ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Αν ο ύπνος σου δεν είναι καλός τότε πρέπει να επισκεφθείς το εργαστήριο ύπνου

23 Ιουνίου 2023, 10:32

Του Παναγιώτη Μπαργιώτα*

Οι διαταραχές του ύπνου είναι οι καταστάσεις οποίες επηρεάζουν αρνητικά κατά κύριο λόγο την ποιότητα του ύπνου, αλλά και την ποσότητά του κατά τη διάρκεια του 24ώρου, είτε αυτή είναι λιγότερη ή περισσότερη από το ενδεδειγμένο όριο.

Διαταραχές ύπνου

Η αυπνία είναι η συχνότερη διαταραχή ύπνου και χαρακτηρίζεται από προβλήματα στην έναρξη ή στη διατήρηση του ύπνου.

Συχνό επίσης είναι το σύνδρομο υπνικής άπνοιας με τις χαρακτηριστικές αϋπνίες και ροχαλητό στον ύπνο.

Επίσης παρουσιάζεται το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονες κυρίως ενοχλήσεις στα πόδια, αλλά και στα χέρια κατά τον βραδινό ύπνο.

Άλλη μια διαταραχή αφορά στις αϋπνίες στις οποίες μπορεί κάποιος να φωνάζει ή να περπατάει ή να συμπεριφέρεται περίεργα κατά τη διάρκεια του ύπνου με ποιο γνωστή την υπνοβασία.

Τέλος, η διαταραχή των υπερυπνιών οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον υπερβολικό ύπνο και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, και συχνά εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία με χαρακτηριστικότερη τη ναρκοληψία.

Συμπτώματα 

Οι διαταραχές ύπνου διαταράσσουν τον ομαλό ύπνο και τις σημαντικές λειτουργίες που αυτός επιτελεί όπως για παράδειγμα: Τη ρύθμιση της μνήμης, της συναισθηματικής ισορροπίας και του ανοσοποιητικού συστήματος. Την ίδια στιγμή, προκαλούν σοβαρά συμπτώματα μέσα στην ημέρα με σημαντικότερα την κόπωση, την υπνηλία και τη διαταραχή συγκέντρωσης, που έχουν μακροχρόνιες συνεπείς για την υγεία του ανθρώπου, και σήμερα θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη νευρολογικών και άλλων νοσημάτων, όπως αγγειακό εγκεφαλικό, νόσο Πάρκινσον και κατάθλιψη.

Διάγνωση 

Καταρχάς χρειαζόμαστε ένα καλό και λεπτομερώς ιστορικό και ακολούθως εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η απλή και η σύνθετη μελέτη ύπνου, τα τεστ υπνηλίας, η ακτιγραφία και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως οι μετρήσεις μελατονίνης στο αίμα. Πρόκειται για εξετάσεις που χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό, εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό και διενεργούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ κάποιοι μπορεί να διενεργηθούν και στο σπίτι.

Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Ύπνου

Στο εργαστήριο ύπνου και υπνηλίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, διαθέτουμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να διενεργηθούν όλες οι παραπάνω εξετάσεις. Το θέμα της αντιμετώπισης είναι ένα σημαντικό θέμα ποιότητας ζωής και καλό είναι να αποφεύγονται οι εύκολες και πρόχειρες λύσεις. Συνίσταται λοιπόν, ειδικά όταν έχουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, να ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό ή και τον παιδίατρο, και όπου απαιτείται να γίνεται μία παραπομπή στο Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Ύπνου, Υπνηλίας και Κόπωσης, ώστε αρχικά να τίθεται η σωστή διάγνωση και έπειτα να καθορίζεται η κατάλληλη θεραπεία, που δεν είναι πάντοτε η φαρμακευτική αγωγή.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα  ή επικοινωνήστε με το 22603535.

*Νευρολόγος, Νευρολογική ΓΝ Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.

Σχετικά Άρθρα