ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλη μειώνουν την LDL

08 Μαΐου 2023, 07:00

images

Ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο (CVD), ιδιαίτερα το αθηροθρομβωτικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη στεφανιαία νόσο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (LDL-C) είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου. Εκτός από τα φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια, η κατανάλωση φυτοστερολών (PS) οδήγησε επίσης σε μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης.

Σε πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση για να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση των τροφίμων ενισχυμένων με PS στη μείωση των συγκεντρώσεων της LDL-C στο αίμα. Αυτή η μετα-ανάλυση προσδιόρισε επίσης πώς διαφορετικοί παράγοντες που συνδέονται με τη χορήγηση PS επηρεάζουν τη μείωση της LDL-C.

Συνολικά 125 μελέτες πληρούσαν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ελήφθησαν υπόψη στην παρούσα μετα-ανάλυση. Μια μείωση στα επίπεδα της LDL-C κατά μέσο όρο 0,35 mmol/L, επιτεύχθηκε με την πρόσληψη 2,15 γραμμαρίων PS την ημέρα. Μια άλλη μετα-ανάλυση εικονικού φαρμάκου-RCT έδειξε ότι η υψηλότερη δόση PS μείωσε τα επίπεδα LDL-C κατά 0,41 mmol/L. Η βέλτιστη μείωση των επιπέδων της LDL-C παρατηρήθηκε σε δόσεις πάνω από 2,5 γραμμάρια PS την ημέρα. Ομοίως, η Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ενδοκρινολογίας συνέστησαν επίσης την κατανάλωση υψηλότερης από 2 γραμμάρια PS την ημέρα για μείωση της LDL-C.

Γενικά, άτομα που κατοικούσαν στη Βόρεια Ευρώπη και στις μεσογειακές χώρες, εμφάνισαν διαιτητική πρόσληψη φυτικών στερολών περίπου 250 mg/ημέρα και 500 mg/ημέρα, αντίστοιχα. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες όταν καταναλώνονταν περισσότερα από 2 γραμμάρια PS την ημέρα. Αντίθετα, μια μέγιστη μείωση των επιπέδων LDL-C βρέθηκε όταν καταναλώνονταν 2,5 g/ημέρα ή ακόμα και 3 g/ημέρα PS.

Σημαντικός αντίκτυπος στα επίπεδα της LDL-C παρατηρήθηκε με βάση τον τύπο τροφίμου εμπλουτισμένου με PS. Για παράδειγμα, τα άτομα που υποβλήθηκαν σε ψωμί, δημητριακά και μπισκότα, αποκάλυψαν μια σημαντικά μικρότερη μείωση στα επίπεδα της LDL-C σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν βούτυρο, μαργαρίνη και αλείμματα. Αυτό το εύρημα ήταν σύμφωνο με μια άλλη μελέτη που έδειξε ότι οι PS που ενσωματώνεται στη μαγιονέζα και το λίπος ήταν ικανό να μειώσει τα επίπεδα LDL-C σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τις PS που στο ψωμί, τα μπισκότα και τα δημητριακά. Αυτό συμβαίνει επειδή η ποσότητα PS στο ψωμί είναι περίπου 1,81 g/ημέρα, μικρότερη από τη συνιστώμενη δόση.

Τέλος, στο πλαίσιο της διάρκειας της θεραπείας με PS, παρατηρήθηκε ότι μετά από 4 εβδομάδες παρέμβασης στο PS, η μείωση των επιπέδων της LDL-C έγινε σταθερή για περισσότερο από 3 μήνες. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στα επίπεδα της LDL-C όταν καταναλώνονταν τρόφιμα ενισχυμένα με PS ως εφάπαξ πρόσληψη σε σύγκριση με την κατανάλωση 3 φορές την ημέρα.




Σχετικά Άρθρα