ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αδυναμίες και προβλήματα στη λειτουργία ΤΑΕΠ ΓΝΛ

03 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Αδυναμίες και προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καταγράφονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2022.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία μέσα από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε, εντόπισε ελλιπή συμπλήρωση των εντύπων των ασθενών με όλες τις πληροφορίες που αφορούν στον κάθε ασθενή, όπως η διάγνωση, η ώρα εισαγωγής στο ΤΑΕΠ, η ώρα απόλυσης του ασθενή ή εισαγωγής του σε θάλαμο και η αξιολόγηση του ασθενή κατά το στάδιο της διαλογής.

Επιπρόσθετα, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε μη καταγραφή της ώρας εξέτασης από τον ιατρό του ΤΑΕΠ και μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση του ασθενή από τους ιατρούς του ΤΑΕΠ.

Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν αναγράφεται η ώρα εξέτασης από τον ιατρό του ΤΑΕΠ ή η εξέταση από τον ιατρό του ΤΑΕΠ έγινε με αρκετή καθυστέρηση μετά την είσοδο του ασθενή στο ΤΑΕΠ.

Παρατηρήθηκε επίσης, μη καταγραφή της ώρας κλήσης του ειδικού ιατρού ή/και της ώρας εξέτασης από τον ειδικό ιατρό.

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί ιατροί που εφημερεύουν ή ευρίσκονται σε καθήκον αναμονής (on call) και καλούνται από τον ιατρό του ΤΑΕΠ για εξέταση ασθενών, θα πρέπει να ανταποκρίνονται το αργότερο εντός 30 λεπτών από την ώρα της κλήσης.

Στο σκοτάδι για χρόνο ανταπόκρισης ειδικών ιατρών

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Υπηρεσίας, στις πλείστες περιπτώσεις, στο έντυπο ΟΚΥπΥ δεν αναγράφεται η ώρα κλήσης του ειδικού ιατρού από τον ιατρό του ΤΑΕΠ ή/και η ώρα εξέτασης από τους ειδικούς ιατρούς.

«Επομένως, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί ο χρόνος ανταπόκρισης του ειδικού ιατρού, ούτε εάν ο ειδικός ιατρός προσήλθε στο ΤΑΕΠ για εξέταση του ασθενή ή δεν προσήλθε καθόλου και ο ασθενής εξετάστηκε τελικά κατά τις εργάσιμες ώρες. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, παρατηρείται το φαινόμενο οι ασθενείς να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΤΑΕΠ, να συσσωρεύονται ασθενείς που αναμένουν να εισαχθούν στο ΤΑΕΠ και να ταλαιπωρούνται», αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταστάσεις που τηρούνται στο ΤΑΕΠ, σε αρκετές περιπτώσεις ασθενείς που προσήλθαν στο ΤΑΕΠ πριν τα μεσάνυκτα ή λίγο μετά τα μεσάνυκτα, δεν είχαν εξεταστεί από ειδικό ιατρό μέχρι τις 8:30 π.μ. της επόμενης ημέρας, ενώ στον εφημερεύοντα ιατρό ο οποίος δεν προσήλθε στο ΤΑΕΠ για εξέταση του ασθενή καταβλήθηκε το επίδομα εφημερίας, το οποίο κυμαίνεται από €450 - €780/ημέρα.

Μάλιστα, σε κάποιες από τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν, οι ιατροί ήταν σε ενεργό εφημερία, δηλαδή έπρεπε να διανυκτερεύουν στο νοσοκομείο.

Επίσης σε δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς υπέγραψαν και αποχώρησαν από το ΤΑΕΠ προφανώς λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής.

Καταβολή επιδόματος εφημερίας σε ιατρούς που δεν παρουσιάζονται στο ΤΑΕΠ

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, παρατηρήθηκε ότι σε μερικές περιπτώσεις η εξέταση του ασθενή γίνεται από ειδικευόμενους ιατρούς, οι οποίοι υπογράφουν εκ μέρους του εφημερεύοντα ειδικού ιατρού.

Όπως διαπιστώθηκε από δειγματοληπτικό έλεγχο, οι ασθενείς εξετάστηκαν από ειδικευόμενους ιατρούς ενώ το επίδομα εφημερίας καταβλήθηκε στους ιατρούς οι οποίοι προφανώς δεν παρουσιάστηκαν στο ΤΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πρακτικά του ΔΣ, το συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε τη μη καταβολή του επιδόματος εφημερίας στις περιπτώσεις μη έγκαιρης ή μη ανταπόκρισης από τους εφημερεύοντες ιατρούς.

