ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεξάγεται μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ

03 Δεκεμβρίου 2021, 16:45

images

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα σε παιδιά και νέους, αλλά και σε ευάλωτες ομάδες συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών που ενδέχεται να κάνουν χρήση αλκοόλ ή και άλλων ουσιών, διεξάγεται μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ.

Όπως ανακοινώθηκε σε διαδικτυακή διάσκεψη Τύπου την 1η Δεκεμβρίου, «η πολιτική και οι δράσεις που προωθούνται συμπεριλαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την ενίσχυση της γνώσης ανάμεσα στους επαγγελματίες της υγείας των κοινωνικών υπηρεσιών και σε εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, «προωθείται η ενίσχυση και παροχή ενημέρωσης για εκπαιδευτικούς και γονείς για την αντιμετώπιση της χρήσης αλκοόλ ανάμεσα σε ανήλικα άτομα, σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της προσβασιμότητας αλκοόλ ανάμεσα σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ συνδράμουν το προληπτικό πρόγραμμα «Orange Bubble» του ΚΕΝΘΕΑ, το προληπτικό πρόγραμμα «Εκπαιδευτικό Δίκτυο για επαγγελματίες: ΡΕΑ» του ΣΥΚΕΣΟ, το Προληπτικό Πρόγραμμα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας Εξέλιξις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και το ΚΕΣΥΨΥ.

Σε χαιρετισμό του στη διάσκεψη ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Χρίστος Μηνά, δήλωσε ότι «ως Αρχή, βασικό μέλημα μας είναι η λήψη μέτρων μείωσης της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα στους νέους, συνεπώς στην Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση αλκοόλ 2013-2020 όπως και στην επερχόμενη Εθνική Στρατηγική 2021-2028, η αποτροπή της χρήσης αλκοόλ ανάμεσα στα παιδιά καθιερώνεται ως προτεραιότητα».

Είπε ότι «ένα από τα πιο ισχυρά μέτρα για επίτευξη του πιο πάνω στόχου αποτελεί η μείωση της προσβασιμότητας ανάμεσα σε ανήλικους κάτω των 18 ετών» σημειώνοντας ότι «στόχος της τροποποιητικής νομοθεσίας είναι η διευκόλυνση του έργου της Αστυνομίας Κύπρου για εφαρμογή πιο αποτελεσματικών ελέγχων στα υποστατικά που πωλούν ή και διαθέτουν αλκοόλ και την ενίσχυση της συμμόρφωσης των πωλητών με τη νομοθεσία».

Σε χαιρετισμό της στη διάσκεψη η Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Κέντρου Στήριξης της Οικογένειας (ΣΥΚΕΣΟ), Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι «ως ΣΥΚΕΣΟ θεωρούμε χρέος να συμβάλουμε στην ανάδειξη της πολυπλοκότητας του ζητήματος του αλκοολισμού, όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και ευρύτερα έτσι ώστε η πολιτεία να στηρίξει περαιτέρω τις πολιτικές πρόληψης και τις δομές θεραπείας».

Πρόσθεσε ότι χρέος μας είναι, επίσης, «να συμβάλουμε στην προώθηση της έγκυρης ενημέρωσης των γυναικών και των επαγγελματιών υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών και των εκπαιδευτικών σε σχέση με για τον υγιεινό τρόπο ζωής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και την αντιμετώπιση του συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού και του φάσματος διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας Κυκκώτης, σε δικό του χαιρετισμό είπε ότι στην Κύπρο «γνωρίζουμε από τα δεδομένα της έρευνας ESPAD που διεξάγεται κάθε 4 χρόνια στον μαθητικό πληθυσμό ηλικίας 15 ετών, ότι 83% των εφήβων έχουν καταναλώσει αλκοόλ έστω και μια φορά στη ζωή τους, 57% τις τελευταίες τριάντα μέρες, ενώ 11% έχουν μεθύσει».

Σημείωσε ότι «τα ποσοστά αυτά είναι ψηλά αν αναλογιστεί κανένας σε πόσες χιλιάδες παιδιά αντιστοιχούν και μάλιστα είναι ψηλότερα του μέσου όρου της Ευρώπης αν και παρατηρείται μείωση σε σύγκριση με το 2015, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 88%, 68% και 14%».

Σχετικά Άρθρα