ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας προς δημόσια νοσηλευτήρια

26 Αυγούστου 2022, 13:19

images

Την ανάγκη για την καλλιέργεια κουλτούρας προς τα δημόσια νοσηλευτήρια και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, τονίζει ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ Σωτήρης Κούμας, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό πρόκλησης σωματικής βλάβης εις βάρος ιατρού, εν ώρα καθήκοντος στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Ο Δρ Σωτήρης Κούμας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι η σημερινή δίωρη στάση εργασίας των ιατρών, που πραγματοποιήθηκε από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 11:00 π.μ., αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς το ιατρικό προσωπικό, καθώς «οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».

Αναφορικά με το εάν ισχύουν κάποια μέτρα ασφαλείας στα ΤΑΕΠ, ο κ. Κούμας δήλωσε ότι «υπάρχει αστυνομικός στα ΤΑΕΠ, αλλά απ’ ότι αποδείχθηκε ένας αστυνομικός δεν είναι αρκετός».

«Η αστυνόμευση χρειάζεται, όμως πρέπει όλοι μαζί να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα ότι δεν θα πηγαίνει κάποιος στα δημόσια νοσηλευτήρια και να επιτρέπεται να κάνει τις ‘μαγκιές’ του», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ,η λήψη μέτρων έχει συζητηθεί σίγουρα και στο παρελθόν «και μπορούμε να πάμε αρκετά χρόνια πίσω», συμπληρώνοντας ότι πριν έξι χρόνια περίπου έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ υπουργού υγείας, υπουργού δικαιοσύνης και αρχηγού αστυνομίας όπου πάρθηκαν  αποφάσεις και κάποια μέτρα εφαρμόζονται ήδη.

Σχολιάζοντας την παράλογη και επιθετική συμπεριφορά ορισμένων πολιτών, υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι δικαιολογία για να πηγαίνουν οι πολίτες στα δημόσια νοσηλευτήρια και να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο και να θεωρούν ότι εκεί μπορούν να χτυπήσουν, να βρίσουν, να αμφισβητήσουν, να κατηγορήσουν».

Αναφέρθηκε επίσης, στο αντιφατικό γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες δεν θα συμπεριφέρονταν με τον ίδιο τρόπο σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

«Υποβάλαμε πολλές φορές προτάσεις και εμείς (ΠΑΣΥΚΙ) και οι νοσηλευτές (ΠΑΣΥΝΟ). Σε κάποια πράγματα, ίσως να αλλάζουν και οι συνθήκες. Στο χέρι μας είναι όλα αυτά, έγκαιρα, να τα ανασκοπούμε και να πηγαίνουμε με κάποιες νέες προτάσεις και μέτρα», υπέδειξε.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο ΟΚΥπΥ έχει εκφράσει την επιθυμία να συμβάλει όσο μπορεί ,ως διαχειριστής των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε αυτό.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, και σκοπός της σημερινής δίωρης στάσης εργασίας είναι να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο - ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι ο χώρος για να δείξουμε τις ‘μαγκιές’ μας», κατέληξε.

Καταδικάζουν το περιστατικό βίας 

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν επίσης σήμερα και τα μέλη της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Α.Ε.Π.) του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού εις ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης για τον ξυλοδαρμό ιατρού και νοσηλευτών.

Όπως αναφέρει σε  ανακοίνωση της συντεχνίας «για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες εχθρικών ενεργειών κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε ένα ζωτικής σημασίας τμήμα, που εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για την περίθαλψη και τη φροντίδα των ασθενών με οξεία και επείγοντα θέματα υγείας τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των νόσων και κακώσεων αλλά πολυτραυματιών.  Δεν μπορούμε να παραμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις αναμένοντας το επόμενο “χτύπημα”.

Ακόμη, η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να εξετάσουν επιτέλους σοβαρά τα θέματα της ασφάλειας των επαγγελματιών υγείας των  ΤΑΕΠ και να προχωρήσουν σε λήψη ουσιαστικών μέτρων για προστασία του προσωπικού.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, σε ανακοίνωση του με αφορμή την επίθεση προς τον Ιατρό του ΤΑΕΠ του ΓΝ Λεμεσού, καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας και συγκεκριμένα ενάντια σε επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει, παρόλο που ο ΟΚΥπΥ λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλου προσωπικού που εργάζεται στα νοσηλευτήρια του, διαφαίνεται δυστυχώς, ότι μια μεμονωμένη μερίδα πολίτων με τις πράξεις της, ασεβεί σε βάρος των επαγγελματιών υγείας που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό για να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι, για το πρόσφατο περιστατικό βίας που έλαβε χώρα στο ΓΝ Λεμεσού, θα αποδοθεί δικαιοσύνη από τις αρχές, και ευελπιστούμε ότι θα είναι η τελευταία πράξη βίας απέναντι σε επαγγελματία υγείας εν ώρα καθήκοντος», προσθέτει.

Σχετικά Άρθρα