ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκό χαράτσι σε αγορές από τρίτες χώρες

17 Νοεμβρίου 2025, 16:04

images

Σε αναμονή για το ύψος των δασμών που αναμένεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε αγορές πακέτων από πλατφόρμες τρίτων χωρών, βρίσκονται οι καταναλωτές.

Η Νομική Σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οποιαδήποτε ακριβής ενημέρωση για το ύψος των δασμών τους οποίους θα πληρώσει ο ευρωπαίος πολίτης όταν παραγγείλει και παραλάβει το πακέτο του.

«Γύρω στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί ξανά το θέμα, ώστε να υπάρχει μια πιο επίσημη ενημέρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χρίστου.

Έρχεται νέο πλαίσιο επιβολής δασμών στην ΕΕ

Όπως σημείωσε, στις ΗΠΑ ύστερα από την εκλογή του Τράμπ, περιορίστηκαν οι εισαγωγές και επιβλήθηκαν αυστηρότεροι δασμοί στις αγορές από τις πλατφόρμες Shein και Temu.

Τόνισε πως η ΕΕ ακολούθησε την ίδια πορεία, αλλά για αγορές πακέτων που υπερβαίνουν τα 177 ευρώ, υπογραμμίζοντας πως ύστερα από εκτενή πίεση η οποία ασκήθηκε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, προχώρησε στο να αποφασίσει επιβολή δασμών και σε πακέτα κάτω των 150 ευρώ. 

Η κ. Χρίστου υπογράμμισε πως η φορολόγηση εξαρτάται και από το είδος του προϊόντος, σημειώνοντας πως θα υπάρξει και ένας δασμός κατά την παραγγελία του προϊόντος.

Όπως σημείωσε, ακόμη και σήμερα όταν το κόστος του πακέτου από αυτές τις δύο πλατφόρμες υπερβαίνει το όριο των 200 ευρώ, επιβάλλεται ένα τέλος γύρω στα 23 ευρώ.

Δασμοί από το τέλος του 2026

Το μέτρο της επιβολής δασμών αναμένεται να εφαρμοστεί περί τα τέλη του 2026, ενώ αρχικά η πρόθεση της ΕΕ ήταν να παρατείνει την υλοποίηση του μέτρου, μέχρι το 2028.

Ωστόσο, όπως σημείωσε η κ. Χρίστου, ασκήθηκε πίεση από πλευράς Γαλλίας και από πλευράς επιχειρήσεων.

«Η διαδικασία της επιβολής των δασμών, πιθανόν να σημαίνει και την καθυστέρηση της παραλαβής προϊόντος από τους καταναλωτές», ανέφερε η κ. Χρίστου.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και ειδικότερα το Shein, βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών, για παράνομα προϊόντα, τα οποία δεν συνάδουν με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σύντομα και ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Της Τζούλιας Σουππουρή 

Σχετικά Άρθρα