ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκρίνουν νέους κανόνες για ασφάλεια προϊόντων

29 Μαρτίου 2023, 09:58

images

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να εγκρίνουν αναθεωρημένους κανόνες για την ασφάλεια των μη εδώδιμων καταναλωτικών προϊόντων.

Στόχος του νέου κανονισμού είναι η ευθυγράμμιση της ισχύουσας οδηγίας για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων με τις τελευταίες εξελίξεις στην στον ψηφιακό τομέα και την αύξηση των διαδικτυακών αγορών.

Οι εποπτικές αρχές θα έχουν περισσότερες αρμοδιότητες και οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες υποχρεώσεις. Τα προϊόντα μπορούν να πωλούνται στην ενιαία αγορά μόνο εάν υπάρχει οικονομικός φορέας (όπως ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας, ή ο διανομέας) εγκατεστημένος στην ΕΕ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του.

Εάν ένα προϊόν πρέπει να ανακληθεί, οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται άμεσα και να τους προσφέρεται η δυνατότητα επισκευής, αντικατάστασης ή επιστροφής χρημάτων. Εγγυημένη θα είναι επίσης η δυνατότητα έναρξης συλλογικών προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι νέοι κανόνες αναμένεται να εξοικονομήσουν περίπου €1 δισ. το πρώτο έτος και περίπου €5,5 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία. Με τη μείωση του αριθμού των μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά, τα νέα μέτρα αναμένεται να μειώσουν τη ζημία των καταναλωτών της ΕΕ λόγω αποτρέψιμων ατυχημάτων που σχετίζονται με τα προϊόντα (που εκτιμάται σήμερα σε €11,5 δισ. ετησίως) και του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης (εκτιμάται σε €6,7 δισ. ετησίως).


Σχετικά Άρθρα