ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαιτούν εξειδίκευση γιατρών για τον διαβήτη - Εισηγήσεις ενώπιον της βουλής

12 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Εξειδίκευση των γιατρών για τον διαβήτη, ζητά ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος που κατέθεσε εισηγήσεις ενώπιον της επιτροπής υγείας της βουλής, ενώ παράλληλα απαιτεί επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής.

Ενώπιον της επιτροπής υγείας, συνεχίστηκε χθες η συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως προς την περίθαλψη ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, η ανάγκη για επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και για εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των ασθενών ζήτησαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (OAY) να αναθεωρηθούν οι προδιαγραφές προκειμένου να συμπεριληφθούν και άλλες εταιρείες παροχής των συγκεκριμένων συσκευών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκε σε λιγότερο βαθμό και η ανάγκη για επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον διαβήτη.

Το 12,7% πληθυσμού με διαβήτη

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 12,7% του πληθυσμού στην Κύπρο, πάσχει από διαβήτη και οι θάνατοι από την ασθένεια αυτή, έχουν αυξητική τάση.

Συγκεκριμένα, από τη νόσο του διαβήτη πάσχουν 115 χιλ. άτομα ενώ το 2021 οι θάνατοι με τελική αιτία τον διαβήτη, ήταν 493 σε σύγκριση με 370 το 2020.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, λόγω των διαβητικών επιπλοκών που αντιμετωπίζουν και των συννοσηροτήτων που παρουσιάζουν.

Παράλληλα, τονίζουν ότι τα άτομα με προδιαβήτη, είναι απαραίτητο να τυγχάνουν της βέλτιστης παρακολούθησης, με σκοπό, τόσο την πρόληψη εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, όσο και αντιμετώπισης των συννοσηροτήτων τους, στοιχεία πολύ σημαντικά για τη δημόσια υγεία.

Αρρύθμιστα πολλά άτομα με διαβήτη

Μιλώντας στο YgeiaWatch, το μέλος του ΔΣ και Γενικός Οργανωτικός του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, Αντωνάκης Μαυρίδης, ανέφερε ότι πρώτιστο θέμα για τα άτομα με διαβήτη είναι η εξειδίκευση των ιατρών γι’ αυτή τη νόσο.

«Αυτό ήταν το πρώτο αίτημα του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου από της Ιδρύσεως του ΓεΣΥ. Κανένας δεν μερίμνησε να το λύσει, με αποτέλεσμα πολλά άτομα με διαβήτη να μένουν αρρύθμιστα».

Όπως σημειώνουν, ο αριθμός των ειδικών παθολόγων – διαβητολόγων αλλά και των ενδοκρινολόγων στην Κύπρο, είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες και την αυξητική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τον αριθμό των διαβητικών ασθενών.

Παράλληλα, κ. Μαυρίδης επεσήμανε την έλλειψη παιδιάτρων ενδοκρινολόγων που έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά από τις επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου να αναγκάζονται να ταξιδεύουν στη Λεμεσό και στη Λευκωσία για να επισκεφθούν τον ιατρό .

«Εισηγούμαστε ένας ιατρός από την Λεμεσό να πηγαίνει μία ημέρα κάθε εβδομάδα, στην Πάφο και από την Λευκωσία στην Αμμόχωστο και Λάρνακα», σημείωσε.

Όπως επισημαίνουν, εάν ένα διαβητικό άτομο δεν ρυθμίσει το διαβήτη του από μικρή ηλικία, σε μεγαλύτερη ηλικία θα έχει τεράστια προβλήματα.

«Οι επιπλοκές του διαβήτη είναι πάρα πολλές. Στην Κύπρο οι πλείστοι νεφροπαθείς είναι λόγω επιπλοκών του διαβήτη», παραδέχθηκε.

Έλλειψη συνοδών στα σχολεία

Όπως εξηγεί η Πρόεδρος του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, Στέλλα Σκουρουμούνη, το πρόβλημα της έλλειψης συνοδών , αφορά τα παιδιά με διαβήτη που φοιτούν στα νηπιαγωγεία, την προδημοτική και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Σύμφωνα με την κ. Σκουρουμούνη, μετά και την απόφαση για φοίτηση από μικρότερη ηλικία και τη δημιουργία των ολοήμερων σχολείων, τα παιδιά με διαβήτη χωρίς εξειδικευμένο συνοδό, δεν μπορούν, ούτε να φάνε γεύμα χωρίς μέτρηση του σακχάρου και χορήγηση ινσουλίνης, αλλά ούτε και να φοιτούν σε ολοήμερο σχολείο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά που δεν πάνε στο νηπιαγωγείο γιατί κανένας δεν αναλαμβάνει τη ρύθμιση του διαβήτη. Με αυτό τον τρόπο, το μωρό στερείται της εκπαίδευσης αλλά και της ευκαιρίας να έχει μια φυσιολογική ζωή», τόνισε.

Αυτό που ζητάμε, πρόσθεσε η κ. Σκουρουμούνη, δεν είναι ένα συνοδό για να προσέχει τα παιδιά όλη μέρα στο σχολείο.

«Αυτό που θέλουμε είναι, ο συνοδός που υπάρχει στο σχολείο να κατοχυρωθεί νομικά και να μπορεί να κάνει μέτρηση του σακχάρου στα διαβητικά παιδιά αλλά και την ένεση ινσουλίνης όταν χρειαστεί», εξήγησε.

Οι εισηγήσεις του συνδέσμου

Σε υπόμνημα που επέδωσε ο διαβητικός Σύνδεσμος στην επιτροπή Υγείας της βουλής με αφορμή και την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη νόσο εισηγείται τα εξής :

  • Τα προσόντα των ιατρών ούτως ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τα άτομα με διαβήτη (εξειδίκευση για τον διαβήτη).
  • Πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται νέας τεχνολογίας ιατροτεχνικές συσκευές. (Από ποιους ιατρούς να συνταγογραφούνται)
  • Σχολικοί συνοδοί παιδιών με διαβήτη. Είναι απόφοιτοι Γυμνασίου, χωρίς καμία νομική η επαγγελματική ευθύνη για μέτρηση του σακχάρου του αίματος και χορήγηση ινσουλίνης. Εισήγηση τους είναι να ζητηθεί από τον ΠΙΣ η και τον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, μέσω του Υπουργείου Υγείας, να εκδώσουν τα προσόντα και τις οδηγίες που χρειάζονται για να εξασκούν τα πιο πάνω καθήκοντα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα