ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Convidecia: Το εμβόλιο έκτακτης ανάγκης κατά Covid-19

20 Μαΐου 2022, 14:39

images

Το 11ο εμβόλιο κατά του Covid-19, Ad5-nCoV-S CONVIDECIA, επικυρώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUL) και κατασκευάζεται από την CanSino Biologics στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το CONVIDECIA αξιολογήθηκε από την Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για τη Λίστα Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης, η οποία έχει κρίνει ότι το εμβόλιο πληροί τα πρότυπα του ΠΟΥ για προστασία έναντι του COVID-19 και ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το CONVIDECIA βρέθηκε να έχει 64% αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής νόσου και 92% έναντι του σοβαρού COVID-19.

Ακόμη, το CONVIDECIA βασίζεται σε έναν τροποποιημένο ανθρώπινο αδενοϊό που εκφράζει την πρωτεΐνη spike S του SARS-CoV-2 και χορηγείται ως μονή δόση.

Επίσης, η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση (SAGE) συνιστά τη χρήση του εμβολίου ως μονής δόσης (0,5 ml), σε όλες τις ηλικιακές ομάδες 18 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι το CONVIDECIA αναθεωρήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τη SAGE, η οποία διατυπώνει συγκεκριμένες πολιτικές και συστάσεις για τη χρήση εμβολίων σε πληθυσμούς (δηλαδή συνιστώμενες ηλικιακές ομάδες, μεσοδιαστήματα μεταξύ των εμβολιασμών, συγκεκριμένες ομάδες όπως έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες).

Τι συνιστά ο ΠΟΥ για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι έγκυες γυναίκες αποτελούν ομάδα προτεραιότητας για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου σοβαρών εκβάσεων.

Συνεπώς, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση του Ad5-nCoV σε έγκυες γυναίκες όταν τα οφέλη του εμβολιασμού για την έγκυο γυναίκα υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

«Για να βοηθηθούν οι έγκυες γυναίκες να κάνουν αυτήν την αξιολόγηση, θα πρέπει να τους παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη, τα πιθανά οφέλη του εμβολιασμού στο τοπικό επιδημιολογικό πλαίσιο και τους τρέχοντες περιορισμούς των δεδομένων ασφάλειας σε έγκυες γυναίκες», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά τεστ εγκυμοσύνης πριν από τον εμβολιασμό, ούτε την καθυστέρηση της εγκυμοσύνης ή τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω εμβολιασμού.

Προστίθεται ότι ο ΠΟΥ συνιστά επίσης την ίδια χρήση του εμβολίου Ad5-nCoV σε γυναίκες που θηλάζουν και σε γυναίκες που δεν θηλάζουν.

Όπως αναφέρει, αυτό βασίζεται με τα ακόλουθα ζητήματα: ο θηλασμός προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία στις θηλάζουσες γυναίκες και στα θηλάζοντα παιδιά τους και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αναμένεται να είναι παρόμοια στις θηλάζουσες γυναίκες με τα άτομα που δεν θηλάζουν.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα πιθανά οφέλη ή τους κινδύνους του εμβολίου για τα παιδιά που θηλάζουν. Ωστόσο, καθώς το εμβόλιο Ad5-nCoV δεν είναι εμβόλιο ζωντανού ιού, είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να ενέχει κίνδυνο για το παιδί που θηλάζει.

Ακόμη, ο ΠΟΥ δεν συνιστά τη διακοπή του θηλασμού λόγω εμβολιασμού.

Σχετικά Άρθρα