ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από την παχυσαρκία

18 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία από ό,τι οι γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του York. Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience, η καθηγήτρια Tara Haas από τη Σχολή Κινησιολογίας και Επιστήμης Υγείας της Σχολής Υγείας και οι συν-συγγραφείς της εστίασαν στις διαφορές στα ενδοθηλιακά κύτταρα που αποτελούν τα δομικά στοιχεία αυτών των αιμοφόρων αγγείων στον λιπώδη ιστό.

Η Haas και η ομάδα της παρατήρησαν σε μια προηγούμενη μελέτη ότι όταν τα ποντίκια γίνονται παχύσαρκα, τα θηλυκά αναπτύσσουν πολλά νέα αιμοφόρα αγγεία για να τροφοδοτήσουν τον αναπτυσσόμενο λιπώδη ιστό με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ τα αρσενικά αναπτύσσονται πολύ λιγότερο.

Η ομάδα, χρησιμοποιώντας λογισμικό, ανακάλυψε ότι οι διεργασίες που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό νέων αιμοφόρων αγγείων ήταν υψηλές στα θηλυκά ποντίκια, ενώ τα αρσενικά είχαν υψηλό επίπεδο διεργασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

«Ήταν πολύ εντυπωσιακός ο βαθμός των διαδικασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή που επικρατούσαν στα αρσενικά», αναφέρει η Haas. «Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα ενδοθηλιακά κύτταρα έχουν αυτό το είδος φλεγμονώδους απόκρισης, είναι πολύ δυσλειτουργικά και δεν ανταποκρίνονται σωστά στα ερεθίσματα».

Τα θηλυκά ενδοθηλιακά κύτταρα αναδιπλασιάστηκαν γρηγορότερα, ενώ τα ανδρικά ενδοθηλιακά κύτταρα παρουσίασαν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ένα φλεγμονώδες ερέθισμα. Συγκρίνοντας με προηγούμενα δημοσιευμένα σύνολα δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα από ηλικιωμένους αρσενικούς ποντικούς εμφάνιζαν επίσης ένα πιο φλεγμονώδες προφίλ σε σύγκριση με τα κύτταρα των θηλυκών.

«Δεν μπορείς να κάνεις την υπόθεση ότι και τα δύο φύλα θα ανταποκριθούν στην ίδια σειρά γεγονότων με τον ίδιο τρόπο», λέει η Haas. "Αυτό δεν είναι απλώς ένα θέμα που σχετίζεται με την παχυσαρκία - νομίζω ότι είναι ένα πολύ ευρύτερο εννοιολογικό πρόβλημα που περιλαμβάνει επίσης την υγιή γήρανση. Ένα από τα ευρήματά μας είναι ότι θα υπάρξουν καταστάσεις όπου η θεραπεία που είναι ιδανική για τους άνδρες δεν θα είναι ιδανικό για γυναίκες και το αντίστροφο».Σχετικά Άρθρα