ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φουσκωμένοι μισθοί γιατρών ΓΝΛ λόγω επιδομάτων

26 Φεβρουαρίου 2024, 17:38

images

Παροχή επιπρόσθετων επιδομάτων στο ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας , χωρίς πραγματική διασύνδεση με την παραγωγικότητά του και τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΚΥπΥ, εντόπισε στον έλεγχο που πραγματοποίησε η  Ελεγκτική Υπηρεσία .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας για το έτος 2022, καταβλήθηκε στους ιατρούς του ΓΝΛ (208 ιατροί) επιπλέον του μισθού τους συνολικό ποσό ύψους €4,7 εκατ. ως οριζόντιο κίνητρο, και συνολικό ποσό ύψους €2,2 εκατ. ως κάθετο κίνητρο, παρόλο ότι δεν επιτεύχθηκε ο ολικός στόχος ύψους €305 εκατ. εσόδων από τον ΟΑΥ που προνοείτο στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ιατρού (Βοηθού Διευθυντή Κλινικής) του οποίου, ο συνολικός μισθός (βασικός συν τιμάριθμος) ανήλθε σε €76,4 χιλ. και η συνολική υπερωριακή του αποζημίωση σε €187 χιλ..

Σε άλλη περίπτωση, Ιατρός βοηθού Διευθυντής Κλινικής/Τμήματος του οποίου ο συνολικός μισθός ανήλθε στις €69,3 χιλ.  πήρε επιπρόσθετα €143,6 χιλ. για επιδόματα και υπερωρίες, με το σύνολο των απολαβών του να αγγίζει τις €213 χιλ..

Την ίδια ώρα, Ιατρικός Λειτουργός 1ης Τάξεως με μισθό €67,6 χιλ.  πήρε υπερωρίες και επιδόματα €136,5 χιλ.

Επίσης, εντοπίστηκε ότι 68 ιατρικοί λειτουργοί, 5 νοσηλευτικοί λειτουργοί, 3 τηλεφωνητές και 1 Διασώστης/Πλήρωμα Ασθενοφόρου οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στον ΟΚΥπΥ έλαβαν, για το έτος 2022, επιδόματα και υπερωρίες τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τη μηνιαία μισθοδοσία τους.

Εισήγηση για επαναξιολόγηση συστήματος

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως το σύστημα παραχώρησης επιδομάτων εφημερίας και κινήτρων, να επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τα εισοδήματα του Οργανισμού και την κερδοφορία του.

Τα επιδόματα και τα κίνητρα θα πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγικότητα, αφού εξεταστούν και οι αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθούνται για τους ιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, αναφέρει η ΕΥ.

Το ΓεΣΥ επηρέασε επισκεψιμότητα

Περαιτέρω, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας επηρέασε αρνητικά την επισκεψιμότητα του ΓΝΛ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των εξωτερικών ασθενών που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο το 2022 ήταν 139,6 χιλ. ενώ το 2019 ο αριθμός αυτός ήταν 203,4 χιλ.

Επίσης το 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας 5,7 χιλ. χειρουργικές επεμβάσεις ενώ το 2019 πραγματοποιήθηκαν 7,3 χιλ.

Μείωση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των εργαστηριακών αναλύσεων που διενεργήθηκαν αφού κατά το 2019, ο αριθμός ήταν 5,2 εκατ. και το 2022 μειώθηκε στις 3,7 εκατ. εργαστηριακές αναλύσεις

Μερίδιο αγοράς στο ΓεΣΥ

Όπως σημειώνεται στη Έκθεση, για το 2022 το ΓΝΛ είχε μόνο το 34% των συνολικών μονάδων των ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών (Diagnosis related groups) στην Επαρχία Λευκωσίας που αντιπροσωπεύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας και μόνο το 39,1% της αποζημίωσης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΑΥ, το ΓΝΛ διαθέτει 548 κλίνες (43,5% των κλινών στην Επαρχία Λευκωσίας), ενώ τα άλλα δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Επαρχίας Λευκωσίας διαθέτουν 92 και 76 κλίνες αντίστοιχα (συνολικές κλίνες στην Επαρχία Λευκωσίας 1.260).

Σημειώνεται επίσης ότι το ΓΝΛ διέθετε και το μοναδικό εισηγμένο στο ΓεΣΥ ΤΑΕΠ στην επαρχία Λευκωσίας, γεγονός το οποίο αποτελούσε πλεονέκτημα έναντι των άλλων νοσηλευτηρίων.

Κενά στη λειτουργία ΤΑΕΠ

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εντοπίσει αδυναμίες στο Τμήμα Ατυχημάτων και Έκτακτων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, έχει εντοπιστεί ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση του ασθενή από ιατρoύς του ΤΑΕΠ, μη καταγραφή της ώρας κλήσης του ειδικού ιατρού ή/και της ώρας εξέτασης από τον ειδικό ιατρό.

Όπως υπογραμμίζεται, υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών που προσήλθαν στο ΤΑΕΠ πριν τα μεσάνυκτα ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι οποίοι δεν εξετάσθηκαν μέχρι τις 08:30 π.μ. της επόμενης ημέρας ενώ στον εφημερεύοντα ιατρό ο οποίος δεν προσήλθε στο ΤΑΕΠ για εξέταση του ασθενή, καταβλήθηκε το επίδομα εφημερίας το οποίο κυμαίνεται από €450-780/ημέρα.

«Σε μερικές περιπτώσεις, η εξέταση του ασθενή έγινε από ειδικευόμενους ιατρούς οι οποίοι υπογράφουν εκ μέρους του εφημερεύοντα ειδικού ιατρού, ενώ το επίδομα εφημερίας καταβλήθηκε στους ιατρούς που προφανώς δεν παρουσιάστηκαν στο ΤΑΕΠ, παρόλο ότι το ΔΣ αποφάσισε τη μη καταβολή επιδόματος εφημερίας σε περίπτωση μη ανταπόκρισης των ειδικών ιατρών», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το διάστημα παραμονής των ασθενών στο ΤΑΕΠ κρίθηκε ως αδικαιολόγητα ψηλό, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις που οι ασθενείς παρέμειναν στο ΤΑΕΠ μέχρι και 36 ώρες, μέχρι την απόλυσή τους ή την εισαγωγή σε θάλαμο.

Επίσης παρατηρήθηκε ελλιπής συμπλήρωση των ιατρικών εντύπων των ασθενών.

Ιατροί μη εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ

Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε ότι τέσσερις ιατροί του ΤΑΕΠ οι οποίοι στελεχώνουν τον θάλαμο βραχείας νοσηλείας Covid–19, δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ και ως αποτέλεσμα, ενώ παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους ασθενείς, οι απαιτήσεις που υποβάλλονται στον ΟΑΥ αναγράφουν το όνομα του Διευθυντή του ΤΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ενέργεια του νοσοκομείου, δεν συνάδει με τη νομοθεσία και ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα σε περίπτωση πιθανής ιατρικής αμέλειας.

Μέσα από τους ελέγχους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι γιατρός ξεγελούσε το Σύστημα χρεώνοντάς το παράλληλα για υπερωρίες, την ώρα που οι εφημερίες της εγκρίνονταν  από στενό συγγενικό της πρόσωπο το οποίο προΐσταται αυτής.

Αναξιοποίητος εξοπλισμός

Από ελέγχους που πραγματοποίησε η Ελεγκτική Υπηρεσία, διαπιστώθηκε επίσης ότι ο εξοπλισμός ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος στο φαρμακείο του ΓΝΛ από την ημέρα αγοράς του, τον Μάρτιο του 2006, μέχρι και σήμερα, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ρομποτικό σύστημα διαχείρισης φαρμάκων συνολικής αξίας €222,2 χιλ.

Εσωτερικός έλεγχος

Όπως αναφέρει η ΕΥ, ο εσωτερικός έλεγχος στον ΟΚΥπΥ είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένος και υποστελεχωμένος σε σχέση με το μέγεθος του Οργανισμού και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι δεν λήφθηκαν μέχρι σήμερα διορθωτικά μέτρα για αρκετά ευρήματα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου.

Ασφαλιστική κάλυψη ιατρών για επαγγελματική αμέλεια

Όπως τονίζεται στη έκθεση ο ΟΚΥπΥ δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για εξασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης των ιατρών για επαγγελματική αμέλεια.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, το κράτος αναγκάστηκε να ανανεώσει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023 την εγγύηση ασφαλιστικής κάλυψης για όλο το προσωπικό του ΟΚΥπΥ.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός από 1.1.2024 έχει υπογράψει σχετική σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία αξίας €3,7 εκατ.

Για σκοπούς ιατρικής αμέλειας εκκρεμούν εναντίον του ΟΚΥπΥ στο δικαστήριο έξι υποθέσεις

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα