ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναθεώρησε νομοσχέδια για οικογενειακό δίκαιο η Υπ. Δικαιοσύνης

07 September 2022, 06:00

images

Στην αναθεώρηση τεσσάρων νομοσχεδίων που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο, προχώρησε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Στέφη Διάκου, στα τρία από τα οποία θα επικεντρωθεί η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η κ. Διάκου αναφέρει αναθεωρημένα τα εξής νομοσχέδια: α) ο περί της Δέκατης Έβδομης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022 β) Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022, γ) ο περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και δ) ο περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής λύσης του Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

Σημειώνει ακόμη, ότι το Υπουργείο έχει ήδη προβεί σε διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με ομάδες πολιτών για την αναθεώρηση των κειμένων και αφού τύχουν του νενομισμένου νομοτεχνικού ελέγχου, θα αποσταλούν το συντομότερο στην Επιτροπή.

Όσο αφορά τα εν λόγω νομοσχέδια, αναφέρει ότι έτυχαν περαιτέρω μελέτης και διαμορφώθηκαν τελικώς από το Υπουργείο, στη βάση προτάσεων και εισηγήσεων που είχαν κατατεθεί κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, και αφού προηγήθηκε στενή συνεννόηση και συνεργασία, με την Επίτροπο Νομοθεσίας και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2015, Ο περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018, Ο περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2009, 2015 και του 2018, και Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018.

Τροποποίηση νομοσχεδίου Α

Στην επιστολή της η κ. Διάκου παραθέτει συνοπτικά τις κύριες τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στα πιο πάνω νομοσχέδια:

Για το νομοσχέδιο «Ο περί της Δέκατης Έβδομης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022», η σύνθεση των δικαστηρίων δεν θα καθορίζεται πλέον στο Σύνταγμα αλλά στον περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμο.

Επιπλέον, ενόψει της σκοπούμενης κατάργησης των Οικογενειακών Δικαστηρίων (Θρησκευτικές Ομάδες) και της μεταφοράς της ύλης τους στα Οικογενειακά Δικαστήρια, έχουν συνενωθεί η πρώτη και τρίτη παράγραφος του άρθρου 111 που κάνουν ξεχωριστή αναφορά στην ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων για τους ανήκοντες στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και για τους ανήκοντες στις θρησκευτικές ομάδες.

Επίσης, περιορίστηκε η εφαρμογή των λόγων διαζυγίου του Συντάγματος σε γάμους που έχουν ιερολογηθεί βάσει των θρησκευτικών κανόνων της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας, ώστε να μην εφαρμόζονται οι λόγοι αυτοί αδιακρίτως.

Τροποποίηση νομοσχεδίου Β

Για το νομοσχέδιο «Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», ορίζεται ότι η σύνθεση του Δικαστηρίου είναι μονομελής για όλες τις υποθέσεις, έχει προστεθεί πρόνοια για την κατά τόπο αρμοδιότητα των Δικαστηρίων σε σχέση με περιουσιακές διαφορές όπου κανείς από τους διαδίκους δεν διαμένει στην Κύπρο, περίπτωση που μέχρι στιγμής δεν ρυθμιζόταν.

Προστίθεται ότι, έχουν αφαιρεθεί οι λόγοι διαζυγίου που αναφέρονται στο άρθρο 14 και στο Παράρτημα Α και έχουν μεταφερθεί στο άρθρο 27 του περί Γάμου Νόμου, ενώ αναδιατυπώθηκε πλήρως το άρθρο, ώστε οι λόγοι διαζυγίου να μην είναι διάσπαρτοι στις νομοθεσίες.

Ακόμη, έχει μεταφερθεί το μέρος που ρυθμίζει τη διαδικασία απόπειρας συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης του γάμου μελών θρησκευτικών ομάδων στο νομοσχέδιο (Δ). Τέλος, έγινε προσπάθεια καλύτερης αποτύπωσης της πρόθεσης του Υπουργείου ο ίδιος δικαστής να επιλαμβάνεται όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν μεταξύ των ίδιων διαδίκων.

Τροποποίηση νομοσχεδίου Γ

Για το νομοσχέδιο «Ο περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», το ηλικιακό όριο για τέλεση γάμου αυξάνεται από τα 16 στα 18 για συμμόρφωση με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, ενώ προστίθεται πρόνοια ότι για ακυρώσιμους γάμους η συναίνεση ή η αναγνώριση του γάμου γίνεται ενώπιον Δικαστηρίου.

Διαφοροποιείται, επίσης, ο χρόνος επέλευσης των αποτελεσμάτων ακύρωσης ή κήρυξης ακυρότητας ακυρώσιμου και άκυρου γάμου αντίστοιχα, ώστε η ακύρωση να λειτουργεί εξ υπαρχής, όπως συμβαίνει στο Ελληνικό και Αγγλικό σύστημα. Επιπλέον, για την αναγνώριση του ανυπόστατου ενός γάμου δεν θα είναι προαπαιτούμενο η έκδοση δικαστικής απόφασης.

Αναφέρει ακόμη ότι, αναθεωρήθηκαν οι πρόνοιες που αφορούν στην παραγραφή του δικαιώματος ακύρωσης ακυρώσιμου γάμου, ώστε να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις ακυρώσιμου γάμου και επεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής του μέρους του βασικού Νόμου που ρυθμίζει θέματα ακύρωσης και λύσης του γάμου, ώστε να μπορεί να εφαρμόζεται σε όλους τους γάμους που τα κυπριακά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να επιληφθούν.

Επιπλέον, γίνεται αναδιατύπωση του άρθρου 27 και απλοποίηση και αναδιατύπωση των υφιστάμενων λόγων διαζυγίου και του νέου λόγου διαζυγίου (του συναινετικού διαζυγίου) που εισάγεται με τα νομοσχέδια.

Τροποποίηση νομοσχεδίου Δ

Για το νομοσχέδιο Δ, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, η ουσιαστική αλλαγή αφορά στην μεταφορά και προσθήκη της διαδικασίας για απόπειρα συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης γάμου που έχει ιερολογηθεί, σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες θρησκευτικής ομάδας, ως νέου ξεχωριστού μέρους. Η τροποποίηση αυτή, αποσκοπεί στην καλύτερη οργάνωση της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι, στη βάση των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 91.099 και 92.662 αντίστοιχα, η Υπουργός Δικαιοσύνης έχει εξουσιοδοτηθεί όπως προβαίνει σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις κρίνονται σκόπιμες, κατά το στάδιο επεξεργασίας των εν θέματι νομοσχεδίων, πριν από τη ψήφισή τους, χωρίς να χρειάζεται να γίνει επαναφορά τους στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Ακόμη, τα νομοσχέδια προωθήθηκαν στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και έτυχαν του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα