλωσίμων, μη υποβολή απαιτήσεων στον ΟΑΥ για αποζημίωση και αναξιοποίητος εξοπλισμός.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ρομποτικό σύστημα διαχείρισης φαρμάκων συνολικής αξίας €222.180 που είναι τοποθετημένο στο φαρμακείο του ΓΝΛ από την ημέρα αγοράς του, τον Μάρτιο του 2006, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Ελεγκτής, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, ο Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Αναπλ. Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Σύλλογου (ΠΙΣ) και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Στη συνεδρία αναμένεται επίσης να παραστούν εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντεχνίας Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα