ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται οι εγγραφές δικαιούχων στο ΓεΣΥ - Πόσοι διαγράφηκαν το 2023

29 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι εγγραφές δικαιούχων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Συγκεκριμένα, κάθε μήνα τα νέα αιτήματα που υποβάλλονται στον Οργανισμό για εγγραφές δικαιούχων, είναι περίπου 4000.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΑΥ, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων σήμερα στο ΓεΣΥ είναι 965,6 χιλ. εκ των οποίων 751,2 χιλ. είναι Κύπριοι και 214,4 χιλ. είναι Ευρωπαίοι και υπήκοοι τρίτων χωρών.

Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός δικαιούχων που είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικούς Ιατρούς (ΠΙ) είναι 960,3 χιλ. Οι 752,1 χιλ. είναι Κύπριοι πολίτες, 113,4 χιλ. Ευρωπαίοι και 94,808 πολίτες τρίτων χωρών.

Νέες άδειες διαμονής ανεβάζουν δικαιούχους ΓεΣΥ

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Άρτεμις Πίττα, αναφέρει ότι πέραν των ατόμων που γεννιούνται στην Κύπρο, είτε από Κύπριους, είτε αλλοδαπούς, σημαντικός αριθμός των αιτημάτων εγγραφής δικαιούχων, αφορά νέες άδειες διαμονής που εκδίδονται από το τμήμα αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης.

«Πρόκειται κυρίως για πρόσωπα τα οποία έρχονται στην Κύπρο με σκοπό την εργασία, είτε είναι πολίτες τρίτων χωρών, είτε ευρωπαίοι πολίτες και επιπρόσθετα τα μέλη των οικογενειών τους», επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2022, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων εγγεγραμμένων σε προσωπικούς γιατρούς ήταν 930,9 χιλ. εκ των οποίων οι 742,2 χιλ. ήταν Κύπριοι, 108 χιλ. Ευρωπαίοι και 80,7 χιλ. πολίτες τρίτων χωρών.

Επαναξιολογήσεις για διαγραφές δικαιούχων

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός προχωρά σε επαναξιολογήσεις δικαιούχων, με σκοπό τη διαγραφή από το σύστημα των ατόμων που δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ το 2023 έχει προχωρήσει σε 13,8 χιλ. διαγραφές δικαιούχων μέσα από την επαναξιολόγηση 31,7 χιλ. δικαιούχων και σε ανανέωση του δικαιώματος 18,6 χιλ. ατόμων.

Όπως εξηγεί η κ. Πίττα, ένα άτομο για να μπορεί να εγγραφεί στο σύστημα, πρέπει να πληροί τα κριτήρια του περί ΓεΣΥ νόμου «ωστόσο δεν σημαίνει ότι εάν πληροί σήμερα τα κριτήρια, θα τα πληροί για πάντα».

«Για παράδειγμα», εξηγεί, «μπορεί κάποια άτομα να μην διατηρούν τη συνήθη διαμονή τους στη Δημοκρατία ή μπορεί κάποιοι να έχουν εγγραφεί λόγω του ότι εργάζονταν στη Δημοκρατία αλλά να έχει τερματιστεί η εργοδότησή τους».

Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός προχωρεί σε ελέγχους επαναξιολόγησης δικαιούχων, στη βάση των κριτηρίων που απαιτείται να πληρούνται, ανάλογα με την κάθε κατηγορία.

«Για να γίνεται πιο αποτελεσματικά αυτή η διαδικασία, προτρέπουμε τους δικαιούχους να έχουν καταχωρημένη την ηλεκτρονική τους διεύθυνση στο σύστημα, ώστε να λαμβάνουν ενημέρωση από τον οργανισμό», αναφέρει.

Παράλληλα, η κ. Πίττα τονίζει ότι μεγάλος αριθμός Κυπρίων που το δικαίωμα τους απορρέει μόνο από την ιδιότητα τους ως άτομα που διατηρούν τη συνήθη διαμονή τους στη Δημοκρατία αλλά στην πραγματικότητα δεν διαμένουν στη Δημοκρατία, δεν είναι δικαιούχοι του Συστήματος.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν στο συντονισμό συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι υπαγορεύουν ότι ένα άτομο πρέπει να υπάγεται στη νομοθεσία ενός και μόνο κράτους μέλους.

«Δηλαδή για παράδειγμα δεν μπορεί ένας Κύπριος να ζει και εργάζεται στη Γερμανία να είναι ταυτόχρονα εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ. Βάσει των κανονισμών πρέπει να είναι εγγεγραμμένος μόνο σε ένα σύστημα υγείας, σε αυτό δηλαδή της χώρας στην οποία καταβάλει και τις κοινωνικές του ασφαλίσεις», επισημαίνει.

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ώστε να γνωρίζει ο ΟΑΥ ποιος είναι αυτός ο αριθμός, οι ενδείξεις που έχουν καταδεικνύουν ότι είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με την κ. Πίττα, τα άτομα αυτά επισκέπτονται την Κύπρο για να λάβουν ακριβές υπηρεσίες υγείας ενώ δεν καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, ο Οργανισμός σε συνεργασία και με άλλους φορείς της Δημοκρατίας, βρίσκεται στη διαδικασία διερεύνησης διαφόρων πιθανών σεναρίων με σκοπό την άντληση στοιχείων που θα βοηθήσουν στο να πραγματοποιείται ευκολότερα και πιο εστιασμένα η επαναξιολόγηση των δικαιούχων.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα