ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανήσυχα πόδια στον ύπνο: Διάγνωση και θεραπεία

15 Μαρτίου 2022, 10:20

images

Έχετε ανήσυχα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου; Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Σύμφωνα με τον Δρ Ανδρέα Ζαχαριάδη, Πνευμονολόγο και Ειδικό Διαταραχών Ύπνου και δημιουργό του Πνευμονολογικού Κέντρου Λευκωσίας, τα ανήσυχα πόδια στον ύπνο είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο αισθάνεται παράξενες αισθήσεις στα πόδια του.

Όπως αναφέρει, «αν έχετε ανήσυχα πόδια στον ύπνο, πιθανότατα να νιώθετε την ανάγκη να κινήσετε τα πόδια σας ή γενικά να μετακινηθείτε για να περιοριστούν αυτές οι αισθήσεις που έχετε. Αυτή η κατάσταση μπορεί με την πάροδο του ύπνου να σας προκαλέσει δυσκολία να κοιμηθείτε και έτσι να αναπτύξετε χρόνια αϋπνία».

Ο Δρ Ζαχαριάδης, αναφέρει επίσης ότι σε άλλες περιπτώσεις, τα ανήσυχα πόδια σχετίζονται και είναι η συνέπεια άλλων παθολογικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, η ύπαρξη αναιμίας (χαμηλή αιμοσφαιρίνη) αποδείχτηκε ότι είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου.

«Άλλες αιτίες για τα ανήσυχα πόδια βρέθηκε να είναι οι νεφροπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η κατά πλάκα σκλήρυνση. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη είναι πλέον γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών», προσθέτει.

Ένα άτομο μπορεί να καταλάβει ότι έχει αυτό το σύνδρομο όταν αισθάνεται γενικά ένα περίεργο και δυσάρεστο αίσθημα στα πόδια, κυρίως όταν μείνουν πολλή ώρα ακίνητα.

Το αίσθημα το περιγράφουν σαν φαγούρα, τσιμπήματα, ή σαν κάτι να τραβά τα πόδια. Το εντοπίζουν συνήθως βαθιά μέσα στα πόδια και όχι επιφανειακά στο δέρμα. Το αίσθημα αυτό συνήθως είναι χαμηλότερα από τα γόνατα και επιδεινώνεται τις νυχτερινές ώρες.

«Συνήθως το αίσθημα υποχωρεί όταν το άτομο μετακινήσει  – κλωτσήσει τα πόδια. Εντούτοις, η υποχώρηση είναι προσωρινή και το αίσθημα επανέρχεται μετά από λίγο. Σε ένα ψηλό ποσοστό (80-85%), συνυπάρχουν ακούσιες κινήσεις κατά τη διάρκεια που το άτομο κοιμάται, γεγονός το οποίο συνήθως αναφέρει ο/η παρτενέρ κατά την επίσκεψη στο γιατρό», σημειώνει.

Συγκεκριμένα τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει κάποιος είναι: να εμφανίζονται μετά από ακινησία, να υποχωρούν όταν μετακινηθούν τα πόδια, να είναι εντονότερα το βράδυ, στο 80-85% των περιπτώσεων περιλαμβάνουν και ακούσιες κινήσεων των ποδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω κακού ποιοτικά ύπνου.

Σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαριάδη, στις περιπτώσεις που ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι πάσχετε από ανήσυχα πόδια, θα σας προτείνει να κάνετε τη μελέτη ύπνου στο εργαστήριο. Αυτή έχει κυρίως ένδειξη όταν υπάρχει υποψία ότι συνυπάρχουν περιοδικές κινήσεις των άκρων κατά τη διάρκεια του ύπνου ή άλλη συννοσηρότητα κατά τον ύπνο, πχ άπνοιες ύπνου.

Επίσης, κάποιος μπορεί να αποφύγει την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα Αυτά φαίνεται ότι επιδεινώνουν τα ανήσυχα πόδια. Ακόμη, η ενασχόληση με εργασίες που απαιτούν πνευματική συγκέντρωση (όπως σταυρόλεξα) κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να συμβάλουν θετικά.

Επισημαίνεται ότι εάν τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν ενοχλούν ιδιαίτερα, η έναρξη θεραπείας δεν είναι απαραίτητη. Εντούτοις, εάν απαιτείται να λάβετε φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποιο εκ της κατηγορίας των ντοπαμινεργικών αγωνιστών ως πρώτη επιλογή.

Ο Δρ Ζαχαριάδης συμπλήρωσε ότι «σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, συνήθως η εγκυμονούσα μπορεί να λάβει σκευάσματα σιδήρου, καθώς τα εξειδικευμένα φάρμακα που αναφέρθηκαν προηγουμένως γενικά αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, το σύνδρομο υποχωρεί συνήθως από μόνο του μετά τον τοκετό».

Ο.Σ.


Σχετικά Άρθρα