ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΓΝΛ: Δεν υπέβαλε το 16% απαιτήσεων ΤΑΕΠ προς ΟΑΥ

01 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Ποσοστό 16,2% των απαιτήσεων των επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κατά το έτος 2022, δεν  υποβλήθηκαν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για αποζημίωση, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2022 πραγματοποιήθηκαν 49.531 επισκέψεις ασθενών δικαιούχων ΓεΣΥ και για 8.023 από αυτές τις επισκέψεις, δεν υποβλήθηκαν απαιτήσεις στον ΟΑΥ για σκοπούς αποζημίωσης.

Όπως πληροφορήθηκε η Υπηρεσία, από τις 8.023 απαιτήσεις που δεν υποβλήθηκαν, οι 6.009 αφορούν σε απαιτήσεις του διευθυντή του ΤΑΕΠ.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη διαδικασία, όλοι οι ασθενείς οι οποίοι επισκέπτονται το ΤΑΕΠ εγγράφονται στο μηχανογραφικό σύστημα του ΓεΣΥ, αρχικά στο όνομα του διευθυντή του ΤΑΕΠ και στη συνέχεια ο ιατρός ο οποίος θα τους εξετάσει (θεράπων ιατρός), οφείλει να μεταφέρει την εν λόγω απαίτηση στο όνομά του.

Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από λανθασμένες διαδικασίες κατά την κωδικοποίηση των απαιτήσεων του ΤΑΕΠ.  Εάν δηλαδή ο θεράπων ιατρός δεν μεταφέρει την απαίτηση στο όνομά του, τότε το Τμήμα Κωδικοποίησης δημιουργεί νέα απαίτηση στο όνομα του θεράποντα ιατρού και η απαίτηση στο όνομα του διευθυντή του ΤΑΕΠ, παραμένει ανοιχτή/μη απαιτηθείσα .

Ως εκ τούτου, σημειώνει η Υπηρεσία, ο πραγματικός συνολικός αριθμός επισκέψεων που δεν απαιτήθηκε από τον ΟΑΥ, ανέρχεται σε 2.014 (ποσοστό 4%).

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση που παίρνει ο ΟΚΥπΥ από τον ΟΑΥ για το ΤΑΕΠ είναι €1,5 εκατ. μηνιαίως, ανεξάρτητα από τον αριθμό των απαιτήσεων που υποβάλλονται.

Παρόλα αυτά, η μη υποβολή των απαιτήσεων για τις επισκέψεις των δικαιούχων, συνεπάγεται τη μη ενημέρωση του ιατρικού ιστορικού του ασθενή στο μηχανογραφικό σύστημα του ΓεΣΥ.

Επιπλέον, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε 35 επισκέψεις ασθενών στο ΤΑΕΠ εκ των οποίων οι 21 αφορούσαν σε δικαιούχους ΓεΣΥ, διαπιστώθηκε ότι σε 2 περιπτώσεις δεν υποβλήθηκε απαίτηση στον ΟΑΥ (10%).

Σύμφωνα με τον  Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή του ΓΝΛ οι λόγοι μη υποβολής απαιτήσεων προς τον ΟΑΥ είναι:

α. Ασθενείς στους οποίους ακολουθεί ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας κωδικοποιούνται για τις υπηρεσίες που γίνονται στο ΤΑΕΠ και ενημερώνεται το ιατρικό αρχείο του ασθενή, αλλά στη συνέχεια αποκόπτεται το ποσό πληρωμής λόγω του ότι κωδικοποιούνται και από το τμήμα Κλινικής Κωδικοποίησης ΓΝΛ.

β. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία είναι δύο φορές καταχωρημένα στο ΤΑΕΠ: μία φορά στον Διευθυντή του τμήματος και μια φορά στον θεράποντα ιατρό (κωδικοποιούνται, όμως, μία φορά στον θεράποντα ιατρό).

γ. Ασθενείς που επισκέφθηκαν δυο φορές το ΤΑΕΠ εντός του ιδίου 24ώρου κωδικοποιούνται μία φορά (οδηγίες ΟΑΥ).

δ. Ασθενείς στους οποίους έγινε λάθος ταυτοποίηση κατά την εγγραφή τους στο ΤΑΕΠ και δεν συνάδει η εγγραφή του Medico με την εγγραφή στο ΓΕΣΥ, μέχρι να γίνει η σωστή ταυτοποίηση του ασθενή εκεί όπου αυτό είναι εφικτό, έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της απαίτησης και τελικά δεν κωδικοποιούνται.

H Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται στον ΟΚΥπΥ όπως διερευνήσει τους λόγους μη υποβολής απαιτήσεων προς τον ΟΑΥ αλλά και να εκδώσει αυστηρές οδηγίες/εγκυκλίους προς τους ιατρούς για ορθή τήρηση των διαδικασιών υποβολής απαιτήσεων. Εισηγείται επίσης όπως εκεί που παρατηρείται επανειλημμένα η μη υποβολή απαιτήσεων, να μελετηθεί το ενδεχόμενο μείωσης των οικονομικών κινήτρων που παρέχονται στους συγκεκριμένους ιατρούς.

Παραλείψεις στις καταστάσεις εισπράξεων

Την ίδια ώρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε παραλείψεις και μη τήρηση των καταστάσεων των εισπράξεων, οι οποίες να τεκμηριώνουν τις εισπράξεις του ΤΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι οι κανονισμοί προνοούν την καταβολή συμπληρωμής ύψους €10 ανά επίσκεψη σε νοσηλευτήριο, για τη λήψη υπηρεσιών φροντίδας υγείας, σε περιπτώσεις ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών. Ορισμένα πρόσωπα εξαιρούνται και δεν καταβάλλουν κανένα τέλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η Ελεγκτική Υπηρεσία για το 2022, ο συνολικός αριθμός επισκέψεων ασθενών στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανήλθε σε 55.020 εκ των οποίων οι 49.531 αφορούσαν σε δικαιούχους ΓεΣΥ.

Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΑΕΠ για το έτος 2022 από δικαιούχους και μη δικαιούχους ΓεΣΥ, ανήλθαν σε €317,3 χιλ.

Ο λογαριασμός των οικονομικών καταστάσεων, «Εξωτερικοί ασθενείς ΤΑΕΠ» ανήλθε σε €103,2 χιλ.

Με βάση τα παραπάνω, υποδεικνύει η ΕΥ, οι εισπράξεις, από επισκέψεις ασθενών στο ΤΑΕΠ, θα αναμενόταν να είχαν ανέλθει μέχρι και €550 χιλ. (55.020 επισκέψεις επί €10) ή ποσό μερικώς μικρότερο, αφού αριθμός ασθενών δικαιούχων ΓεΣΥ συμπληρώνουν το μέγιστο ποσό συμπληρωμής και δεν καταβάλλουν τα €10 και αριθμός ασθενών μη δικαιούχων ΓεΣΥ, είναι απαλλαγμένοι από την καταβολή τελών.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Νοσοκομείου, ανέφερε στην Ελεγκτική Υπηρεσία ότι έχουν δοθεί γραπτές οδηγίες στο λογιστήριο του ΓΝΛ για να προχωρήσει στη διεκπεραίωση των συμφιλιώσεων και παράλληλα θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για καθορισμό διαδικασίας ετήσιας συμφιλίωσης των εισπράξεων από το ΤΑΕΠ ανά οικονομική κατηγορία. Επίσης, ανέφερε ότι θα διερευνηθεί η διαφορά που εντοπίστηκε στις εισπράξεις.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα