ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ονομάζουν ROSA και είναι ένα ρομπότ για αρθροπλαστικές

14 Ιανουαρίου 2020, 16:10

images

Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά ταυτόχρονα και με τις αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Στις μέρες μας αυξάνουν οι απαιτήσεις για μία αρθροπλαστική που να ομοιάζει στη λειτουργία της φυσιολογικής άρθρωσης. Την απάντηση δίνει η ρομποτική τεχνολογία, η οποία έχει εισαχθεί στην ορθοπαιδική. 

Όπως μας εξηγεί ο Σπύρος Δαρμανής, M.Sc, Ph.D, ορθοπαιδικός, διευθυντής κλινικής, το ρομποτικό σύστημα ROSA πήρε έγκριση λειτουργίας από τον Αμερικανικό οργανισμό F.D.A (food and drug administration) τελευταία, τον Ιανουάριο του 2019. Είναι η εξέλιξη των προηγούμενων ρομποτικών συστημάτων.

Τα πλεονεκτήματα:

·Ακριβέστερη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων το οποίο συνεπάγεται  φυσιολογικότερη  αίσθηση του γόνατος μετά τη χειρουργική επέμβαση.

·Επαναληψιμότητα, δηλαδή όσες φορές και να κάνουμε την επέμβαση να πετυχαίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

·Βελτιωμένη ασφάλεια και ελαττωμένο ρίσκο για κάκωση στα παρακείμενα μόρια.

·Μικρότερες τομές που σημαίνουν συντομότερη αποθεραπεία με λιγότερο πόνο.

·Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.

·Αποφυγή επιπλοκών όπως πνευμονική εμβολή  και μικρότερη απώλεια αίματος.

·Πραγματοποίηση αρθροπλαστικής και τοποθέτηση εμφυτεύματος σε ειδικές περιπτώσεις (με παραμορφώσεις ή και  με συνυπάρχοντα εμφυτεύματα), όπου δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί η πρόθεση με την κλασσική τεχνική.

·Βελτιωμένη συνολική ικανοποίηση ασθενούς και πιθανώς μεγαλύτερη διάρκεια του εμφυτεύματος

Υπάρχουν δυο τεχνικές. Η τεχνική που βασίζεται σε ακτινογραφίες και η τεχνική χωρίς ακτινογραφίες οπού ο ασθενής βγάζει πριν τη χειρουργική επέμβαση μία ειδική ακτινογραφία αξονομετρική (δηλαδή μηριαίο και κνήμη στο ίδιο φιλμ). Τα στοιχεία αυτά στέλνονται στο εξωτερικό και οι βασικές μετρήσεις έρχονται έτοιμες ενσωματωμένες στο software.  

Αρχικώς το ρομπότ κάνει κάποιες κινήσεις στο χώρο για να προσανατολιστεί και στη συνέχεια τοποθετούνται λίγο πιο πάνω από την τομή και λίγο πιο κάτω από το τέλος της τομής δύο δέκτες (trackers)  τα οποία βοηθούν να γνωρίζει η συσκευή πλοήγησης και το ρομπότ, πού βρίσκεται κάθε φορά ο μηρός και η κνήμη. Κατόπιν γίνεται η διαδικασία καταγραφής δηλαδή ο χειρουργός κουνάει το γόνατο στο χώρο σε έξι σημεία για να γνωρίζει το ρομπότ επακριβώς όλες τις κινήσεις του γόνατος σε σχέση με το ισχίο και τέλος επίσης με ένα ειδικό δέκτη ο χειρουργός πάλι ακουμπά συγκεκριμένα στοιχεία στο γόνατο που του λέει το ρομπότ για να γνωρίζει επακριβώς τη θέση τους. 

Υπάρχει σε όλη αυτή τη διαδικασία μεγάλο ποσοστό «επικάλυψης» δηλαδή το ρομπότ ελέγχει και διασταυρώνει με 2-3 διαφορετικούς τρόπους τα στοιχεία που του δίνουμε για να ελαχιστοποιηθεί η υποκειμενικότητα του ανθρωπίνου παράγοντά που εισάγει τα στοιχεία. 

Στη συνέχεια εκκινείται η διαδικασία και βλέπουν τα  στοιχεία του γόνατος στην οθόνη δηλαδή την αρχική παραμόρφωση που έχει το γόνατο και την τελική εικόνα μετά την διόρθωση. Μετά τον έλεγχο των στοιχείων ενεργοποιούμε τον ρομποτικό  βραχίονας στη συγκεκριμένη θέση όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βραχίονας του ρομπότ ακολουθεί συνεχώς το γόνατο. Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία του οστού και των συνδέσμων γίνεται η τοποθέτηση του εμφυτεύματος και η τελική καταγραφή της νέας θέσης του γόνατος και του νέου εύρους κίνησης που έχει.


Σχετικά Άρθρα