ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΓΝΛ: Αυξάνονται τα ανείσπρακτα ποσά από ασθενείς επί πληρωμή

28 Φεβρουαρίου 2024, 10:58

images

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα ανείσπρακτα ποσά ασθενών επί πληρωμή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπως καταδεικνύεται από την τελευταία έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ποσό ύψους €5 εκατ. το οποίο αφορά σε ασθενείς που επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας επί πληρωμή δηλαδή δεν είναι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας , όπως αιτητών ασύλου και Ουκρανών προσφύγων παραμένει ανείσπρακτο από τον ΟΚΥπΥ.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι μέχρι σήμερα ο ΟΚΥπΥ δεν διαβουλεύτηκε με το Υπουργείο Υγείας τον τρόπο χειρισμού των τιμολογήσεων ασθενών κατόχων ευρωκάρτας, κατόχων κάρτας νοσηλείας του Υπουργείου Υγείας και δικαιούχων δωρεάν νοσηλείας.

Το σύνολο των τιμολογήσεων των πιο πάνω κατηγοριών ασθενών ανήλθε στις 31.12.2022 σε συνολικό ποσό ύψους €8,9 εκατ.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΓΝΛ, ανέφερε ότι οι λόγοι που παραμένουν ανείσπρακτα τα πιο πάνω ποσά, είναι η απουσία κατάλληλων λογισμικών συστημάτων που θα μπορούσαν να τιμολογήσουν τη νοσηλεία, έτσι ώστε το τιμολόγιο να παραδίδεται με το εξιτήριο στον μη δικαιούχο ασθενή για να μπορεί να πληρώνεται πριν την απομάκρυνσή του από το ΓΝΛ.

Επίσης, σημειώνεται, τα ανείσπρακτα ποσά οφείλονται σε κάποιες περιπτώσεις στη δυσκολία είσπραξης από ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό της νοσηλείας τους (εργαζόμενοι από τρίτες χώρες στην Κυπριακή Δημοκρατία).

Περαιτέρω, παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν καθυστερημένα έσοδα για την περίοδο μέχρι 31.12.2018 που φτάνουν το συνολικό ποσό των €11,8 εκατ. (5.686 τιμολόγια).

Το ποσό αυτό, αφορά σε ανείσπρακτα έσοδα από εσωτερικές νοσηλείες ασθενών του ΓΝΛ, πριν την ανάληψη του νοσηλευτηρίου από τον ΟΚΥπΥ.

Παράλληλα, στις 31.12.2022 οι οφειλές από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου για την παροχή εργαστηριακών αναλύσεων για την περίοδο 2019-2022 ανήλθαν σε €6,7 εκατ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να εκκρεμούν οι οφειλές από δικαίωμα χρήσης της καντίνας του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στις 31.12.2022, οι οφειλές από τη χρήση της καντίνας για την περίοδο 2014 – 2022 ανήλθαν σε €6,9 εκατ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι οι ενέργειες που γίνονται για την είσπραξή όλων των πιο πάνω είναι οι ακόλουθες:

α. Όλες οι υποθέσεις ανείσπρακτων οφειλών για τα έτη 2019-2020 έχουν δοθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες/δικηγόρους για είσπραξή τους.

β. Έναρξη λειτουργίας νέων λογισμικών συστημάτων ΟΠΣΥ ΙΙ το 2024.

γ. Για την εξόφληση των οφειλών που αφορούν στους ασθενείς επί πληρωμή, ασθενείς αιτητές ασύλου, Ουκρανούς πρόσφυγες, κατόχους Ευρωκάρτας και κατόχους κάρτας νοσηλείας ΥΥ ή δικαιούχους δωρεάν νοσηλείας, καθώς και για τις οφειλές από δικαίωμα χρήσης καντίνας και από το ΟΚΤΚ, η κεντρική διοίκηση του ΟΚΥπΥ θα προχωρήσει σε διαβούλευση με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ή/και εμπλεκόμενα μέρη.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα