ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαφές με ιδιώτες εργοθεραπευτές για ένταξη στο ΓεΣΥ- Μέχρι τις 2μμ υπηρεσίες μέσω ΟΚΥπΥ

22 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Χωριστές συναντήσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τον Παγκύπριο Σύλλογο Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ), πραγματοποιεί η ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, σε μια προσπάθεια επίλυσης της μεταξύ τους διαφωνίας που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων παιδιών.

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι ιδιώτες εργοθεραπευτές, δεν εντάχθηκαν στο σύστημα αφού δεν έχουν καταλήξει σε οικονομική συμφωνία με τον ΟΑΥ.

Σημειώνεται ότι οι 32 εργοθεραπευτές που είναι αυτή τη στιγμή ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και εργάζονται με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τα παιδιά που χρειάζονται να λαμβάνουν τις υπηρεσίες εργοθεραπείας.

Για να επισκεφθούν τους εργοθεραπευτές του ΟΚΥπΥ που εργάζονται μέχρι τις 14:00, θα πρέπει τα παιδιά να απουσιάζουν από το σχολείο αλλά και οι γονείς από την εργασία τους για να τα συνοδεύσουν, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κλείνουν ραντεβού σε ιδιώτες εργοθεραπευτες εκτός ΓεΣΥ, πληρώνοντας μεγάλα ποσά κάθε μήνα για να λάβουν υπηρεσίες.

Επαφές για εξεύρεση λύσης

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο κύκλος επαφών που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία, έχει στόχο την εξεύρεση λύσης, ούτως ώστε να ενταχθούν οι εργοθεραπευτές στο σύστημα και να δοθεί προς τους δικαιούχους το δικαίωμα της κάλυψης των εργοθεραπειών.

«Αφού πραγματοποιήσαμε χωριστές συναντήσεις με τον ΟΑΥ και με τον Σύλλογο Εργοθεραπευτων, τώρα θα μεταφέρουμε τις δικές μας θέσεις στον οργανισμό, σαν λύση μεσολάβησης. Είναι άδικο να πληρώνουν οι γονείς τόσο μεγάλα ποσά για εργοθεραπεία, τη στιγμή που ο ΟΑΥ έχει την οικονομική δυνατότητα και μπορεί αλλά και θέλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 ο ΠΣΕ είχε απορρίψει τη πρόταση του ΟΑΥ για εισαγωγή εργοθεραπευτών στο σύστημα , υπογραμμίζοντας ότι «η όποια συναίνεση στο μοντέλο που εισηγείται ο ΟΑΥ, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το επάγγελμα , με τελικό αποδέκτη αυτών των συνεπειών, τον ίδιο τον δικαιούχο του ΓεΣΥ».

Δικλείδες ασφαλείας για ανάγκες δικαιούχων

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «ο οργανισμός κατά τη μέχρι τώρα διαβούλευση με τους εργοθεραπευτές, έχει καταθέσει και μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δικλείδες ασφαλείας για τους ίδιους σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι ανάγκες των δικαιούχων, είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που ο ΟΑΥ εκτιμά».

Μάλιστα, πρόσθεσε, «ο ΟΑΥ, έχει τονίσει στους επαγγελματίες ότι είναι έτοιμος σε περίπτωση που αποδειχθεί από την πράξη, ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, να επανεξετάσει το ύψος του προϋπολογισμού για τις εργοθεραπείες».

Ταυτόχρονα, είπε, «έχουμε πει ότι εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν καταχρήσεις, τότε θα πρέπει τόσο ο οργανισμός, όσο και οι επαγγελματίες, από κοινού, να λάβουν μέτρα και ρυθμίσεις που να αντιμετωπίζουν τις καταχρήσεις αυτές».

Με την προσπάθεια από πλευράς των οργανωμένων ασθενών να βρίσκεται σε εξέλιξη, νεότερα πρέπει να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα

Βεβαίως για τον ΟΑΥ, τα ανοικτά μέτωπα, σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες υγείας είναι πολλά, αφού σε εξέλιξη βρίσκεται οικονομική διαπραγμάτευση και μεταξύ του οργανισμού και των φαρμακοποιών.

Χθες, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο ΟΑΥ έδωσε νέα πρόταση η οποία θα αξιολογηθεί από το σύλλογο, ο οποίος θα πάρει αποφάσεις στη βάση της οικονομοτεχνικής μελέτης που έχει πραγματοποιήσει.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, o Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, σημείωσε ότι η πρόταση θα μελετηθεί και θα προσμετρηθούν όλα τα δεδομένα πριν παρθεί η τελική απόφαση.

Σημειώνεται ότι η οικονομική διαφορά μεταξύ ΟΑΥ και φαρμακοποιών, δεν ξεπερνά τα €3 εκατ. ωστόσο όπως υποστηρίζει ο ΠΦΣ, ο προϋπολογισμός όπως είναι, και σύμφωνα πάντα με τη οικονομοτεχνική μελέτη που διενήργησε, δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα