ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυστηρότερα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά

29 Δεκεμβρίου 2021, 06:45

images

Αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων άμεσα και όχι κατόπιν εορτής προκρίνουν ειδικοί, προειδοποιώντας ότι μετά την Πρωτοχρονιά θα είναι αργά, καθώς ενδέχεται η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον σε κλειστούς χώρους να είναι τεράστια.

Μετά το συναγερμό που σήμαναν τα κρούσματα της Δευτέρας και της Τρίτης, τα οποία εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για την ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων στην Κύπρο, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας συγκάλεσε σήμερα έκτακτη σύσκεψη με την ειδική επιστημονική ομάδα για εξέταση των νέων δεδομένων και τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς την αυστηροποίηση των μέτρων, ειδικότερα μετά τον χθεσινό εντοπισμό πέραν των 2000 νέων κρουσμάτων, που καταδεικνύει και την πραγματική εικόνα της πανδημίας, κάτι που ανέμεναν τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και οι επιδημιολόγοι, ώστε να διαμορφώσουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα νέα μέτρα ενδέχεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, καθώς δεν θα απαιτούν την έγκριση του Υπουργικού Συμβούλιου, αφού πρόκειται για αυστηροποίηση των υφιστάμενων και όχι νέα περιοριστικά μέτρα.

Με βάση τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, από τις 98,047 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν εντοπίστηκαν 2.241 περιστατικά της νόσου COVID-19, ενώ το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 2,29%.

Την ίδια ώρα οι νοσηλείες στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ κυμαίνονται στις 168, ενώ όπως φαίνεται δεν έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Από τις 168 νοσηλείες οι 84 ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Τηλεργασία και χώροι διασκέδασης στο επίκεντρο

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης,  δήλωσε στη StockWatch, ότι «σίγουρα θα πρέπει τα υφιστάμενα μέτρα να αυστηροποιηθούν πριν από την Πρωτοχρονιά, διότι μετά δεν θα έχει νόημα, καθώς ήδη ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει εκτροχιαστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, η κυβέρνηση για την ώρα δεν ευνοεί ούτε lockdown, ούτε και την επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων, οπότε οι όποιες αποφάσεις θα επικεντρωθούν στην αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, με πρώτο όπως ανέφερε, το μέτρο της τηλεργασίας με αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας, πέραν του 20% που ισχύει σήμερα.

Στο μικροσκόπιο τίθεται και η κατάργηση του χορού στα νυκτερινά κέντρα όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Στους συγκεκριμένους χώρους συχνάζουν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας ανάμεσα στα οποία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μείωση καταγράφουν τα κρούσματα ανάμεσα στα άτομα 60 ετών και άνω.

Πάντως, ένας επιπλέον λόγος της απότομης αύξησης της Όμικρον θεωρείται πως είναι και η επιστροφή των φοιτητών από το εξωτερικό, οι οποίοι είτε μεταφέρουν τον ιό, είτε ενδεχομένως να «κολλούν» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να εμφανίζουν στη συνέχεια τα συμπτώματα, σύμφωνα με την Επίκουρο Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, η κ. Κολιού εξέφρασε την άποψη ότι «καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων είναι ο αριθμός των νοσηλειών και η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Πρόσθεσε ότι είναι θέμα 5-7 ημερών να επέλθει επιβάρυνση στα νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι «υπάρχει το περιθώριο να δούμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία».

«Για την ώρα», είπε, «η προσπάθεια είναι να αποφευχθεί ένα νέο lockdown».

Η κ. Κολιού, αξιολογώντας την εμπειρία των άλλων χωρών στις οποίες επικράτησε η παραλλαγή Όμικρον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παραλλαγή Όμικρον σύντομα θα επικρατήσει και στην Κύπρο, λόγω της πιο ραγδαίας διασποράς της.

 Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα