ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεργασία Διεύθυνσης Ασθενοφόρων ΟΚΥπΥ και ΕΚΑΒ Ελλάδος

14 Ιουνίου 2023, 11:07

images

Σε σύναψη συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Ελλάδας, για την ανάπτυξη Τομέα Μηχανών Ταχείας Επέμβασης, προχώρησε η Διεύθυνση Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, η χρήση των εν λόγω διαγνωστικών μηχανών ελαχιστοποιεί το χρόνο ανταπόκρισης στις επείγουσες και απειλητικές καταστάσεις διασφαλίζοντας τη γρήγορη πρόσβαση στους ασθενείς, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου η πρόσβαση ασθενοφόρου είναι δύσκολη.

Όπως αναφέρεται, η μεταφορά εμπειριών, η ανταλλαγή γνώσεων και η παρακολούθηση των διαδικασιών του ΕΚΑΒ θα προσφέρει πολύτιμη εμπειρία και γνώση στα πληρώματα των Ασθενοφόρων της Κύπρου και θα συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία της πρώτης Ομάδας Μηχανών Ταχείας Επέμβασης στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι στον Ελληνικό χώρο οι μηχανές του ΕΚΑΒ έχουν διασώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές και γι’ αυτό η συμβολή τους θεωρείται εξέχουσας σημασίας.

Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη του Τομέα θα στηριχθεί στην εξασφάλιση των κατάλληλων μηχανών και εξοπλισμών, εκπαίδευση των πληρωμάτων στην οδήγηση μηχανών κάτω από δύσκολες συνθήκες και έκδοση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και διαδικασιών σε σχέση με τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας βασισμένων σε διεθνή κριτήρια.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, τα ερευνητικά δεδομένα που έχει στη διάθεση του, δείχνουν ότι σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής, κάθε λεπτό που περνά μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 5,5-10% και ως εκ τούτου, η άμεση δράση της Ομάδας θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, θα μειώσει τον χρόνο νοσηλείας και παραμονής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα μειώσει τα κόστη στην υγεία όπως τα νοσήλια και τα έξοδα διαμονής σε κέντρα αποκατάστασης, ενώ το πιο σημαντικό είναι η ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών.

 


Σχετικά Άρθρα