ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκρίθηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική για αυτισμό

10 Απριλίου 2024, 12:36

images

Η πρώτη Εθνική Στρατηγική και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον αυτισμό 2024-2028 εγκρίθηκε σήμερα, από το Υπουργικό Συμβούλιο. Περιλαμβάνει 53 δράσεις κάτω από επτά θεματικούς πυλώνες, ακολουθώντας την πορεία της ζωής ενός παιδιού και ενήλικα με αυτισμό.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συντονίζει την Εθνική Στρατηγική, ενώ στην Εθνική Επιτροπή συμμετέχουν και άλλα Υπουργεία, όπως τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών και Οικονομικών.

Οι θεματικοί πυλώνες αφορούν στην έρευνα, στον έγκαιρο εντοπισμό και διάγνωση, στην υγεία και θεραπευτική παρέμβαση, στην έγκαιρη παιδική και οικογενειακή παρέμβαση, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία και ανεξάρτητη διαβίωση, στην εργασία, στη συμμετοχή στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό και στην κοινωνία.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι «στόχος είναι η εκπλήρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στο πλαίσιο της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, με την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης προς το παιδί και τον ενήλικα με αυτισμό για κοινωνική συμμετοχή και ενσωμάτωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε όλες τις εκφάνσεις και στάδια της ζωής του.»

Πρόσθεσε πως η σημασία της Εθνικής Στρατηγικής είναι και «η δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών για τον αυτισμό υπό την ομπρέλα της Εθνικής Στρατηγικής, για καλύτερο συντονισμό ενεργειών και ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Η κ. Ευαγγέλου επεσήμανε ότι το αμέσως επόμενο βήμα είναι η σύγκλιση από την ίδια της Εθνικής Επιτροπής και η σύσταση μόνιμων υπό-επιτροπών, με τον συντονισμό του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, και τη συστηματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αναφερόμενη στο Σχέδιο Δράσης, η Υφυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Εθνικής Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τον Αυτισμό, καθώς και προγράμματα σχετικά με την ενημέρωση, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την κοινωνική ενσωμάτωση. Ανακοίνωσε και την διοργάνωση Εθνικού Συνεδρίου για τον αυτισμό το ερχόμενο φθινόπωρο.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα