ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

EMA: Ανασκόπηση εμβολίου Imvanex για την ευλογιά των πιθήκων

29 Ιουνίου 2022, 16:05

images

Την ανασκόπηση φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) με σκοπό να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς, Imvanex, ώστε να συμπεριληφθεί η προστασία των ανθρώπων από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, επί του παρόντος, το εμβόλιο Imvanex είναι αδειοδοτημένο στην ΕΕ για την πρόληψη της ευλογιάς σε ενήλικες και περιέχει μια ζωντανή τροποποιημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται «vaccinia Ankara», που σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς. Θεωρείται επίσης πιθανό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων λόγω της ομοιότητας του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού της ευλογιάς.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για την έναρξη αυτής της ανασκόπησης βασίστηκε σε αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών (μη κλινικά δεδομένα) που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη νόσο.

Αναφέρεται επίσης ότι οι προμήθειες του Imvanex είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένες στην ΕΕ και το Imvanex διατίθεται με την εμπορική ονομασία Jynneos στην αγορά των ΗΠΑ όπου και είναι αδειοδοτημένο για την πρόληψη τόσο της ευλογιάς των πιθήκων όσο και της ευλογιάς.

Συστάσεις για τη χρήση του Jynneos

Όπως αναφέρει το Υπ. Υγείας, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας του Imvanex, η Ειδική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA συνέστησε τη χρήση του Jynneos στην ΕΕ για την παροχή προστασίας από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

Προστίθεται ότι η ειδική ομάδα εξέδωσε αυτή τη σύσταση για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν, ως προσωρινό μέτρο, την εισαγωγή του Jynneos από τις ΗΠΑ ενόψει των αυξανόμενων ποσοστών λοίμωξης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του Jynneos είναι πόνος, ερυθρότητα, οίδημα, κνησμός και σκλήρυνση στο σημείο της ένεσης, μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος και κόπωση.

Περισσότερα για το εμβόλιο

Πιο συγκεκριμένα, το Jynneos/Imvanex αναμένεται να προετοιμάσει το σώμα για να αμυνθεί έναντι της λοίμωξης από τη νόσο της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων.

«Περιέχει μια τροποποιημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται vaccinia Ankara, ενός ιού με στενή συσχέτιση με τον ιό της ευλογιάς και τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος ωστόσο δεν προκαλεί ασθένεια στον άνθρωπο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Λόγω της ομοιότητας του ιού της ευλογιάς και του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, τα αντισώματα που παράγονται εναντίον του ιού αναμένεται επίσης να προστατεύουν από την ευλογιά των πιθήκων», σημειώνεται.

Ακόμη, όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον ιό στο εμβόλιο ως «ξένο» και παράγει αντισώματα έναντι του ιού και όταν το άτομο έρθει ξανά σε επαφή με αυτόν τον ιό ή παρόμοιους ιούς, τα αντισώματα αυτά μαζί με άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος θα είναι σε θέση να σκοτώσουν τους ιούς και να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο.

Περισσότερα για την ευλογιά των πιθήκων

Αναλυτικότερα, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από τη λοίμωξη με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, με συμπτωματολογία παρόμοια με αυτή της ευλογιάς, δηλαδή, αρχίζει με πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και εξάντληση και δύναται να είναι θανατηφόρα, παρόλο που είναι τυπικά πιο ήπια από την ευλογιά.

Επίσης, μεταδίδεται σε ανθρώπους από διάφορα άγρια ζώα, όπως τρωκτικά και πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων έπειτα από στενή επαφή. Η τρέχουσα έξαρση κρουσμάτων που αναφέρεται από τον Μάιο του 2022 αφορά στα πρώτα κρούσματα που καταγράφηκαν εκτός Αφρικής χωρίς σύνδεση με ενδημικές περιοχές.


Σχετικά Άρθρα