ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρχεται ο οδικός χάρτης για την πανδημία – Τι να αναμένουμε

26 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Τέλος Αυγούστου αναμένεται η τελική διαμόρφωση του οδικού χάρτη για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 τους επόμενους μήνες στο νησί, με επίκεντρο το άνοιγμα των σχολείων και την προετοιμασία για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος του ιού τον ερχόμενο χειμώνα.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) παρουσιάστηκε ένα προσχέδιο του οδικού χάρτη, και όπως δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλας «τις επόμενες επτά μέρες όλοι θα δώσουν κάποιες εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας ώστε να παρουσιαστεί ο τελικός οδικός χάρτης στις 30 Αυγούστου πριν την μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, είπε πως το προσχέδιο έχει ήδη σταλεί στα εμπλεκόμενα μέρη, περιλαμβανομένου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), καθώς και στα μέλη της ΣΕΕ προς αξιολόγηση και υποβολή εισηγήσεων, με απώτερο σκοπό την έγκριση ενός τελικού σχεδίου.

Φλέγον ζήτημα το άνοιγμα των σχολείων

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηπαντέλας, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει το πιο σημαντικό που αφορά στον κόσμο τώρα, που είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι έχει σταλεί στους Ειδικούς και η έκθεση που ζήτησε το Υπουργείο Παιδείας από εμπειρογνώμονες, με σκοπό να εισαχθούν στις σχολικές αίθουσες συσκευές καθαρισμού αέρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για συσκευές καθαρισμού αέρα, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν πιλοτικά από το Υπουργείο Παιδείας σε αίθουσες διδασκαλίας και αναμένεται η προκήρυξη προσφοράς για αγορά σημαντικού αριθμού τέτοιων συστημάτων.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι, είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους από μαθητές άνω των 12 ετών, σημειώνοντας ότι «οι επιστήμονες είναι έντονοι ότι προστατεύει και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την αφαιρέσουμε, ό,τι ισχύει στην κοινότητα τη συγκεκριμένη στιγμή, δηλαδή για παιδιά άνω των 12 ετών».

Όσο αφορά τη διενέργεια Rapid test στα σχολεία, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι μία εισήγηση που θα μελετήσουν ξανά την επόμενη εβδομάδα είναι να διεξαχθεί Rapid test 48 ωρών σε όλους τους μαθητές πριν πάνε πίσω στα σχολεία.

Διευκρίνισε ότι «ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτού του Rapid test θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στο μέλλον. Η εισήγηση είναι και εκπαιδευτικοί  αλλά προσπαθούμε πριν πάρουμε αυτή την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο να βρούμε τους τρόπους ώστε να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής  Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, κληθείς να σχολιάσει εάν τελικά τα σχολεία θεωρούνται χώρος συγκέντρωσης κρουσμάτων του Covid-19, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι «οποιοσδήποτε κλειστός χώρος διευκολύνει τη μετάδοση του ιού, είτε είναι σχολείο είτε είναι εργασιακοί χώροι κλπ. Επομένως, χρειάζεται η ανάλογη προετοιμασία για να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε αυτούς τους χώρους».

Long Covid, εμβολιασμοί και νέο κύμα

Ο κ. Χατζηπαντέλας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη αφορά τους ασθενείς με Long COVID».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι σε ενημέρωση που από την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, «μου αναφέρθηκε πως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε νεότερα σχετικά με τα νέα εμβόλια που θα προστατεύουν τον κόσμο από τις νέες μεταλλάξεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν».

Ο Δρ Καραγιάννης, μιλώντας στο YgeiaWatch εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το χειμώνα θα είναι καλύτερη η κατάσταση που θα επικρατεί στο νησί σχετικά με την πανδημία.

«Εάν κάνουμε και τις ενισχυτικές δόσεις θα έχουμε ένα υψηλό φραγμό ανοσίας», τόνισε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα