ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χριστούγεννα 2020: Με περιορισμούς θα γιορτάσει ο κόσμος την γέννηση του Χριστού

05 Δεκεμβρίου 2020, 08:00

images

Τα φετινά Χριστούγεννα στην Ευρώπη δεν θα μοιάζουν με τα προηγούμενα και ελπίζουμε όλοι ότι θα είναι ...μοναδικά, με την έννοια ότι του χρόνου θα έχουμε γλυτώσει από τον κίνδυνο του νέου κορωνοϊού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και όχι μόνο, αναζητούν τρόπους να νιώσουμε μια ανάπαυλα, να μπούμε στην εορταστική ατμόσφαιρα αλλά να μην κινδυνεύσουν παραπάνω οι πολίτες των χωρών τους. Έτσι, καταστρώνουν σχέδια που δεν έχουμε ξαναδεί πουθενά και ποτέ. Ας δούμε μερικά από αυτά...

Στην Ισπανία, θα μπορούν να γιορτάσουν τις γιορτινές ημέρες μέχρι 10 άτομα της ίδιας οικογένειας (αντί για 6 που επιτρέπεται τώρα). Αυτό συμφώνησαν η κεντρική κυβέρνηση και οι περιφερειακές ενότητες της χώρας. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα ξεκινούν στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα αρχής γενομένης από την παραμονή των Χριστουγέννων 24/12 ως και τις 31 Δεκεμβρίου. Αλλά οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών της χώρας θα απαγορεύονται από τις 23 Δεκεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τις οικογενειακές επισκέψεις.

Στην Ιταλία, οι πιστοί θα απαγορεύεται να συμμετάσχουν στη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων η οποία μάλιστα δεν θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα, όπως συνηθίζουν, αλλά πολύ νωρίτερα παρουσία μόνο των ιερέων. Εξάλλου, στην Ιταλία δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ διαφορετικών περιοχών –παρά μόνο για λόγους ανάγκης– κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου. Στους πολίτες δόθηκαν επίσης οδηγίες να μην έχουν στους παραδοσιακούς εορτασμούς καλεσμένους από άλλες οικογένειες, ενώ αποφασίστηκε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στη Νορβηγία η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι πολίτες της χώρας της μπορούν να προσκαλέσουν ως 10 συγγενείς ή φίλους στα σπίτια τους σε δυο ξεχωριστές περιστάσεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εκτός των ημερών αυτών, συνεχίζει να ισχύει το όριο για ως πέντε καλεσμένους σε ένα σπίτι.

Στην Αυστρία η κυβέρνηση αποφάσισε θα χαλαρώσει τους κανόνες του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου, θα επιτραπεί το σκι από τις 24 Δεκεμβρίου και μετά, αλλά στη φετινή εορταστική περίοδο δεν θα στηθούν χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές που είναι χαρακτηριστικές στη χώρα αυτή και δίνουν ένα μοναδικό εορταστικό κλίμα.

Στη Γαλλία θα επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδέψουν από τις 15 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των εορτών στα τέλη του έτους, αλλά εάν και εφόσον τα κρούσματα μειωθούν σε περίπου 5.000 νέα περιστατικά ανά ημέρα. Η Γαλλία δεν επιτρέπει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων ως τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη, και θα πραγματοποιεί τυχαίους συνοριακούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μόλυνση όσων επισκέπτονται χώρες όπου τα χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν ανοικτά.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συμφώνησε με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων να αυστηροποιηθεί το lockdown, αλλά να χαλαρώσουν οι κανόνες κατά την ημέρα των Χριστουγέννων προκειμένου οικογένειες και φίλοι να μπορούν να γιορτάσουν μαζί. Θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις ως 10 ατόμων, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό τα παιδιά.


Σχετικά Άρθρα