ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένας στους δέκα ανθρώπους αρρωσταίνει από μολυσμένα τρόφιμα

07 Ιουνίου 2022, 07:23

images

Ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως αρρωσταίνει από μολυσμένα τρόφιμα κάθε χρόνο, καθώς περισσότερες από 200 ασθένειες προκαλούνται από την κατανάλωση τροφών μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και την κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή ανάπτυξη (UNDP) εξέδωσαν έναν οδηγό που εξηγεί πώς όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη ασφαλέστερου φαγητού και καλύτερης ζωής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζει όλες τις χώρες ενώ το μέγεθος της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας που οφείλεται στις τροφιμογενείς ασθένειες είναι συγκρίσιμο με αυτό της ελονοσίας ή του HIV AIDS.

Σημειώνεται ότι τα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά μπορούν να μεταδοθούν μέσω της αλυσίδας τροφίμων, μέσω άμεσης επαφής μεταξύ ζώων και ανθρώπων ή μέσω του περιβάλλοντος.

Ο ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά.

Ακόμη, οι τροφιμογενείς παρασιτικές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν τόσο οξέα όσο και χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ ο εκτιμώμενος αριθμός ασθενειών από 11 κύριες παρασιτικές ασθένειες είναι 48,4 εκατομμύρια ετησίως, το 48% των οποίων μεταδίδεται μέσω της τροφής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο υποσιτισμού και θνησιμότητας λόγω μη ασφαλών τροφίμων και περιλαμβάνουν το 40% της επιβάρυνσης των τροφιμογενών ασθενειών. Επίσης, τα μη ασφαλή τρόφιμα προκάλεσαν έναν στους έξι θανάτους από διάρροια, έναν σημαντικό δολοφόνο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Επίδραση σε άλλους τομείς

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, οι τροφιμογενείς ασθένειες κυμαίνονται από ήπιες έως πολύ σοβαρές και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.

Ως επακόλουθο, οι τροφιμογενείς ασθένειες συμβάλλουν και στην απουσία από το σχολείο, την εργασία και μειώνουν την παραγωγικότητα.

«Τα ασφαλή τρόφιμα είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Μόνο όταν τα τρόφιμα είναι ασφαλή, μπορούμε να επωφεληθούμε πλήρως από τη διατροφική τους αξία και από τα ψυχικά και κοινωνικά οφέλη της κοινής χρήσης ενός ασφαλούς γεύματος. Τα ασφαλή τρόφιμα είναι ένας από τους πιο κρίσιμους εγγυητές για την καλή υγεία», αναφέρεται.

Από την άλλη, τα μη ασφαλή τρόφιμα είναι η αιτία πολλών ασθενειών και συμβάλλουν σε άλλες κακές καταστάσεις υγείας, όπως διαταραχή της ανάπτυξης, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών, μη μεταδοτικές ή μεταδοτικές ασθένειες και ψυχικές ασθένειες.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες τροφιμογενείς ασθένειες μπορούν να προληφθούν», υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η συμπεριφορά μας, ο τρόπος που κατασκευάζουμε συστήματα τροφίμων και ο τρόπος που οργανώνουμε τις αλυσίδες τροφοδοσίας μπορούν να αποτρέψουν μολυσματικούς και τοξικούς κινδύνους, μικροβιακά παθογόνα (βακτήρια, ιούς και παράσιτα), χημικά υπολείμματα, βιοτοξίνες και άλλες επιβλαβείς ή επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στα πιάτα μας.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επαγγελματίες και οι επενδυτές των συστημάτων τροφίμων θα πρέπει να αναπροσανατολίσουν τις δραστηριότητές τους ώστε να αυξηθεί η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση ασφαλών τροφίμων προκειμένου να βελτιωθούν τα αποτελέσματα για την υγεία.

«Οι συστημικές αλλαγές για καλύτερη υγεία θα φέρουν ασφαλέστερα τρόφιμα, τα οποία αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη ανάπτυξη και προϋπόθεση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)», σημειώνεται.

«Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Στις 10 Μαΐου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα επιτρέψει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων της ΕΕ, που θα διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια και θα εξασφαλίζει την πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή προερχόμενη από έναν υγιή πλανήτη. Ακόμη, θα μειώσει τον περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα του συστήματος τροφίμων της ΕΕ και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητά του, προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και διασφαλίζοντας τα μέσα βιοπορισμού των οικονομικών φορέων.

«Η στρατηγική θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη μετατροπή του συστήματος τροφίμων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μείωσης της χρήσης και της επικινδυνότητας φυτοφαρμάκων κατά 50 %, μείωσης κατά τουλάχιστον 20% της χρήσης λιπασμάτων, μείωσης κατά 50 % των πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τα εκτρεφόμενα ζώα και την υδατοκαλλιέργεια και ένταξης του 25% των γεωργικών εκτάσεων στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας», σημειώνεται.

Ακόμη, προτείνει φιλόδοξα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι η υγιεινή επιλογή είναι η ευκολότερη για τους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης επισήμανσης για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών πληροφόρησης των καταναλωτών σχετικά με υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να καταστήσουμε το σύστημα τροφίμων της ΕΕ κινητήρια δύναμη για τη βιωσιμότητα. Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους τους τρόπους παραγωγής, αγοράς και κατανάλωσης των τροφίμων μας, γεγονός που θα ωφελήσει την υγεία των πολιτών, των κοινωνιών και του περιβάλλοντός μας. Προσφέρει τη δυνατότητα να συνδυάσουμε τα συστήματα τροφίμων μας με την υγεία του πλανήτη μας, να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των Ευρωπαίων για υγιεινά, ισότιμα κατανεμημένα και φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα