ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δ. Παπαδάκης: Η Κύπρος να γίνει χώρα-πρότυπο για το περιβάλλον

14 Ιουλίου 2023, 17:33

images

Η Κύπρος θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι χώρα-πρότυπο στον τομέα του περιβάλλοντος για όλη την Ευρώπη, αλλά και για τις χώρες τις περιοχής, είπε την Παρασκευή ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης κατά τη διάρκεια διάλεξης σε Κύπριους φοιτητές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με θέμα την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στην εισαγωγή του, ο κ. Παπαδάκης έκανε λόγο για μια από τις πιο ιστορικές στιγμές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με πρόταση νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως ορισμένα ευρωπαϊκά θέματα δεν έχουν τη θέση που τους αρμόζει στη συνείδηση του Κύπριου πολίτη.

Είπε επίσης ως ο μόνος Κύπριος Ευρωβουλευτής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η Κύπρος υστερεί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του η Κύπρος θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι χώρα-πρότυπο στον τομέα για όλη την Ευρώπη.

Έκανε επίσης λόγο για τη διαφορά που θα έκανε τέτοια εξέλιξη στην καθημερινή ζωή, αναφέροντας επί παραδείγματι τους πολλούς θανάτους που καταγράφονται εξαιτίας της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο, αλλά και τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για ιδιώτες και επιχειρήσεις λόγω τους επιπλέον κόστους που καταβάλλουν οι καταναλωτές για την αγορά ρύπων εξαιτίας της χρήσης μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

«Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι μονόδρομος», τόνισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι τα χρήματα που δίνονται ετησίως ως πρόστιμα θα πρέπει να επενδύονται για πράσινες πολιτικές και πως η Κύπρος θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της αν θέλει να προλάβει τα ορόσημα του 2025, του 2030 και του 2050 για τη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας.

«Το περιβάλλον δεν έχει σύνορα», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει χώρα-πρότυπο και για τις άλλες χώρες της περιοχής, ακόμη και την Τουρκία.

Ως μέλος επίσης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Παπαδάκης είπε πως δυστυχώς η Ευρώπη δεν είναι σημαντικός παίκτης στη γεωστρατηγική σκακιέρα, κάτι που θα βοηθούσε και στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς δεν διαθέτει κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή άμυνα και κοινή ασφάλεια, ως αποτέλεσμα κυρίως των διαφορετικών συμφερόντων μεταξύ των μεγάλων κρατών της ΕΕ.

«Δεν νοείται χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπως η Ισπανία και η Γερμανία, να πουλούν όπλα στην Τουρκία, η οποία κατέχει το 38% της Κύπρου και απειλεί νυχθημερόν την Ελλάδα», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως μεταξύ των μεγάλων παικτών συγκαταλέγεται πλέον και η Τουρκία, η οποία έχει παρουσία στην Αφρική και στον Καύκασο.

Επιπλέον, ως μέλος της Επιτροπής Αναφορών, στην οποία οι πολίτες απευθύνουν τα παράπονά τους σε περιπτώσεις μη εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ως παράδειγμα την πίεση που άσκησε η επιτροπή για την απομάκρυνση των διυλιστηρίων και των πετρελαιοδεξαμενών από τη Λάρνακα, αλλά και την επίσκεψη της επιτροπής στην Αμμόχωστο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους φοιτητές, ο κ. Παπαδάκης ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής της νέας γενιάς στις πολιτικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται, αναφέροντας ως παράδειγμα την αυξημένη συμμετοχή των νέων στις τελευταίες ευρωεκλογές (με εξαίρεση την Κύπρο και τη Βουλγαρία) ως απάντηση στη διαφαινόμενη άνοδο ακροδεξιών σχημάτων.

«Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης, με τα καλά της και τα κακά της», τόνισε, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη του τα θετικά σημεία για την Κύπρο είναι πολλά περισσότερα.

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκαν επίσης ζητήματα πρακτικών και κουλτούρας, ενώ τονίστηκε η σημασία ανάληψης των υποχρεώσεων όλων ως πολιτών, αλλά και της πολιτικής βούλησης για την απλοποίηση των διαδικασιών.



Σχετικά Άρθρα