ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βουλή ζητά κατοχύρωση δικαιώματος ΑμεΑ για συνοδεία από σκύλο βοηθείας

27 Οκτωβρίου 2025, 15:59

images

Η ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία να συνοδεύονται από σκύλο βοηθείας βρέθηκε στο επίκεντρο της αυτεπάγγελτης συζήτησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ οι Βουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη δημουργίας του απαραίτητου νομικού πλαισίου και στην απουσία πιστοποιημένων σκύλων βοηθείας στην Κύπρο. 

Στη συνεδρίαση, όλοι οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρίες.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε ότι η Βουλή οφείλει να προχωρήσει στην κατοχύρωση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία να συνοδεύονται από σκύλο βοηθείας, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι σύνθετο και απαιτεί συνεργασία νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

«Σε επίπεδο κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά σημαντικό να θέσουμε το πλαίσιο και να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα κάθε ατόμου με αναπηρία να έχει τον σκύλο-σύνοδο του. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι κάτι απλό, δεδομένου ότι χρειάζεται εκπαίδευση, όχι μόνο ο σκύλος αλλά και ο ιδιοκτήτης του, καθώς και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές», ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία των θεσμών μπορεί να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα υποστήριξης.

«Όταν υπάρχει η βούληση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, ιδιαίτερα για ευαίσθητα θέματα που αφορούν ευάλωτους πολίτες, μπορούμε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο πλαίσιο. Δεν μπορεί μια σύγχρονη κοινωνία να μην λειτουργεί με γνώμονα τη βοήθεια, η οποία πρέπει να παρέχεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό σε αυτά τα άτομα. Οι σκύλοι, άλλωστε, είναι μέλη της οικογένειας για πάρα πολλούς ανθρώπους», σημείωσε.

Σε σχέση με το υψηλό κόστος εκπαίδευσης των σκύλων βοηθείας, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι καθιστά απαραίτητη την παρέμβαση της Πολιτείας, για να σημειώσει ότι «από τη στιγμή που πρέπει να νομοθετήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο κόστος, που επιβαρύνει το άτομο, η κυβέρνηση πρέπει να έρθει αρωγός».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκκης, επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει από το 2011 τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ωστόσο, σημείωσε ελάχιστα έχουν γίνει για την εμπέδωση του θεσμού του σκύλου βοηθείας.

«Η συνοδεία σκύλου βοηθείας δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαίο μέσο για την καθημερινή κινητικότητα, την προσβασιμότητα και την κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες. Ο σκύλος βοηθείας είναι προέκταση της ανεξαρτησίας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας τους», υπογράμμισε.

Ο κ. Σενέκκης ανέδειξε το υφιστάμενο νομικό κενό, λέγοντας πως «υπάρχει έλλειμμα στη νομοθεσία για την καθολική κατοχύρωση του δικαιώματος συνοδείας σκύλου βοηθείας – δηλαδή για την ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία με τον σκύλο τους σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εστίασης, ταξί και κάθε άλλη υποδομή».

Πρόσθεσε ότι «σε συνεννόηση και υπό την καθοδήγηση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, θα καταρτίσουμε πρόταση νόμου που θα κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συνοδεύονται από σκύλο βοηθείας».

Υψηλό το κόστος και ανύπαρκτη η πιστοποίηση σκύλων βοηθείας στην Κύπρο

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφέρθηκε στα κενά της νομοθεσίας και στην απουσία πιστοποιημένων σκύλων βοηθείας στην Κύπρο.

«Όταν αλλάζαμε τη νομοθεσία των περί Σκύλων Νόμων, είχαμε συμφωνήσει όλοι οι Βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος να εξαιρέσουμε τους σκύλους βοηθείας από το τέλος κατοχής. Τότε φάνηκε το πρόβλημα ότι δεν έχουμε πιστοποιημένους σκύλους βοηθείας στην Κύπρο. Για να εξαιρεθείς, πρέπει να αποδείξεις ότι ο σκύλος σου είναι πράγματι σκύλος βοηθείας», είπε.

Ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε πως το κόστος απόκτησης ενός τέτοιου σκύλου είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους πολίτες, εξηγώντας ότι για να αποκτήσεις έναν σκύλο βοηθείας χρειάζεσαι δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

«Ανέφερα σήμερα το ποσό των 10.000 ευρώ, αλλά ειπώθηκαν και μεγαλύτερα ποσά – ακόμη και 20.000 ευρώ ή περισσότερα», είπε.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πρακτική, εξήγησε ότι η ΕΕ υποχρεώνει τις εταιρείες μεταφορών να δέχονται σκύλους βοηθείας, αλλά δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πιστοποίηση.

«Κάθε χώρα», ανέφερε, «έχει το δικό της σύστημα ρύθμισης. Εμείς δεν έχουμε τίποτα. Στην Κύπρο σήμερα δεν υπάρχουν σκύλοι βοηθείας – ούτε εκπαίδευση, ούτε βοήθεια από την κυβέρνηση. Οι ελάχιστες περιπτώσεις είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

Έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο που συζητείται για τα τέλη κατοχής σκύλων, λέγοντας ότι «τα τέλη δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί οριστικά».

Όπως σημείωσε, «έχουμε συζητήσει να είναι μηδενικά για τους σκύλους βοηθείας, χαμηλά για τους στειρωμένους σκύλους και υψηλά για τους μη στειρωμένους», εκφράζοντας την ελπίδα η διαδικασία να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί πριν λήξει ο χρόνος.

Σχετικά Άρθρα