ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου: Μπορεί να βοηθήσει ένα φρούτο;

21 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει ότι η κατανάλωση μούρων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, που μπορούν να είναι συμβάλουν στην εμφάνιση πολλών ασθενειών. Τώρα, νέα έρευνα από το State University του Σαν Ντιέγκο υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός ατόμου.

Η Δρ Shirin Hooshmand, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Άσκησης και Διατροφής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και κύρια ερευνήτρια της μελέτης, είπε στο Medical News Today ότι η ιδέα για αυτήν τη μελέτη προήλθε από προηγούμενη έρευνα.

Για αυτήν τη μελέτη, η Δρ. Hooshmand και η ομάδα της διεξήγαγαν μια μελέτη σε 35 υγιείς άνδρες και γυναίκες μεταξύ 66 και 78 ετών. Σε μια περίοδο 8 εβδομάδων, κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν είτε 26 γραμμάρια λυοφιλοποιημένης σκόνης φράουλας - ισοδύναμο με 2 μερίδες φρέσκες φράουλες - ή μια άλλη σκόνη, η κατανάλωση της οποίας τους κατέτασσε στην ομάδα ελέγχου.

Στο τέλος των 8 εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι έτρωγαν τις φράουλες, αύξησαν την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας τους κατά 5,2%, μείωσαν τη συστολική πίεσή τους κατά 3,6% και αύξησαν την αντιοξειδωτική τους ικανότητα κατά 10,2% σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν τη σκόνη της ομάδας ελέγχου.

Όσον αφορά τα ευρήματά τους, η Δρ Hooshmand δήλωσε ότι περίμεναν να δουν βελτίωση στην αντιοξειδωτική ικανότητα καθώς οι φράουλες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Επίσης ανέμεναν να δουν κάποια βελτίωση στην ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας.

«Προηγουμένως δημοσιευμένη έρευνα έχει ήδη δείξει μερικά από τα… οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία των φραουλών σε διαφορετικούς πληθυσμούς, οπότε αυτό είναι υπέροχο για να επιβεβαιώσουμε ορισμένα από αυτά τα ευρήματα», πρόσθεσε η Δρ Hooshmand όταν ρωτήθηκε για τα ευρήματα σχετικά με την αρτηριακή πίεση.

Μετά από αυτήν την έρευνα, η Allison Tallman, διαιτολόγος και ιδρύτρια της Nourished Routes, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Medical News Today τι θα ήθελε να δει περαιτέρω στην έρευνα υγείας που σχετίζεται με τη φράουλα.

«Η σχέση ανάμεσα στις φράουλες και την υγεία του εντέρου, τις φράουλες και την υγεία του εγκεφάλου, και τις φράουλες και την υγεία της καρδιάς έχει διερευνηθεί αρκετά. Θα ήθελα να υπάρξει περισσότερη έρευνα για τις φράουλες και την πρόληψη του καρκίνου, καθώς έχουν αντιοξειδωτικά συστατικά».


Σχετικά Άρθρα