ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθνική Επιτροπή Διαβήτη Υπουργείου Υγείας: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

14 Νοεμβρίου 2022, 12:30

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε για τις 14 Νοεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1991 και γιορτάζεται σε 160 χώρες στον κόσμο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τα πολλαπλά και δύσκολα προβλήματα που αφορούν την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη.

Το μήνυμα για την τριετία 2021-2023 καλεί όπως το ενδιαφέρον εστιαστεί στις προσπάθειες για «Πρόσβαση στην Ολοκληρωμένη Φροντίδα» ώστε να μειωθούν τα περιστατικά διαβήτη και επιπλοκών του. Το φετινό μήνυμα του 2022 αναφέρεται στην εύκολη πρόσβαση ολοκληρωμένης φροντίδας που αφορά στην εκπαίδευση: «Συνεχής Εκπαίδευση για Μελλοντική Προστασία».

Το Υπουργείο Υγείας συντάσσεται στην Παγκόσμια αυτή δράση και τονίζει την σπουδαιότητα των ακολούθων:

  • Τη συνεχή εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και κοινού με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και ολοκληρωμένη ποιοτική φροντίδα.  Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών που θα επιβαρύνουν τη ζωή και θα χαθούν ζωές. Διασφαλίζεται όσο είναι δυνατό η μελλοντική προστασία.
  • Μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και κοινού προάγεται ή καλή συνεργασία στα θέματα διαβήτη ώστε και παρέχεται η καλύτερη δυνατή ολοκληρωμένη φροντίδα.
  • Η υγιεινή διατροφή, άσκηση, απώλεια περιττού σωματικού βάρους, όπως αυτά συστήνονται από τους επαγγελματίες υγείας, είναι σημαντικό μέρος της ολοκληρωμένης φροντίδας. Για την επιτυχία της, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεχής εκπαίδευση κοινού και επαγγελματιών υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του διαβήτη στην Κύπρο, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, στηρίζει την συνεργασία με αντιπροσώπους όλων των εμπλεκομένων. Στην Επιτροπή συμμετέχει η επιστημονική κοινότητα, οι οργανωμένοι ασθενείς, και εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών. Υπογραμμίζεται η βαρύτητα που δίνεται στην εκπαίδευση κοινού και επαγγελματιών υγείας στα ζητήματα που αφορούν στον διαβήτη στο έργο της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη του Υπουργείου Υγείας

Ο διαβήτης αυξάνεται ραγδαία και συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, μια παγκόσμια απειλή για την υγεία. Στις σύγχρονες αυτές προκλήσεις το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίνεται θετικά και συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για «Συνεχή Εκπαίδευση για Μελλοντική Προστασία» στο πλαίσιο «Πρόσβασης στην Ολοκληρωμένη Φροντίδα» ώστε να μειωθούν τα περιστατικά διαβήτη και επιπλοκών του.

Σχετικά Άρθρα