ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το χαρτί υγείας μπορεί να είναι πηγή επιβλαβών για το περιβάλλον και την υγεία ουσιών

03 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Το χαρτί υγείας μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στη μόλυνση των υπόγειων υδάτων με δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται PFAS. Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων καλλυντικών, καθαριστικών και αφρών πυρόσβεσης.

Ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, θεωρείται ότι οι PFAS παίζουν ρόλο σε διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του εξασθενημένου ανοσοποιητικού και των αναπαραγωγικών και αναπτυξιακών προβλημάτων.

«Η έκθεση σε PFAS μέσω του πόσιμου νερού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων», δήλωσε στο Healthline η Δρ Katie Pelch, επιστήμονας στο Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων. «Τα υπόγεια ύδατα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για γεωργικές χρήσεις και έχει αποδειχθεί ότι τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, μπορούν να προσλάβουν PFAS, επομένως τα τρόφιμα στη διατροφή είναι μια άλλη πιθανή πηγή έκθεσης σε PFAS».

Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνητικών μελετών δείχνει ότι οι PFAS ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, δήλωσε ο Craig Butt, PhD, διευθυντής εφαρμοσμένων αγορών στο τμήμα Στρατηγικού Παγκόσμιου Τεχνικού Μάρκετινγκ στη βιοϊατρική και περιβαλλοντική εταιρεία SCIEX.

«Οι PFAS έχουν συνδεθεί με τα πάντα, από τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και την ηπατική βλάβη, έως τα προβλήματα γονιμότητας και τον καρκίνο», δήλωσε ο Butt στο Healthline. «Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικοί οργανισμοί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να θέτουν νόμιμα όρια για τις PFAS στο πόσιμο νερό και στα καταναλωτικά προϊόντα. Επιπλέον, επιδημιολογικές και τοξικολογικές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα έκθεσης σε PFAS για τον άνθρωπο, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες μόλυνσης μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που μελετούν την παρουσία PFAS στα λύματα, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια συγκεκριμένη ένωση, που ονομάζεται 6:2 diPAP, η οποία ήταν η πιο συχνά ανιχνευόμενη PFAS σε δείγματα ιλύος καθαρισμού λυμάτων, αν και σε χαμηλά επίπεδα. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο διαδικτυακό περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το χαρτί υγείας, αποτέλεσε την πηγή περίπου του 4% του 6:2 diPAP στα λύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς και το 35% στη Σουηδία και έως και το 89% στη Γαλλία.

«Δεν είναι όλο το πρόβλημα, αλλά είναι σίγουρα ένα μέρος του», δήλωσε ο Jake Thompson, ανώτερος συγγραφέας μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Τέλος, σημείωσε ότι τα δεδομένα «υποδηλώνουν ότι υπάρχουν περιφερειακές διαφορές στη μόλυνση».


Σχετικά Άρθρα