ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Παναγιωτοπούλου: Καλύτερη η πρόληψη παρά η θεραπεία

18 Ιανουαρίου 2022, 06:00

images

Την άποψη ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία για τον κορωνοϊό, εκφράζει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch με αφορμή την άφιξη και τη χορήγηση του νέου φαρμάκου Molnupiravir (Lagevrio) στην Κύπρο και κληθείσα να απαντήσει εάν η ιατρική κοινότητα θα έπρεπε να επενδύσει περισσότερο στην παραγωγή φαρμάκων αντί εμβολίων, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «τα προληπτικά μέσα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση τα θεραπευτικά μέσα. Πάντα, καλύτερη είναι η πρόληψη, παρά η θεραπεία. Όχι μόνο για τον Covid-19 αλλά και για όλες τις ασθένειες».

«Αναμένονται να έρθουν και άλλα φάρμακα στην Κύπρο. Είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση σχετικά με τα νέα φάρμακα που προβάλλονται από τον ΕΜΑ. Συμμετέχουμε σε όλες τις επιτροπές και συνεδρίες για τα νέα φάρμακα και αναμένουμε τον επόμενο μήνα να έρθει το φάρμακο της εταιρείας Pfizer, το Paxlovid», προσθέτει.

Ωστόσο, τονίζει ότι δεν θα επέλθει το τέλος της πανδημίας με το φάρμακο του Molnupiravir. «Σίγουρα συμβάλλουν και τα προληπτικά μέσα, όπως είναι τα εμβόλια, αλλά και τα άλλα φάρμακα σε συνδυασμό είναι πιο αποτελεσματικά», επισημαίνει.

Ακολούθως, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι δεν παίζει κάποιο ρόλο εάν ένας ασθενής είναι εμβολιασμένος ή όχι και δεν αποτελεί ούτε προϋπόθεση για τη χορήγηση του φαρμάκου αυτού στον ασθενή.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch κληθείς να απαντήσει εάν θα πρέπει η ιατρική κοινότητα να επενδύσει περισσότερα στα φάρμακα απάντησε: «Όχι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία».

Εξέφρασε την ελπίδα η λήψη των φαρμάκων να αποτελέσει την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, η Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν την αδειοδότηση του φαρμάκου Molnupiravir από την ΕΕ, που δεν έχει ακόμη δοθεί.

«Όταν υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη τότε ο ΕΜΑ μπορεί να δώσει σύσταση ούτως ώστε να γίνει η άμεση χορήγηση του φαρμάκου από τις χώρες – κράτη μέλη για να μην χαθεί άλλος χρόνος.  Τις προσεχείς εβδομάδες πρόκειται να κυκλοφορήσει το φάρμακο και στις άλλες χώρες – κράτη μέλη της ΕΕ».

«Το όφελος της σύστασης αυτού του φαρμάκου είναι μεγαλύτερης σημασίας από την αποτροπή της κυκλοφορίας του φαρμάκου. Επομένως, αναμένεται να αδειοδοτηθεί μέσα στους επόμενους μήνες», τόνισε.

Όσον αφορά το φάρμακό από τη Pfizer, σημείωσε ότι «αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο τον επόμενο μήνα και ως εκ τούτου θα γίνει συγκεκριμένη ενημέρωση από την εταιρεία το πότε ακριβώς».

Σχετικά με το Molnupiravir (Lagevrio)

Το Molnupiravir (Lagevrio) χορηγείται από το στόμα και είναι διαθέσιμο σε κάψουλες των 200mg. Ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώσει δόση των 800mg (4 κάψουλες των 200mg) κάθε 12 ώρες, για 5 ημέρες. Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται σε ξεχωριστή συνταγή και μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία του ΟΚΥπΥ, χωρίς συμπληρωμή 1 ευρώ.

Αξίζει να τονισθεί ότι το Molnupiravir δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και σε γυναίκες οι οποίες δύνανται να μείνουν έγκυες και οι οποίες δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη.

Επίσης, δεν χορηγείται σε παιδιατρικούς ασθενείς. Οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήλικες από 18 ετών και άνω.

Χορηγείται σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη (PCR ή Rapid Ag Test) ήπια ή μέτρια νόσο COVID-19 που δεν χρήζουν νοσηλείας, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ (όποιο έχει συμβεί πρώτο) και με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το φάρμακο (μετά από 14 ημέρες από την τελευταία δόση του φαρμάκου) είναι: διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, ήπιας/μέτριας σοβαρότητας στο σύνολο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα