ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έτοιμη η στρατηγική και σχέδιο δράσης για άτομα με αυτισμό- Πάει Υπουργικό

02 Απριλίου 2024, 21:03

images

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία καταρτισμού της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για άτομα με αυτισμό και την ερχόμενη εβδομάδα θα τα καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, είπε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Η Υφυπουργός εκπροσώπησε την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε η πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό «Light it Up Blue», στη Λευκωσία, που ξεκίνησε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με τερματισμό στην Πλατεία Ελευθερίας.

Σε χαιρετισμό της, ανέφερε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό καθιερώθηκε το 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό, συμβάλλοντας έτσι στην αποδοχή και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

"Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι διαγνώσεις αυτισμού αυξάνονται, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, όπως και ότι τα άτομα με αυτισμό, καθώς και οι οικογένειές τους έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, αλλά και προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένο χειρισμό", ανέφερε η κ. Ευαγγέλου.

Είναι για αυτό, πρόσθεσε, που το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αποφάσισε τον καταρτισμό της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για άτομα με αυτισμό, ξεχωριστά από άλλες αναπηρίες, η οποία θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που άπτονται της ζωής των ατόμων με αυτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

"Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι το Υφυπουργείο έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία καταρτισμού της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης και ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση", σημείωσε.

Μέσα από 53 δράσεις που συνοψίζονται σε επτά πυλώνες που αφορούν στην έρευνα, στη διάγνωση, στην υγεία και θεραπευτική παρέμβαση, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία και ανεξάρτητη διαβίωση, στην εργασία, αλλά και στη συμμετοχή στην ψυχαγωγία, τον πολιτισμό και την κοινωνία, στόχος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους μέσω μεταρρυθμιστικών και πρόσθετων δράσεων, στο πλαίσιο πάντοτε της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, συνέχισε η Υφυπουργός.

Σημείωσε ότι γενικός στρατηγικός στόχος για την πενταετία 2024-2028 είναι η παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης προς το παιδί και τον ενήλικα για κοινωνική συμμετοχή και ενσωμάτωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε όλες τις εκφάνσεις και στάδια της ζωής τους.

Ήδη, είπε, στην Κύπρο λειτουργεί με επιτυχία το Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον αυτισμό «Ακτίδα» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021-2027, με κόστος μισό εκατ. ευρώ, το οποίο παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε παιδιά με αυτισμό προσχολικής ηλικίας, καθώς και προς τις οικογένειές τους σε όλη την Κύπρο.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρονται είναι η κατ’ οίκον εκπαίδευση και στήριξη προς την οικογένεια και το παιδί αμέσως μετά τη διάγνωση, καθώς και ψυχολογική και κοινωνική στήριξη που απευθύνεται προς όλα τα μέλη της οικογένειας, ανέφερε.

Επιπρόσθετα, η κ. Ευαγγέλου είπε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσα από τα Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει διαχρονικά τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή Κοινωνικής Φροντίδας.

"Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε οικοδομήσει μια αξιόλογη συνεργασία με τον Σύνδεσμο για τα Άτομα με Αυτισμό, ο οποίος λειτουργεί σε παγκύπρια βάση έξι Κέντρα Ενηλίκων, τρία Συμβουλευτικά Κέντρα και δύο Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών με επιχορήγηση 1,3 εκατ.", ανέφερε.

Η αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων, η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, περιλαμβανομένων των ατόμων με αυτισμό στο κοινωνικό σύνολο, η ενσωμάτωσή τους, η εφαρμογή εκείνων των πολιτικών και δράσεων που να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους, "βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και αποτελούν καθήκον του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας", υπογράμμισε η Υφυπουργός.

"Είναι για αυτό τον λόγο που προωθούμε τη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης Νομοθεσίας για άτομα με αναπηρίες, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις προκλήσεις όλων των ομάδων των ατόμων με αναπηρίες", συνέχισε.

Η κ. Ευαγγέλου συνεχάρη τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό για το έργο που επιτελεί διαχρονικά και για την αγάπη, με την οποία περιβάλλει τις δράσεις του, αλλά κυρίως τα ίδια τα άτομα με αυτισμό, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές τους, αλλά και να ενισχύει τις πολιτικές για ένα κοινωνικό Κράτος αρωγό τόσο για τα άτομα με αυτισμό, όσο και για τις οικογένειές τους.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετείχε φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό και φωταγωγήθηκε με μπλε χρώμα, όπως και το Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Light it up Blue», που εκατοντάδες κτήρια και ιστορικά μνημεία διάφορων χωρών φωταγωγούνται με το μπλε χρώμα του αυτισμού, που συμβολίζει το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας.

Σχετικά Άρθρα