«Η μη ανταπόκριση των εφημερευόντων ιατρών όταν αυτοί κληθούν στο ΤΑΕΠ, θα πρέπει να προβληματίσει τον Οργανισμό αφού πιθανόν να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών», τονίζεται.

Μέχρι και 36 ώρες… αναμονή στα ΤΑΕΠ

Ακόμα στην έκθεση σημειώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση μέχρι την είσοδο του ασθενή στο ΤΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις που οι ασθενείς ανέμεναν μέχρι και 6 ώρες και 45 λεπτά για είσοδό τους στο ΤΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, το διάστημα παραμονής των ασθενών στο ΤΑΕΠ κρίνεται ως αδικαιολόγητα ψηλό, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις που οι ασθενείς παρέμειναν στο ΤΑΕΠ μέχρι και 36 ώρες μέχρι την απόλυσή τους ή την εισαγωγή τους σε θάλαμο.

Από περαιτέρω έλεγχο που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία όσον αφορά στους ασθενείς που επισκέφθηκαν το ΤΑΕΠ στις 18.12.2022 (συνολικά 166 περιπτώσεις), διαπιστώθηκε ότι μόνο σε 93 περιπτώσεις υπήρχε καταχωρημένη η ώρα απόλυσης από το ΤΑΕΠ ή ώρα εισαγωγής σε θάλαμο.

«Διαπιστώσαμε ότι ο μέσος χρόνος παραμονής των ασθενών στο ΤΑΕΠ ανέρχεται σε 5 ώρες και 42 λεπτά, ο οποίος κατά την κρίση μας είναι ιδιαίτερα ψηλός. Μάλιστα σε μία περίπτωση, ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο ΤΑΕΠ ανήλθε σε 33 ώρες και 2 λεπτά, ενώ σε 14 περιπτώσεις οι ασθενείς παρέμειναν στο ΤΑΕΠ περισσότερες από 10 ώρες. Απόρροια της καθυστέρησης αυτής , είναι και το φαινόμενο αποχώρησης των ασθενών από το ΤΑΕΠ χωρίς την παροχή ή την ολοκλήρωση υπηρεσιών φροντίδας υγείας στον ασθενή (27 περιπτώσεις)», προστίθεται.

Γνωστά τα προβλήματα στη διοίκηση ΟΚΥπΥ

Όπως τονίζεται στην έκθεση, τα προβλήματα τα οποία διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο είναι γνωστά στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ, «η οποία μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει λάβει αποτελεσματικά διορθωτικά μέτρα».

Σημειώνεται ότι δύο φορές την ημέρα (08:30 και 14:30), γραφέας του ΤΑΕΠ ετοιμάζει κατάλογο με τους ασθενείς οι οποίοι παραμένουν στο ΤΑΕΠ και το λόγο της παραμονής τους (π.χ. κατά πόσο αναμένουν εξέταση από ειδικό, αναλύσεις, αξονικό, εισαγωγή στον θάλαμο) και οι εν λόγω καταστάσεις αποστέλλονται στον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ, στον Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, στην Επιχειρησιακή Διευθύντρια, στον Εκτελεστικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Λευκωσίας και άλλους.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε όπως ενημερωθεί κατά πόσο έχουν ληφθεί οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα από τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ και κατά πόσο έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

«Είναι φανερό ότι η καθυστέρηση στην εξέταση των ασθενών στο ΤΑΕΠ, καθώς και η μεγάλη περίοδος παραμονής τους εκεί, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση από ειδικό ιατρό ή/και στην εκτέλεση των απαιτούμενων ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων», σημειώνεται .

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η Υπηρεσία, δεν δύναται οι ειδικοί ιατροί να αμείβονται με υπέρογκα ποσά για κάθε ημέρα εφημερίας και να μην παρουσιάζονται στο ΤΑΕΠ όταν παραστεί ανάγκη και μάλιστα την επόμενη ημέρα της εφημερίας να τους παραχωρείται ημέρα ξεκούρασης (για όσους ανήκουν σε ενεργή εφημερία).

«Πέραν τούτου, οι ασθενείς εξετάζονται από ειδικευόμενους ιατρούς οι οποίοι λόγω έλλειψης πείρας, πιθανόν να υποβάλουν τον ασθενή σε αχρείαστες, χρονοβόρες και δαπανηρές εξετάσεις ή/και μπορεί να λάβουν λανθασμένες αποφάσεις», τονίζεται.

Επιβάλλονται ριζικές αλλαγές

Η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ότι επιβάλλεται όπως γίνουν ριζικές αλλαγές ενόψει της οικονομικής αυτονόμησης του Οργανισμού αλλά και της εισαγωγής νέων ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ από ανταγωνιστικά νοσηλευτήρια.

Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ΓΝΛ ενημέρωσε ότι κατόπιν των συστάσεων της Υπηρεσίας, η διεύθυνση του ΓΝΛ έχει προχωρήσει στα ακόλουθα διορθωτικά μέτρα:

  • Έχουν τεθεί σε εφαρμογή σχετικά πρωτόκολλα.
  • Προσλήφθηκαν συντονιστές/γραφείς για το ΤΑΕΠ, των οποίων τα καθήκοντα αφορούν στη διενέργεια υπενθυμίσεων στους ειδικούς ιατρούς, σε περίπτωση που καθυστερούν να προσέλθουν όταν λάβουν κλήση για εξέταση περιστατικού, καθώς και στην ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων κάθε ασθενή και την ετοιμασία κατάστασης με στατιστικές πληροφορίες για τον χρόνο αναμονής των ασθενών στο ΤΑΕΠ, τον χρόνο αποπεράτωσης των ακτινολογικών/εργαστηριακών εξετάσεων, τον χρόνο καθόδου ειδικών ιατρών στο ΤΑΕΠ και τον χρόνο εισαγωγής των ασθενών στις κλινικές.
  • Δημιουργήθηκε ιατρείο «fast-track», το οποίο εξετάζει περιστατικά κατηγορίας 4 και 5, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού στο ΤΑΕΠ, τη μείωση του χρόνου αναμονής και παραμονής των ασθενών, και γενικότερα την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
  • Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπάρχει πλάνο αναδιαμόρφωσης του χώρου του ΤΑΕΠ, με στόχο τη δημιουργία χώρου Βραχείας Νοσηλείας. Στον εν λόγω χώρο ο ασθενής θα βρίσκεται εκτός ΤΑΕΠ για όσο διαρκεί η διερεύνηση και οι εξετάσεις του, με αποτέλεσμα να μη δεσμεύει κλίνη εντός ΤΑΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποζημιώνεται η παραμονή του στο ΓΝΛ από τον ΟΑΥ.
  • Έχει ετοιμαστεί και αποσταλεί επιστολή από τη διεύθυνση ΓΝΛ προς τους Διευθυντές των Κλινικών με ενεργό εφημερία (κατηγορία Α) για πιστή τήρηση των όρων της εφημερίας.
  • Η διεύθυνση του ΓΝΛ έχει προχωρήσει στην αλλαγή διευθυντή του ΤΑΕΠ.

Να δοθούν αυστηρές οδηγίες

Τέλος, προς επίλυση των προβλημάτων της λειτουργίας του ΤΑΕΠ, η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως δοθούν αυστηρές οδηγίες ώστε τα έντυπα των ασθενών στο ΤΑΕΠ να συμπληρώνονται ορθά, να καταγράφεται η διάγνωση, η ώρα απόλυσης του ασθενή, η ώρα κλήσεως του ειδικού ιατρού, η ώρα ζήτησης και διεκπεραίωσης ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων, η ώρα εισαγωγής στον θάλαμο κ.λπ.

Επιπλέον οι ιατροί οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία Α της εφημερίας, οι οποίοι πρέπει να διανυκτερεύουν στο νοσοκομείο, θα πρέπει να παραμένουν σε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της εφημερίας.

Παράλληλα, τονίζεται ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΔΣ αναφορικά με την αποκοπή της πληρωμής της εφημερίας στην περίπτωση μη ανταπόκρισης των εφημερευόντων ιατρών.

Επιπρόσθετα, να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της συμφωνίας που αφορά στις εφημερίες των ειδικών ιατρών, ώστε τα ποσά των εφημεριών να διαχωριστούν: 1. σε ποσό που παραχωρείται για σκοπούς αναμονής κλήσεως και 2. σε ένα επιπλέον ποσό που θα καταβάλλεται μόνο όταν προσέλθουν για να εξετάσουν ασθενή στο νοσοκομείο, με την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων φυσικής παρουσίας τους στο νοσοκομείο.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα